Hoće li parlament RS raspustiti skupštinu u Rudom

Inicijativa za raspuštanje lokalne skupštine u Rudom tek nedavno je upućena u parlament Republike Srpske. Za sada je neizvjesno kada će se poslanici o ovome izjašnjavati i da li će uopšte raspustiti lokalni parlament u ovoj opštini.

Republika Srpska 15.08.2019 | 17:19
Hoće li parlament RS raspustiti skupštinu u Rudom
Pokušaj nove skupštinske većine u opštini Rudo predvođene SNSD-om da opozove načelnika Ratu Rajaka (SRS) propao je još u decembru prošle godine.

Rajak je nakon što su mu građani dali povjerenje zatražio raspuštanje većine koja je tražila njegov opoziv. Međutim. inicijativa za raspuštanje lokalne skupštine tek nedavno je upućena u parlament Republike Srpske. Za sada je neizvjesno kada će se poslanici o ovome izjašnjavati i da li će uopšte raspustiti lokalni parlament u ovoj opštini.

Načelnik Rudog kaže da je dobro što je napravljen korak ka prevazilaženju situacije koja mjesecima traje u ovoj opštini. Rato Rajak međutim ne vjeruje da će lokalni parlament biti raspušten jer Narodna skupština Republike Srpske može ali i ne mora to da uradi.  

Slična situacija dešava se i u Tesliću, gdje je nova skupštinska većina predvođena SNSD-om je pokrenula referendum za opoziv načelnika, koji je održan u martu. Teslićani su Milanu Miličeviću (SDS) izglasali povjerenje ali skupština opštine nije raspuštena, niti je inicijativa upućena u parlament Republike Srpske. Miličević traži izmjene zakona na način da raspušanje ide po automatizmu.

Iz resornog ministarstva odgovaraju da je ovo prvi put da je zakonski normirana ova oblast i da ne bježe od izmjena u narednom periodu.

Prije više od tri godine, izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi Republike Srpske,  uvedena je mogućnost da Narodna skupština može da raspusti opštinski ili gradski parlament ukoliko skupština opštine pokrene referendum za opoziv načelnika koji završi bezuspješno. Uvođenjem te mogućnosti trebalo je da se prevaziđu blokade lokalnih skupština. Međutim, navedeni pirimjeri pokazuju da problemi i dalje postoje.



BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Симо

16.08.2019 13:57

Неће распустити. А овај џамијдки голуб нека на наредним изборима не очекује Српску подршку.

ODGOVORITE
Name

Gagi

16.08.2019 20:14

Mislim da bi Skupština RS morala da raspusti Skupštinu opštine Rudo posle neuspelog opoziva načelnika jer je to jedino pravedno rješenje, to je volja građana ove opštine. Mislim da narodni poslanici nemaju nijedan argument da to neizglasaju. Time bi se ispoštovala volja građana opštine Rudo i otklonili trenutna blokada uradi ove opštine. Ovo bi bila opomena za druge opštine ubuduće.

Name

Gagi

16.08.2019 20:22

Ako ne raspuste ove odbornike u Rudom to bila najveća bruka Skupštine RS jer je to jedino ispravno.

ODGOVORITE