Smanjiti broj zaposlenih za još 292 radnika

Preduzeće "Željeznice Republike Srpske" trebalo bi da do jula naredne godine smanji broj zaposlenih za još 292, izjavio je Srni šef Кancelarije Svjetske banke za BiH Emanuel Salinas.

Republika Srpska 24.08.2019 | 11:11
Smanjiti broj zaposlenih za još 292 radnika
On je istakao da projekat restrukturisanja "Željeznica Srpske" dobro napreduje i ostvaruje rezultate, te pokazuje potencijal za jačanje poslovanja ovog preduzeća.

"Penzionisanjem i dobrovoljnim odlascima, broj zaposlenih u `Željeznicama Republike Srpske` smanjen je za 708", podsjetio je Salinas i dodao da su do sada otplaćena direktna dugovanja prema 3.975 sadašnjih i bivših zaposlenih, te da su ostala dugovanja još prema 25 lica koja je potrebno izmiriti.

On je naveo da "Željeznice Republike Srpske" trenutno izrađuju detaljan kadrovski plan radi utvrđivanja segmenata poslovanja u kojima je potrebna dalja racionalizacija, kao i onih segmenata u kojima je važno zadržati ključna radna mjesta u operativne svrhe.

Šef Кancelarije Svjetske banke za BiH je naveo da su u "Željeznicama Srpske" odlučili da nema zapošljavanja novih radnika do završetka kadrovskog plana, te dodao da je ovo preduzeće od početka implementacije projekta restrukturisanja pa do sada utrošilo 35,5 miliona evra za otplatu dugova.

"Projekat restrukturisanja `Željeznica Srpske` dobro napreduje i ostvaruje rezultate, uz istovremeno dobro upravljanje pitanjem radne snage, na način koji je pravedan za sve", smatra Salinas, te dodaje da projekat pokazuje potencijal za jačanje poslovanja ovog preduzeća.

On je rekao da se u projektu restrukturisanja "Željeznica Republike Srpske" koriste indikatori koji su u vezi sa povlačenjem kreditnih sredstava, a koji predstavljaju ciljeve za isplatu sredstava.

"Ostvarivanje unaprijed dogovorenih ciljeva je osnova za isplatu kreditnih sredstava Svjetske banke. To znači da mi pratimo i potvrđujemo ostvarene rezultate u okviru projekta prije isplate kreditnih sredstava", istakao je Salinas.

On je dodao da je ostvaren i nezavisno potvrđen još jedan skup ciljeva, čime je potvrđeno povlačenje kreditnih sredstava u iznosu od 6,9 miliona evra.

Salinas je podsjetio da je Svjetska banka početkom decembra 2017. godine odobrila Projekat restrukturisanja "Željeznica Republike Srpske", čiji je cilj poboljšati operativnu efikasnost i finansijsku održivost preduzeća, finansijskim i organizacionim restrukturisanjem i restrukturisanjem radne snage.

Ukupni plan restrukturisanja "Željeznica Srpske" biće sproveden od 2018-2021. godine, s tim što će se kreditnim sredstvima Banke, čija je ukupna vrijednost 51,3 miliona evra podržati sve tri oblasti restrukturisanja.

"Očekuje se da će se restrukturisanjem nivoi produktivnosti približiti regionalnim i prosjecima EU", rekao Salinas i dodao da je produktivnost radne snage u "Željeznicama Republike Srpske" druga najniža u regionu i da predstavlja oko jednu četvrtinu prosjeka EU.

Prema njegovim riječima, prosječna popunjenost vozova manja je od jedne desetine većine drugih zemalja u regionu, te da je manja od dva odsto prosjeka EU.

"Očekuje se da će se rješavanjem različitih elemenata restrukturisanja poboljšati ukupan učinak željezničkog sektora i da će se smanjiti opterećenje javnog budžeta", rekao je Salinas.

Prema njegovim riječima, u Svjetskoj banci očekuju da će vidjeti pozitivne koristi za cijelo društvo Republike Srpske.

"Trošenje manje novca na `Željeznice` omogućiće Vladi Republike Srpske da se usredsredi na prioritetne oblasti, kao što su zdravstvo i obrazovanje", zaključio je Salinas.

(Srna)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

XL

24.08.2019 09:19

ŠTA RADITE LJUDI? PA TO SU VAŠI GLASALI! NIJE VALJDA POČEO OBRAČUN U VLASTITIM REDOVIMA?

