Hag: Stanišić i Župljanin sada odlaze u Poljsku

Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Mićo Stanišić i nekadašnji načelnik Centra službi bezbjednosti Banjaluka Stojan Župljanin prebačeni su iz pritvorske jedinice u Ševeningenu u zatvor u Poljsku na izdržavanje zatvorske kazne od po 22 godine koju im je izrekao Haški tribunal.

Republika Srpska 16.08.2019 | 09:35
Hag: Stanišić i Župljanin sada odlaze u Poljsku
Župljaninov sin Mladen rekao je da se njegov otac već nekoliko dana nalazi u zatvoru u blizini poljskog grada Krakova, ali da od prebacivanja u Poljsku niko od članova porodice nije mogao da se čuje s njim.

– Znamo da je prebačen u zatvor kod Krakova u kojem kaznu izdržavaju general Vojske Republike Srpske Radislav Krstić i general MUP Srbije Sreten Lukić. Zajedno sa njim je prebačen i Mićo Stanišić – rekao je Mladen Župljanin. 

Prema njegovim riječima, procedura je takva da će Župljanin naredna tri mjeseca biti u svojevrsnoj izolaciji radi privikavanja na zatvorske uslove i u tom periodu niko neće moći da ga posjeti.

– Pravila kažu da će poslije tog roka moći da prima posjete, ali svega tri časa mjesečno. To praktično znači da ćemo tek krajem novembra moći da ga posjetimo. Zbog tih rigoroznih pravila vjerovatno ćemo posjete tempirati tako da to bude posljednjeg i prvog dana u mjesecu kako bi dva dana uzastopno mogli da provedemo sa njim po tri časa – naveo je Mladen Župljanin.

Stanišić i Župljanin su 2013. godine osuđeni na po 22 godine zatvora zbog ratnih zločina, a 2016. godine je Žalbeno vijeće potvrdilo prvostepenu presudu Haškog tribunala.

(Glas Srpske)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ponir

16.08.2019 09:06

Istinski borci za RS. Danas niko i ne sjeća se Mica Stanisica. Prvoga ministra RS. Čovjeka koji je izvršio smotru policije RS na Sokolcu. Danas je u Poljskoj u zatvoru dok ovi lopovi uživaju u onome zasta se on borio. Izdrži Mico još malo. Neka se ovi stide i srame sto vode današnji MUP.

ODGOVORITE
Name

Jovan

16.08.2019 11:32

Mico Stanisic najkorektniji covjek-policajac kojeg sam upoznao.Pozdrav Tetak,izdrazaces Ti i ovo.

ODGOVORITE