Nastavlja se vrzino kolo u zvorničkoj Alumini

Konačno se pojavio moćan izazivač vrha Republike Srpske, što pokazuje rezultat meča: Stečajni upravnik Lazo Djurdjević – Republika Srpska 4:3?

Republika Srpska 27.08.2019 | 19:58
Nastavlja se vrzino kolo u zvorničkoj Alumini
Međutim, utakmica još nije završena. VAR je pokazao da je bilo neregularnih poteza i da utakmica treba da se produži ili ponovi, uz mogućnost da poneki učesnik dobije i crveni karton.

O čemu se radi?

U privatnoj firmi vlasnik nije dužan da poštuje odluke poslovodnih organa i može da smjenjuje članove rukovodstva prema svom nahođenju. Iz prihoda privatne firme, vlasnik može da izvuče onoliko sredstava koliko mu je potrebno, naravno posle odbitka odgovarajućih zakonskih obaveza. A upravo to radi stečajni upravnik Lazo Djurdjević u Alumini.

To onda znači da on nije privremeni stečajni upravnik, već je preuzeo poziciju vlasnika. Da je Lazo do sada ''isisao'' 11 miliona KM iz Alumine, već je objelodanjeno. Takođe je nesporno da namjerava da kao stečajni upravnik-vlasnik, još godinama drži Aluminu u statusu svoje privatne firme, kako bi izvukao bar još oko 12 miliona KM. Radi se o prihodima koje čak i poznati biznismeni i tajkuni RS mogu samo da priželjkuju.

O državnim funkcionerima i činovnicima da se ne priča. Nema te korupcije i lopovluka koji mogu u osiromašenoj RS nekome da tek tako donesu preko 20 miliona KM. Čak i prilikom čuvene otimačine kredita IRB, litvanski banditi su uz pomoć Rubeža i Radisava Filipovića uspjeli da od 19,4 miliona KM kredita, transferišu 14 miliona KM, kako se tvrdi, nepoznatoj firmi na egzotičnim ostrvima.

Kako navode naši izvori, Lazo prijeti da već sledeće godine nadmaši taj iznos i pokaže Litvancima da su Srbi jači i na drugim poljima, a ne samo u fudbalu i košarci. Kao uspješni pomagači litvanske pljačke, Rubeži i Filipović našli su svoje mjesto kod litvanskog nasljednika na poziciji vlasnika Alumine – Laze Djurdjevića. U pravnom timu stečajnog upravnika, Rubeži su naplaćivali usluge i zataškavali prethodnu pljačku, dok je u Upravnom odboru Alumine ključna osoba za to Radisav Filipović. Da je Filipović ''mali od palube'' stečajnog upravnika  stečajnog upravnika govori i niz njegovih, inače nespojivih funkcija u Alumini.

On je istovremeno: član Upravnog odbora, direktor proizvodnje, direktor prodaje, direktor marketinga... Direktor je i firme ''Industrija Adrija doo'', sa sjedištem u Sarajevu, preko koje su isparila sredstva IRB, nesuđeni je direktor Batagon Alumina, i ko zna kojih još  firmi koje su jurišale, i koje će jurišati na Aluminu sa isukanim novcem Alumine. Da je Alumina privatna firma Laze Djurdjevića iz Šamca najbolje govori VAR iz Alumine, od četvrtka, kada je prekinuta sednica Upravnog odbora bez donošenja konačne odluke.

U četvrtak 22 avgusta 2019, istog dana kada je medijima dostavljena navodna Odluka sa potpisima četiri člana Upravnog odbora Alumine, o smeni Milorada Motike iz Upravnog odbora i sa mjesta predsjednika, bio je održan Odbor povjerilaca koji je donio Odluku da nema kadrovskih promjena u Upravnom odboru Alumine. Taj sastanak je bio održan u 10 časova. Posle toga, stečajni upravnik Lazo Djurdjević sakriva tu Odluku Odbora povjerilaca i dolazi na Upravni odbor sa zahtjevom za promjenom u sastavu Upravnog odbora. Pored Odbora povjerilaca, protiv promjene bili su i članovi Upravnog odbora koji direktno predstavljaju državu, kao najvećeg povjerioca u Alumini. Iz izloženog slijedi, da država i Odbor povjerilaca predstavljaju samo smetnju za stečajnog upravnika.

Zamislite tu drskost: predstavnici države u Alumini, gdje je država najveći povjerilac, pokušavaju da se miješaju u rad Alumine, koju stečajni upravnik Lazo Djurdjević doživljava kao svoju! U Upravni odbor te firme Lazo je još prije šest godina ubacio svog emotivno-poslovnog partnera Peru Vasiljevića iz zemljoradničke zadruge u Šamcu. Sada pokušava da se kadrovski pojača lojalnim kumom Borom Dubićem, šoferom iz Doboja.

Da li to sve zna sudija Alida Nađ – Mađarac koja je već jednom bila suspendovana, uz podizanje optužnice, upravo zbog Laze Đurđevića, o čemu smo ranije izvještavali. Da li stečajni sudija gospođa Nađ – Mađarac zna da je stečajni upravnik zamaskirao svoju operaciju daljeg prisvajanja Alumine putem kadrovskih izmjena, uz sakrivanje Odluke odbora povjerilaca, i uz politički scenario u koji je lažnim pričama uvukao premijera RS Radovana Viškovića i kandidata za predsedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltiju.

