Bosić: Nije važna sudbina Dodika nego Srpske

- Ovdje nisu u pitanju posljedice za Dodika lično, nego šta će biti sa Republikom Srpskom. Narod i Republika Srpska rizikuju da izvuku deblji kraj, a profitirao bi uzak krug onih koji su se u prošlom periodu obogatili na malverzacijama i korupciji. Dodik ne kaže kako će to provesti u distriktu Brčko koji je svojim glasovima unio u Ustav BiH. Mnogo je takvih pitanja na koje bi trebalo odgovoriti da bi se prijetnje koje je iznio sprovele u stvarnosti. Kako se niko u Republici Srpskoj ne uzbuđuje oko toga, imam osjećaj da niko ozbiljno ne očekuje da Dodik ispuni svoje prijetnje, naglašava Bosić.

Republika Srpska 30.08.2019 | 18:09
Bosić: Nije važna sudbina Dodika nego Srpske
Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić (SDS) smatra da su lideri SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a vremenom izgradili jasne koncepte koji su toliko suprotstavljeni da je teško naći najmanji zajednički politički sadržilac.

"Uz to su i lideri ovih stranaka o sebi gradili mit da su beskompromisni borci protiv druge strane, pa je tu ostalo malo mjesta za bilo kakvu politiku kompromisa. Čak i da formiraju vlast, ona bi brzo došla u krizu. Ne mislim da je ANP glavni uzrok ove situacije", navodi Bosić u razgovoru za Vijesti.ba.

Komentarišući zahtjeve srpskog člana u Predsjedništvu BiH u vezi zakazivanja vanrednih sjednica Predsjedništva iako je znao da druga dva člana neće podržati Zorana Tegeltiju ako on ne podrži ANP, Bosić kaže da Dodiku i nije ostalo ništa drugo nego da „cima“ situaciju.

"On je svojom politikom doveo do sindroma koji je imao Šešelj u Srbiji. Iako je populističkom politikom obezbjeđivao najviše glasova na izborima, druge stranke nisu htjele sa njima da formiraju većinu i tako je ostajao kratkih rukava. Mislim da iza stava Bošnjaka primarno stoji svijest da bi u tako formiranoj vlasti kolo vodila javno proklamovana koalicija SNSD - HDZ, a oni bi u takvoj konstalaciji bili u nezavidnoj poziciji. To vam je klasična priča o koalicionom potencijalu, kada na mostu dobiješ, a na ćupriji izgubiš", kazao je Bosić.

Osvrćući se na najave da, ukoliko dogovor ne bude postignut do 5. septembra, će Dodik povući poteze poput povlačenja saglasnosti na sporazume o OS BiH i indirektnim porezima, te preispitivanje nadležnosti koje su sa entiteta prenesene na državu BiH, Bosić navodi da iskustvo govori da se to neće dogoditi.

"Kao u priči o tri praseta, pošto nije ostvario mnoge takve prijetnje u prošlosti, sada mu niko ne vjeruje čak i da ima namjeru to da sprovede", rekao je Bosić, dodajući da tu postoji opasnost sindroma ranjene zvjeri, kada je spreman da povuče sve u provaliju kako bi prikrio svoju odgovornost za neuspjeh.

"Ova situacija sa finansijskom pomoći iz Srbije naznačava da je u Republici Srpskoj ozbiljna kriza budžeta i priču o povlačenju iz UIO nekako povezujem sa tim. Izgleda da je došla na naplatu kriminalna politika iz prethodnog perioda Dodikove vlasti. Tu je problem i ogromna lična sujeta",rekao je Bosić.

Na pitanje mo mogu li i u kojoj mjeri ovakvi potezi naškoditi Republici Srpskoj, ali i samom Dodiku, Bosić odgovara:

"Dodik je svjestan da bi taj čin bio prelazak neke crvene linije i da se poslije toga ne mogu predvidjeti događaji. Ovdje nisu u pitanju posljedice za Dodika lično, nego šta će biti sa Republikom Srpskom. Narod i Republika Srpska rizikuju da izvuku deblji kraj, a profitirao bi uzak krug onih koji su se u prošlom periodu obogatili na malverzacijama i korupciji. Dodik ne kaže kako će to provesti u distriktu Brčko koji je svojim glasovima unio u Ustav BiH. Mnogo je takvih pitanja na koje bi trebalo odgovoriti da bi se prijetnje koje je iznio sprovele u stvarnosti. Kako se niko u Republici Srpskoj ne uzbuđuje oko toga, imam osjećaj da niko ozbiljno ne očekuje da Dodik ispuni svoje prijetnje".

Prema Bosiću, posebno pitanje je motiv tih prijetnji.

"Izgleda da je sistem UIO dobar ako Dodik ima vlast. Ako je taj sistem loš po Republiku Srpsku, onda bi trebalo da ga ruši bez obzira da li je on na vlasti ili ne. Ovako ispada da sve može, samo ako moji ljudi sjednu u fotelje".

