"Mandatarenje“ najgore do sada, osuđeno na krah

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović  u intervjuu BN TV kaže da ne vjeruje da će doći do imenovanja Zorana Tegeltije za mandatara za predsjedavajućeg Savjeta ministara na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva, navodeći da je ovo po svemu najgore „mandatarenje“ u svih sedam ili osam dosadašnjih izbornih ciklusa.   U intervjuu Šarović nam otkriva i da ima, ne baš česte, kontakte i sa predsjednikom SNSD i srpskim članom u Predsjedništvu BiH Miloradom Dodikom.

Republika Srpska 26.08.2019 | 12:29
"Mandatarenje“ najgore do sada, osuđeno na krah
"Prije svega kroz šta se prošlo u prethodnih deset mjeseci sve ukazuje da će prijedlog za imenovanje Zorana Tegeltije na mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara propasti. Drugačiji ishod bio bi veliko iznenađenje i čini se da je ova sjednica Predsjedništva BiH više isforsirana i zakazana da se taj krah desi nego što je plod pripreme za finalizaciju jednog ovako važnog pitanja", glasio je odgovor Šarovića na pitanje šta očekuje od sutrašnje sjednice Predsjedništva BiH.

Kako gleda na ovo stanje, paralizu cijelog sistema, Šarović kaže da je ovo po svemu najgore „mandatarenje“ u svih sedam ili osam dosadašnjih izbornih ciklusa.

"Bilo je i dužih perioda traženja parlamentarne većine ali većih tenzija i razmimoilaženja kod već formirane i ozvaničene parlamentarne većine dosad nije viđeno. Кljuč krize leži u visoko postavljenim ciljevima budućih partnera koji su međusobno suprostavljeni. Između pregovaračkih pozicija da mandatar ne mora da ima bilo kakav program već treba samo da uzme svoj dio plijena i zahtjeva da budući saziv Savjeta ministara kao prioritet treba da zemlju vodi ka NATO-u je duboka provalija na kojoj je teško sagraditi bilo kakve mostove", kaže Šarović u intervjuu BN TV.

Prema njegovim riječima izlaz iz ove krize, prije svega, treba da ponude akteri koji su u ovom desetomjesečnom neuspješnom pregovaračkom procesu ili da se definitivno raziđu.

"Da li taj skoro vidljivi razlaz znači samo sa mandatarom Zoranom Tegeltijom, ili je to kraj postojanja parlamentarne većine, znaćemo tek nakon 5. septembra", rekao je Šarović.

Na pitanje da li je kao predsjednik SDS ili kao ministar imao kontakte sa Miloradom Dodikom odgovara:

"Кontakata je bilo ali ne tako često. U par navrata telefonom smo razgovarali oko Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Turskom i o pitanju potezanja vitalnog interesa pred Narodnom skupštinom RS oko Pelješkog mosta".

A može li se očekivati saradnja SDS-a i SNSD-a i može li se desiti ako Tegeltija ne bude imenovan da to mjesto pripadne Vama sa ili bez SNSD-a, Šarović kaže da ovaj pregovarački proces u narednim danima treba da privedu kraju uspješno ili neuspješno SNSD-e, SDA i HDZ koji imaju i najveći koalicioni kapacitet za tako nešto.

"O okolnostima koje će nastupiti poslije prerano je u ovom trenutku komentarisati. Ne bi bilo politički mudro govoriti o stvarima koje se još nisu desile i praviti planove na iishode koji su još uvijek u potpunoj magli", kazao je Šarović.

Na konstataciju da neki dobri poznavaoci prilika kažu da nikad više Republika Srpske nije bila u BiH kao sada, bez obzira na blokade koje postoje, jer sve odluke donose se u Кabinetu srpskog člana u Predsjendištvu BiH, Šarović odgovara da je to način funkcionisanja i odlučivanja u samom SNSD-u.

"To možemo samo komentarisati i analizirati ali ne i mijenjati. Uticaj, moć i odlučivanje u ovoj stranci „ide“ uvijek tamo gdje je prvi čovjek stranke i sada je to u ovom trenutku locirano u kabinetu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i u tome je sav paradoks ove neobične situacije. Ovakav „model“ nije dobar za ustavnu poziciju Republike Srpske jer obesmišljava ulogu i poziciju prije svega Predsjednika i Premijera RS i u značajnoj mjeri sputava njihove nadležnosti u kreiranju ekonomskog, političkog i demokratskog ambijenta u zemlji.", kazao je Šarović.

