Afrička kuga svinja: Ima li opasnosti za BiH

Afrička kuga svinja, iako nije zabilježena, vjerovatno postoji i u BiH upozoravaju iz Veterinarske komore Republike Srpske. Paniku, kažu ne treba širiti, ali svi trebaju biti oprezni. Ovo upozorenje odnosi se farmere, lovce, stanovništvo, ali i veterinare. Dobra vijest je da Afrička kuga nije prenosiva na čovjeka, no ekonomske poslijedice po uzgajivače mogu biti nesagledive. Zbog svega veterinari upozoravaju-institucije moraju pripremiti sredstva kako bi se sanirale poslijedice pojave ovog virusa.

Republika Srpska 18.08.2019 | 20:12
Afrička kuga svinja: Ima li opasnosti za BiH
Divlje svinje iz Srbije na teritoriju BiH zbog zajedničke granice kroz šumu lako prelaze. S druge strane odvija se i legalni, ali i ilegalni promet svinja. Sve to kažu u Veterinarskoj komori predstavlja opasnost od širenja Afričke kuge, posebno u pograničnom pojasu.

"Republika Srbija i Bosna i Hercegovina, odnosno RS su skoro jedno epizetološko područje, lako se može desiti da RS potvrdi pojavu ove bolesti. Slobodno možemo reći da ona negdje tu i postoji ali nam nije dijagnostikovana", kaže Saša Bošković, predsjednik Veterinarske komore RS.

Zbog pojave ovog izdržljivg virusa svinjari su u strahu. Ekonomske poslijedice ukoliko dođe do širenja zaraze mogu biti nesagledive.

"To je najopakija bolest koja može da zadesi oblast svinjarstva, protiv nje ne postoji ni lijek niti vakcina. Ne možete da se zaštitite nikakvom preventivom izuzev izolacijom objekata, dezinfekcijom, smanjenom komunikacijom unutar farme. Onemogućavanjem dolaska virusa fizičkim putem", poručuje farmer iz Srpca, Mišo Maljčić.

Samo u RS procjene su uzgaja se između 400 i 500 hiljada svinja. Iz Veterinarske komore-upozoravaju neophodno je obezbjediti sredstva za suzbijanje Kuge, ali i nadoknadu štete.

"Morate imati novac da obeštetite držaoce tih životinja, morate imati novac da platite veterinarske organizacije da rade posao koje će im veterinarske inspekcije naložiti-dezinfekciju, dezinsekciju, eutanaziju životinja, odvoženje leševa životinja, neškodljivo uklanjanje leševa životinja, sve to država mora da snosi troškove", dodaje Saša Bošković, predsjednik Veterinarske komore RS.

Za sada iz Ministarstva poljoprivrede propisali su aktivan odstrel divljih svinja, posebno u graničnom području sa Srbijom. Osim toga veterinarima, stanovništvu i svinjarima dostavljaju se uputstva, kako spriječiti širenje Kuge ukoliko se ona pojavi.

(N1)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Anonnimuss

18.08.2019 20:38

Kakva jebena kuga , treba sad ko ovce da nam pobijete i svinje da bi neki lobi "Strani" usao na trziste sa svojim mesom. Samo izmisljate "svinjski grip, kokosij grip, bolest plavih jezika lude krave"i kojekakve p materine sta ce sledece bit ovaj jadni seljak ne moze jesti ni ono sto odhrani. Tesko se narodu sa ovakvim budalama

ODGOVORITE