Što se tiče uloge Vigemarka oko sporazuma SNSD-a, HDZ-a i SDA, Bosić kaže da o Vigemarkovim aktivnostima na mjestu šefa EU delegacije nema dobro mišljenje.

"Na stranu to što se uvijek pojavljivao kao medijator u trenucima kada se Dodik nađe u nekoj krizi, moja osnovna zamjerka je njegovo žestoko lobiranje za usvajanje Zakona o akcizama. I ja smatram da treba formirati vlast i da je to odgovornost onih koje je on okupio. Vigemark je želio taj sporazum koliko i Dodik, jer bi mu to bio plus u karijeri. Ovako odlazi kao neko ko će biti upamćen po neuspjehu", objašnjava Bosić.

Kako tumači američku podršku zahtjevu članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića da žele dogovor o podnošenju ANP kao dio sporazuma o formiranju vlasti, Bosić je rekao da Amerikanci otvoreno zagovaraju NATO put BiH i njihov stav ga ne iznenađuje.

"Vjerovatno su i zbunjeni što je SNSD sada promijenio stav za 180 stepeni u odnosu na ono šta im je ranije obećavao", kaže Bosić.

Kada očekuje povratak u parlamentarne klupe, Bosić naglašava da se Dodik odlučio da mu čip u ovoj igri pokera bude blokada Parlamentarne skupštine BiH.

"Interesantno da to nije blokada Predsjedništva, iako bi to bilo logično. To je u skladu sa njegovim shvatanjem demokratije, gdje parlamenti služe za potkusurivanje, umjesto da su glavni demokratski stub vlasti. Tako to funkcioniše i u Narodnoj skupštini, u kojoj parlamentarna većina ne raspravlja ni oko čega nego čeka da dobije cjeduljicu šta je njihov stav. Čudi me da poslanici u Predstavničkom domu ne traže održavanje sjednice na kojoj bi formirali komisije i deblokirali rad. Ubijeđen sam da čak i poslanici SNSD-a jedva čekaju da se to desi, jer svi zajedno primamo plate ni za šta", istakao je Bosić.

Šta je rješenje za okončanje agonije na političkoj sceni u BiH i može li to biti nova parlamentarna većina, koja bi uključila SDS i PDP, Bosić je mišljenja da tu postoje objektivni problemi zbog situacije u Domu naroda, ali u politici ne bi odbacio nijedno rješenje.

"Moguće je i da se ovakva situacija produži u nedogled, što bi svakako bilo jako loše. To bi dovelo do toga da se i nadalje ne rješavaju stvarni životni problemi, a narod doveo u još veću apatiju", kazao je Bosić u razgovoru za portal "Vijesti".

(BN)

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

Lemac

30.08.2019 18:14

Naprijed srpska, samo pred izbore.

ODGOVORITE
Name

ma

30.08.2019 20:23

ja se nadam za njega su svi izbori završeni , konačno .

Name

Re

30.08.2019 21:44

Dobro govori. Svaka mu je na mjestu.

Name

Siman

30.08.2019 18:17

Ocekivati da nesto rijese za svoj narod oni kojima je Borba Bikova sa kocicevog zbora, glavna kulturna manifestacija, je suludo.

ODGOVORITE
Name

Re

30.08.2019 20:11

Hahaha, apsolutno tacno, smijesno je, ali i istinito.

Name

Ja

30.08.2019 20:49

113% si u pravu. Sa garntiturom na vlasti smo izgubili prvorazredne cobane a dobili petorazredne politicare.

Name

Borac

30.08.2019 18:20

Prava ISTINITA IZJAVA. DODIK JE JEDAN OD 1000000 A SRPSKA JEDNA JEDINA.

ODGOVORITE
Name

Boki

30.08.2019 21:42

Ma da. Jedan od miliona, ali prvi i najvazniji. Dzaba kosite Baja je car

Name

Ре Боки

02.09.2019 14:24

Цар је го, за не видите узвикну дијете!!! Гола је Република Српска, до кости.....!

Name

Dragan Trn

30.08.2019 18:22

Ma neka ga sad uhapse,bas me briga.

ODGOVORITE
Name

TB

30.08.2019 18:30

Bosić je jedan od rijetkio iskrenih političara. Dobar,pametan,iskren,patriota vojnik RS a ne kao ovi 90% političara snsd koalicije.

ODGOVORITE
Name

Istočno Sarajevo

30.08.2019 20:27

Bosić je itekako svjestan situacije u kojoj se nalazi Republika Srpska tj. u kojoj bi se mogla naći ako ne ispoštujeobaveze koje je prijašnja vlast(SNSD) olako prihvatala i potpisivala.Možeš ti reći : Nisam tako mislio ,to više ne važi.To možeš reći nekome puno slabijem od sebe ali u ovakvom geopolitičkom okruženju svaka odluka se mora dobro ,dobro preispitati.Neko bi možda i volio da se ovde zakuva ,da on odleti helikopterom na sigurno ,a da narod ostane na ledini u totalnom okruženju.To Bosić odlično vidi ali ne vide mase slijepaca koji poslije flaše pive i tanjira mesa ispod šatora misle da su najjači na svijetu. Kasno će im biti kad im iz gu...e dođe u glavu.