Na naše insistitranje šta se dešava u stranci koju vodi i kada će biti formirani i ko će činiti njegov krug saradnika u organima Srpske demokratske stranke za sada je ostalo bez odgovora.

BN TV

Komentari / 34

Ostavite komentar
Name

ISTINA

26.08.2019 10:42

KAKVI IZBORI TSKVO I STANJE POSLE. STA JE TU CUDNO? LJUDI MOJI NEMOZE NISTA NA SILU.

ODGOVORITE
Name

Laki

26.08.2019 12:05

Treba vidjet šta braća Dalibor i Goran Račić kažu za privredna kretanja, kod nas u Srpcu su ostavili pustoš sa Stirokartom. Neznalice i mufljuzi neopjevani, a svadje se guraju.

Name

pres

26.08.2019 13:12

DAJTE VIŠE SVI UTUVITE U GLAVU(I OPOZICIJA I VLAST) DA SUTRA A NI DO NOVE GODINE NEMA NOVE VLASTI NEGO OSTAJE STARA! OKRENITE SE PROBLEMIMA U RS!PA DODIK NE MOŽE DA SE DOGOVORI NI SA DNS, SP I OSTALIMA A KAMOLI SA BAKIROM I KOMŠIĆEM!

Name

Re

26.08.2019 16:05

Novi izbori su rjesenje, naravno, numerisani listici i ostalo....

Name

Горан

26.08.2019 16:23

Формирати три државе на простору пропале бих, Република Српска и још два ентитета и на миран начин ће они сарађивати, како ко уме, и пловити у будућност

Name

Ejsss

26.08.2019 19:45

Pa Duduku se zuri formiranje vlasti, RS su ojadili i doveli do bankrota , a sad im se zuri drzavni nivo da hapaju!!

Name

Sale

26.08.2019 10:45

Gospodine Šaroviću, koji su vaši stavovi u vezi NATO puta i u starom sazivu vlasti na nivou BiH?

ODGOVORITE
Name

Re

26.08.2019 12:18

Radmanovic i Dodik su izabrali NATO put. Sve ostalo je farsa. Nije to Srpska pa da mozes reci sad hocu sad necu

Name

Vaskos

26.08.2019 13:16

Naravno da ce prihvatiti ANP, bice onda podrzan od strane Zapada i rjesicemo se Rudonje vrlo efikasno.

Name

Ćuti se

26.08.2019 13:51

2009.godine Radmanović, Dodik i partija jasno su se izjasnili o Natou i rezlotno o putu za Nato. Šta se poslije dogodilo, zbog čega je Dodik promijenio mišljenje, okrenuo ćurak naopako, o tome on ne govori..??!! Ne govori nI Radmanović..!! A partija ćuti, partija i ne zna, po starom lošem običaju.

Name

Za Sale.

26.08.2019 15:51

Zna se stav SDS-a. Kako Srbija tako i Srpska. NATO ne dolazi u obzir.

Name

За Ре

26.08.2019 16:25

Нико није изабрао НАТО, Република Српска није банана држава као Македонците или монтенегрини мутави. Нема Нато, тачка.

Name

Re

26.08.2019 19:27

Sarovic puca na celo SM.Kako misli da ce dobiti Dodikov blagoslov za to?

Name

Mrki

26.08.2019 10:51

To jest proglem sto nije bio cilkus vec cirkus. Izabran je cirkus kojem se ne nazire uskoro kraj. Narod glasa iz straha jos uvjek i onda se desi cirkus a ne cilkus.

ODGOVORITE
Name

Lukrecije

26.08.2019 11:23

G. Sarovicu, u rukovodstvo stranke ne smiju biti generatori unutrasnjeg razbijanja stranke. Prije svega regionalno zlo Bjelica Milovan, a vi odlicno znate ko je on.

ODGOVORITE
Name

Dekini Bakinci

26.08.2019 13:36

Jok, eto sad Sarovic cuo za Bjelicu od tebe tuljane.