ODGOVORITE
Name

Dzoo

24.08.2019 13:05

Covece narucen je crveni voz koji ce voziti samo cinovnike kako ce te ukiniti vozove !!

Name

bibi

24.08.2019 10:02

To je kanta bez dna nikad nece se moci napuniti koliko ce ta banda moci da potrosi a kad se vide vozovi kao da ce se raspasti nikome ne preporucujem ni da besplatno se vozi u tim hrdavim i opasnim vozovima

ODGOVORITE
Name

Титаник

24.08.2019 10:28

Припреме за продају у безцјење. Ма не раде ЖРС ни 0,0001% европског просека. За време Тите возови су по станицама чекали укрштање и качање - откачивање вагона нон стоп 24 сата живо било - радило се а сад све уништено.ПЖРС - Покојне Железнице Републике Српске . Додати П у називу.

ODGOVORITE
Name

Ре

24.08.2019 10:40

Само Глиго само Добој , живио приватни опаратер.

Name

Титаник

24.08.2019 10:33

Да Привреда ради повукле би и Железнице напријед. Ако је јефтинији транспорт 10% него камионима стигне посо али немају код нас бог зна шта ни камиони возат.

ODGOVORITE
Name

Doboj ba

24.08.2019 10:45

Samo Simu na celo nekog sektora,nema kvalifikacije al ko da to treba,covjek sa vizijom za bolje sutra,ima da preporodi giganta

ODGOVORITE
Name

Ре

24.08.2019 11:56

Добар је Симо сад мало је научио чујем кад негдје сад иду јести синд. он наручује морске плодове и тражи винску карту , каже јагњетина је за руљке.

Name

REALNOST

24.08.2019 11:57

JE DA SU SVI ONI POLITIKOM BEZ KONKURSA ZAPOSLENI,... DOĐU NA POSAO U 9 NA ODRŽAVANJE PRUGE, RADE DO 20 MINUTA ,... SPAVAJU NEGDJE OKO PRUGE DO 12 I TRAŽE ALKOHOL NAKON TOGA ODOŠE KUĆI. KONDUKTER U VOZU KO "FLIPER" UZIMA PO MARKU, DVE I NIKOM KARTE NE PIŠE, REVIZIJA MORTUS PJANA PIJE SA KONDUKTEROM NA SVAKOJ STANICI...... U KIRGISTANU JE BOLJE, TO SVE TREBA ZATVORIT, A RADNICIMA OTKAZE PODELIT........ KO IH DOISTA ZNA ZNA ŠTA SAM NAPISAO

ODGOVORITE
Name

Doktor

24.08.2019 12:21

Liepi nemaš ti pojma o željeznici, a kamoli kako fungcijonise. Dok je drzave bice i zeljeznice, u ratu je radila, s kamoli sad. Sve drzave svijet imaju željeznicu liepi moj .

Name

Direkt

24.08.2019 14:55

Nije pitanje hoce li i u buducnosti Zeljeznica raditi, vec kako ce raditi? Hoce li to biti (profitabilan) rad ili ce i dalje biti gubitaka, kao i kod vecine javnih preduzeca i ustanova u RS.

Name

Ре ДР

24.08.2019 15:08

Имам ија строј за пилати дрва само нема ко да ради.

Name

Senada

24.08.2019 12:55

Ma samo katanac,kad im vidite vozni park osoblja,sve oko deset hiljada i preko,a samo kukaju,povecanje traze,gospodu glume,pola ih sa diplomama gdje upitno znanje istih

ODGOVORITE
Name

Konobarica

24.08.2019 13:06

Da ih vidite samo na kafi ujutro,ugusise,kuglice i citav dan,kakvo je to radno vrijeme kad su stalno u kafani,za B.L govorim

ODGOVORITE
Name

Voz

24.08.2019 13:25

Voz koji saobraca na relaciji Doboj Tuzla je tako prljav i neuredan da iako kart kosta samo 1 marku nikad ne bi usao u njega ni da mi zivot spasavaju. To je propast.

ODGOVORITE
Name

Direkt

24.08.2019 14:48

Pitam se, u koju javnu instituciju ce (ponovo) da zaposle ove sto su otpustili iz Zeljeznica RS, posto dzaba krece, ako presipaju iz supljeg u prazno.

ODGOVORITE
Name

pero popović

24.08.2019 15:38

A ko će glasati?

ODGOVORITE