Uoči samita G7: Putin stigao u Francusku

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je danas u Francusku, gdje će sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom razgovarati o najvećim svjetskim krizama, uključujući situacije u Ukrajini, Iranu i Siriji, i pokušati da poboljšaju odnose Moskve i EU.

Svijet 19.08.2019 | 18:03
Uoči samita G7: Putin stigao u Francusku
Avion sa Putinom sletio je u Marselj, odakle će helikopterom biti prebačen u ljetnu rezidenciju fransukog predsjednika, dvorac Fort Breganson na Azurnoj obali.

U tom zdanju će, prvi put u istoriji, biti održani razgovori predsjednika Rusije i Francuske, prenosi Tass.

Makron je pozvao Putina u posjetu samo nekoliko dana prije početka samita G7 u francuskom gradu Bijaricu, kojem bi trebalo da prisustvuje i američki predsjednik Donald Tramp.

Kremlj je saopštio da će u fokusu sastanka biti ukrajinska kriza i izgledi za sprovođenje aktivnosti u okviru Normandijskog formata.

Ruski list Izvestija navodi da, kada je riječ o Ukrajini, i Moskva i Pariz shvataju da je potrebno nastaviti s primjenom sporazuma iz Minska.

Francuska predsjedava ove godine grupom sedam industrijalizovanih zemalja svijeta, koju čine još Velika Britanija, Kanada, Njemačka, Italija i Japan, dok je Rusija izbačena iz grupe nakon što je pripojila Krim 2014. godine.

AP navodi da Makron planira da ishode susreta sa Putinom podijeli sa drugim svjetskim liderima u Bijarcu, u periodu od 24. do 26. avgusta.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

G8

19.08.2019 21:17

G7 bez Rusije kao selo bez crkve.

ODGOVORITE
Name

Fotelje u magli

19.08.2019 23:01

Moze se i bez sela i bez crkvi.