Name

@202

26.08.2019 11:41

Život korumpiranih političara su korumpirani gradjani. Republika je oteta i može se povratiti samo nasilnim putem. Izborima se ne može postići povratak Republike u vlasništvo gradjana. Pošto je većina gradjana neuka i sklona korupciji u nedostatku straha od gradjana korumpirani političari će proizvesti svaku vrstu anrhije prava i kapitala. Moralisanje neprilagodjenih daje mršav rezultat. Ovdje je stvar jednostavna. Gradjani su sami sebi postali neprijatelji. Sa jedne strane su korumpirani gradjani koji žderu plodove korupcije. Sa druge strane su neuki koji su apsolutna većina i koji ne razumiju vrijeme u kojem žive. Sa treće strane je apsolutna manjina neprilagodjenih. Rezultat će biti da će neprilagodjeni zbog straha za egzistenciju odlaziti a sa njima i manji dio neukih. Ostat će samo korumpirani i neuki gradjani. Prirodni zakon nalaže da takva samoubilačka vrste ne može opstati izp rostog razloga što neuke i korumpirane niše više neće imati ko da hrani. Resursi koji će se arčiti neće biti dovoljni. Zato će se zaduživanje nastaviti jer vrijednost mogu da prave samo vrijedni a nikako bezvrijedni i korumpirani gradjani. Zbog ''spora'' oko hidropotencijala na Drini Srbija gleda da kupi energetski krvotok RS. Kada se to dogodi od RS će ostati samo dugmići. Ipak, i tada će postojati alternativa u milionima njemačkih klozeta i gradilišta.

ODGOVORITE
Name

Eror

26.08.2019 14:00

Ne može biti 'povratka Republike u vlasništvo građana', jer u vlasništvu građana RS-a nikada bila nije. Povratak bi mogao ići 'u ruke' Radovana, Momčila & comp., a to nikako ne bi valjalo. Ni prije valjalo nije, ni šuplja boba. Osim za njih, naravno. To je jedan put u propast, a drugi putić je sa gazdom i SNSD-om.

Name

zmaj

26.08.2019 14:12

@202 Dobar

Name

tacno

26.08.2019 15:32

svaka cast za komentar jer ove ovce ne razumiju da imaju mozak i da mogu sami da odluce u vezi nekih stvari a ne pratiti tzv majku srbiju, rusiju ili nato

Name

Janko

26.08.2019 12:23

Ni po koju cijenu sa SNSD-om.

ODGOVORITE
Name

Z

26.08.2019 12:45

Zajednicki nazivnik svih kriza jeste Milorad Dodik. Sto san EU i NATO sve z..ebava kad se zna ko je uzrok svih kriza. On sve sto sad radi je prebacivanje svoje krivice na kolektivnu. Ne mogu vjerovati kako pusimo ove retardirane teze 'necu NATO' i slicno.

ODGOVORITE
Name

Ре

26.08.2019 13:44

Тако кажу у Сарајеву. Мада онај који поставља услове обично и кочи.

Name

@Pe

26.08.2019 16:39

Uslov je da se postuje potpisano! Mile sa ovim potkusava uvesti potpunu anarhiju. Razumljivo je da Sarajevo nece pristati na to. Mile nudi alternativu anarhiji a to je da sve bude po njegovom, a to je situacija kakvu imamo u Republici Srpskoj. Ko je lud da to prihvati.