Name

Dobar

30.08.2019 18:41

Problem Dodik nije nici nego naš zato ga niko i ne oduva sa političke scene. Svi njega mogu trpjeti zato sto ga mogu blokirati. Samo mi snosimo najgore posledice tiranina sto ekonomskog sto kulturnog sto političkog. Zaustavio nas je desetljeće a posledice su sada nepopravljive sta ce biti sa budućnošću to je nimalo optimisticno. Stara je izreka sto jedna budala pokvari deset pametnih popraviti nemoze.

ODGOVORITE
Name

Лука

30.08.2019 18:53

G- dine Bosicu, potpuna istina je ovo sto govorite. I njihovim zaljubljenicima toplo preporucujem da pazljivo procitaju vas tekst i budu iskreni bar pred sobom, ako vec ne smiju da se suprotstave javno svom vozdu. 'Vozd' je, izgleda, debelo uzdrman, nigdje mu ne ide. Siguran sam da se pokajao sto je uopste ulazio u Predsjednistvo, ne bendaju ga ovi nizasta.

ODGOVORITE
Name

gergely

30.08.2019 19:10

Dodik je bar jedno ispunio,a za sto nije dao obecanje.Ogulio je RS i narod do gole koze.

ODGOVORITE
Name

Eva

30.08.2019 21:51

Istina, vrati nas svijetlosnom brzinom unazad....

Name

007 Бонд

30.08.2019 19:12

Република Српска има политичку аутономију, јер има сопствене мнистре, скупштину и устав, па онда и могућност да самостално одлучује. ::: Неће Српска ниишта да ради без дозволе оних од преко баре. И кад они преко баре каћу може- отиће Српска и постаће покрајина Србије и то без испаљеног метка, а и без поздрава.::: И није Српска сама, јер одмах преко Дрине на истоку је Србија. -А да је уместо Србије на истом месту нпр. Турска- Српској би било много теће и питање је да ли би уопште и постојала.

ODGOVORITE
Name

XXL

30.08.2019 19:38

Ma ko da nas uzme pod svoje kad smo osiromaseni I bijedni. Kakve smo sve potencijale imali ni CH nam nije ravna ali imamo slabe I neodgovorne domacine.

Name

Bregovi

30.08.2019 21:49

007 6onq.... Je li ti to stvarno ozbiljno? Kako RS moze otici iz BiH, znas li sta je potpisano u Dejtonu? Znas li da niko, pa ni Srbija ni Hrvatska posebno, nesmije narusiti nijednom akciom teritorijalni suverenitet niti integritet BiH. Znas li da je to sve uslo kao sastavni dio dejtonskog dogovora? Procitaj Clan 1. Mirovnog sporazuma i sve ce ti biti jasno, a Dodikova lupetanje o nezavisnosti svih ovih godina, kojekakvim referendumima mozes isprintati na toalet papir i upotrijebiti znas gdje.

Name

Zarobljeno drustvo i drzava

30.08.2019 19:14

Sve istina, koju je gospodin Bosic jasno opisao.

ODGOVORITE
Name

Mi

30.08.2019 19:21

Mi - narod ćemo odlučiti a nikako Dodik i Dodikovići.

ODGOVORITE
Name

Boki

30.08.2019 23:01

Važno je i da lopov ode u prdekanu.

ODGOVORITE
Name

Титаник

31.08.2019 04:52

Гласати за Додика због пружања мало бољег живота него комшије који би да мјењам власт су мрвице које црвени врапчићи имају предност да покљуцају. Уствари сви лоше живимо.

ODGOVORITE
Name

Eh..

31.08.2019 09:12

Prevedi, sreće ti..??!!

Name

CICERON

31.08.2019 06:19

Sto prije SDS konsoliduje redove to je spas RS. Izbaciti Dodikove ljude iz stranke. A sad svi znamo ko su.

ODGOVORITE
Name

Dobojlija

01.09.2019 02:36

Bosicu nikad ti necu oprostiti Doboj.Neces ni ti sebi,al iz potpuno drugacijih razloga.Jes vidio kako se neprincipijelnost zacas obije o glavu?!

ODGOVORITE
Name

Milan

01.09.2019 21:55

Dodik je u problemu, on bi prodao RS samo da sačuva svoju straznjicu.

ODGOVORITE
Name

Galeb

02.09.2019 17:26

Ronhilova sudbina i njegove bratije je davno odredjena Robija,Robija Robija Dozivotna ali treba spasiti to malo naroda sto je ostalo u RS

ODGOVORITE
Name

Galeb

02.09.2019 17:29

Dodikova zadnjica je u velikim problemu dozivotni zatvor sve bi on prodao kao Radovan za spas zadnji ce ali gotovaje nema spasa

ODGOVORITE