Time je svoju otimačinu pokušao da prikaže kao činjenje usluge uticajnim funkcionerima RS, iako oni o tome pojma nemaju. U slučaju Laze Djurdjevića, ne zna se šta je gore: otimačina 11 miliona KM od Alumine; kadrovsko vršljanje kao u privatnoj firmi, nepoštovanje Odluka Odbora povjerilaca, kreiranje politikantske atmosfere unutar samog vrha RS, slugaranje interesnim grupama, korišćenje posebnih hotelskih SPA i drugih ''usluga'' o trošku Alumine, itd...

Koga zaista zastupa stečajni upravnik Lazo Djurdjević?

Odgovor je više nego jednostavan: svoje lične interese. Doduše, oni su u ovoj posljednjoj kombinatorici, podržani od strane jedne od interesnih grupa. Ta grupa čeka priliku da se dočepa Alumine, na principima koji su bili razotkriveni kod Batagona: ''Kupiti Aluminu, novcem Alumine''. Ovaj recept Mileta Matića, člana Upravnog odbora Alumine, od danas i predsjednika UO, i nekadašnjeg direktora Privredne banke Sarajevo, bio je oproban u nekoliko navrata, ali bez uspjeha. Bilo je čak pokušaja da se iskoriste sredstva depozita Pavlović banke, što je kao nezakonito odbila Agencija za bankarstvo Republike Srpske.

Na sve to stečajni upravnik tada nije reagovao jer je bio ''interesno pokriven''. Ovoga puta, ishitreni i nerazumni potezi Laze Djurdjevića posljedica su saznanja da je Milan Mladenović Kaja uspio da prikupi mnogo puta pominjanih 43 miliona maraka za koje je Vlada RS spremna da proda ukupna državna potraživanja.

Bez obzira na to šta ko misli o Kaji, sigurno je da bi u slučaju kupovine državnih potraživanja, zatražio hitan izlazak iz stečaja i egzaktno poslovanje. Lazo bi tada izgubio stečajnu ''zlatnu koku'' i morao bi da izvuče ruku iz kase Alumine gde je drži već šest godina. Imao bi i problem sa interesnom grupom koja mu je dala ''stančić''.

Stoga je Lazo pribjegao manevru kojim bi ojačao svoju poziciju unutar Alumine lojalnim kadrovima, u cilju podrške birokratskom razvlačenju stečaja do sudnjeg dana. Jer Lazo smatra da sa lojalnim Upravnim odborom i menadžmentom, kao i kooperativnom stečajnim sudijom, može da tumači Kajinu kupovinu u stilu: Da vidimo šta je to Kaja zaista kupio: kravu, tele ili možda mu u ruci ostane samo ular''. To je vjerovatno recept Pere Vasiljevića iz Zemljoradničke zadruge u Šamcu. Zna se na čemu bi bila zasnovana ova igra. Na eventualnom priznavanju ili trgovini sa spornim zalogama Ukio banke koje je preuzeo Pavgord.

Zli jezici tvrde da Pavgord ima jake adute u rukama u vidu fotografija iz fočanskog hotela, iz perioda kada mu je tadašnji stečajni upravnik Lazo Djurdjević prodavao rudnik Miljevina. Naravno, ne radi se poslovnim fotografijama, već o privatnim. Onima po kojima je Lazo Djurdjević, zajedno sa Perom Vasiljevićem odavno poznat, u već pominjanoj pedofilskoj aferi.

U slučaju Kajine kupovine ukupnih državnih potraživanja, te igre vjerovatno ne bi bile moguće, jer se radi o iskusnom, dobro informisanom i pozicioniranom privredniku. Zato je Lazo Djurdjević pribjegao uobičajenoj strategiji pre bitke zbijanja sopstvenih redova.

Mile Matić novi predsjednik UO Alumine

Na današnjoj sjednici Matić je dobio povjerenje svih prisutnih članova Upravnog odbora, nakon što je u četvrtak, 22. avgusta, dužnosti razriješen dosadašnji predsjednik Upravnog odbora Milorad Motika.

Igra oko Alumine se nastavlja...

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Jami

27.08.2019 18:46

Na Alumini ce se SNSD raspasti do sledecih izbora na bar 3 partije

ODGOVORITE
Name

veliko postenje

27.08.2019 22:16

U alumini ce propast bvladajuca partija i podelicesejednice otici sa kumom jedni sa kosarcom jedni sa pejinom unukom jedni sa majkickom i markovickom drugi sa maksimovic bice tu jos neki jada da nesto usicare bajdalije za sebe jos koju kosku da jame da im aju sto da glodju

ODGOVORITE
Name

Idemo u propast

28.08.2019 06:28

U "stecaj" trebaju ici ,i sudija i stecajni povjerilac i sva kamarila ,rasprodati njihova imanja i namiriti drustvene pare, a doticni na dugogodisnju robiju.

ODGOVORITE
Name

Lato

28.08.2019 06:52

Nije mi jasno odakle upravni odbor u stecaju,u Zakonu o stecaju u F BiH organi upravljanja u stecaju su stecajni sudija,stecajni upravnik,odbor povjerilaca i skupstina povjerilaca!Dakle ne postoji Uptavni odbor vec sve nadleznosti prelaze na stecajnog upravnika,a on polaze racune ostalim organima u stecaju!Zanimljivo !

ODGOVORITE
Name

Bojan

28.08.2019 07:59

Lazo i Matic su skovali plan da nema zavrsetka stecaja ako se oni dobro ne ugrade. Dok se istraga ne otvori i oni ne zavrse izaresetaka oni ce da plijeve i plijeve a ostali su poslusni ko ovce jer da nisu, nebi njih litvanci mogli zavrtat kako su htjeli!

ODGOVORITE