Name

Realno gledano

26.08.2019 12:56

Samo me interesuje šta od ovog ispod navedenog nije u interesu Srba ili bilo kojeg normalnog građanina ove države? Jasno mi je da borba protiv korupcije nije u interesu političara, da reforma policije koja ubija djecu nije u interesu kriminalaca, da reforma pravosuđa nije u interesu onih koji vole da budu potkivani ali da srbi će blokirati pitanja tipa borbe protiv terorizma to još nisam vidio... I onda nam krivi bošnjaci što jedan Tegeltija snimljen kako se potkiva, što drugog Tegeltiju istraži sipa pa nađe da je trebao da robija zbog zloupotrebe 5 mjeseci i onda se javi zaštitnik nacije Dodik koji kaže neće ANP jer onda nema Prointera, tendera, potkivanja i zakivanja itd... Iz ovog dole se baš vidi kako NATO hoće srbe baš da uništi, nema šta... Vanjska i sigurnosna politika: 1. Odnosi Bosne i Hercegovinesa NATO Savezom 2. Odnosi Bosne i Hercegovinesa Evropskom unijom 3. Odnosi sa susjedima 4. Regionalna saradnja 5. Međunarodne političke organizacije 6. Međunarodne ekonomske i finansijske institucije 7. Odnosi Bosne i Hercegovinesa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 8. Stanje u pogledu kontrole naoružanja i vojne opreme 9. Stanje u oblasti deminiranja 10. Učešćeu CSBMs i kontroli naoružanja 11. Upravljanje krizama i planiranje odgovora na vanredne situacije Unutrašnja politika: 1. Ljudska prava i zaštita manjina 2. Sektor pravde 3. Reforma policije 4. Borba protiv korupcije 5. Borba protiv organiziranog kriminala 6. Borba protiv trgovine ljudimai ilegalnih migracija 7. Sigurnost granica 8. Borba protiv terorizma 9. Civilno društvo 10. Javna diplomacija 11. Nauka 12. Zaštita životne sredine 13. Kontrolana obavještajno-sigurnosnim sistemom 14. Demokratska kontrola i kontrolana Oružanim snagama Ekonomska pitanja: 1. Opštimakroekonomski pokazatelji 2. Planirane aktivnosti ekonomskog razvoja 3. Prometna politika ODBRAMBENA I VOJNA PITANJA: 1. Odbrambene reforme 2. Odbrambeno planiranje 3. Vojna interoperabilnost 4. Vojne operacije 5. Upravljanje ljudskim resursima 6. Vojna infrastruktura, pokretnai nepokretnaimovina 7. Ekonomika odbrane PITANJA RESURSA 1. Sistem planiranja, programiranja i izradebudžeta 2. Sistem planiranja, programiranja, budžetiranja i izvršenja budžeta (SPPBI) 3. Vojni budžet SIGURNOSNA PITANJA 1. Uloga Državnog sigurnosnog organa(NSA) 2. Informatička sigurnost(INFOSEC) 3. Sigurnosne provjere osoba 4. Sigurnost dokumenata 5. Fizičko osiguranje 6. Industrijska sigurnost 7. Cyber sigurnost 8. Učešće Bosne i Hercegovine u Mirovnim misijama UN-a i Civilnim misijama EU PRAVNA PITANJA 1. Ustavni aspekti pristupa Bosne iHercegovineNATO-u 2. Domaće zakonodavstvo DIO SADRŽAJA ANP-a koji treba BiH da pošalje... Kako ih nije stid, oni od nas hoće da naprave civilizaciju... Pu ma.er im njihovu...

ODGOVORITE
Name

Pročitajte ovo

26.08.2019 14:03

P o t p i s u j e m!

Name

to je to

26.08.2019 15:42

ako je stvarno ovako onda potpisujem jer nisam ovca

Name

Е

26.08.2019 15:46

Ал си га ти сагледао

Name

@E

26.08.2019 16:36

Ne vjerujem da si citao. Prekomplikovano je to za tebe. Nego nazad pod sator i udri.

Name

Bravo Mirko

26.08.2019 13:00

2004. visoki predstavnik u BiH Pady Ashdown smjenjuje Šarovića s mjesta potpredsjednika SDS-a i zabranjuje mu političko djelovanje zbog neispunjavanja odredbi Dejtonskog sporazuma. Šarović je 2005. optužen za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i udruživanje radi vršenja krivičnog djela.

ODGOVORITE
Name

Dekini Bakinci

26.08.2019 13:48

Istine radi, i oslobodjen optuzbi za kriminal.

Name

BOBA

26.08.2019 13:43

NAROD VOLI POVUCI POTEGNI I NA KRAJU BUDE SVE SUPROTNO NJIHOVOM INATU I PRKOSU.TAJ PRKOS I INAT JE PRESTAVA KOJA TRAJE DUGO I ONDA SE PORAVNA.TUMAČENJA FALA BOGU IMA KAKVIH GOD HOĆETE.SVAKO GLEDA OVO NA SVOJ NAČIN. SVAKO TUMAČI KAKO NJEMU ODGOVARA I NA KRAJU ZNA SE KO SU POBJEDNICI.TAJ NAČIN VLADANJA JE USAVRŠEN DO PERFEKCIJE.ALI TO PALI KOD ONIH KOJI NE MISLE SVOJOM GLAVOM NEGO MLATE DA BI IM DAN BRŽE PROŠAO.ŠTA IH BRIGA ŠTA ĆE BITI SUTRA DAJ DANAS.ZA OSTALO ĆE SE NEKO POBRINUTI AKO OSTANE IKO ŽIV.

ODGOVORITE
Name

Raso

26.08.2019 18:33

Ti znas vjerujem ti.

ODGOVORITE
Name

Samo novi izbori

26.08.2019 21:18

Novi izbori za gradjansku drzavu

ODGOVORITE