Vlada osporila akte Skupštine grada Prijedor

Vlada Republike Srpske obustavila je izvršenje četiri rješenja Skupštine grada Prijedora do donošenja odluke nadležnog suda, objavljeno je u Službenom glasniku Republike Srpske.

Republika Srpska 15.08.2019 | 12:31
Vlada osporila akte Skupštine grada Prijedor
Riječ je o rješenjima kojima je Skupština grada Prijedora na sjednici održanoj 13. februara ove godine razriješila dotadašnju i imenovala novu Komisiju za izbor i imenovanja, kao i razriješila dotadašnji i imenovala novi Odbor za žalbe grada Prijedora.

Vlada je donijela i zaključak kojim je ovlastila Pravobranilaštvo Republike Srpske da pokrene upravni spor pred nadležnim sudom protiv ovih rješenja Skupštine grada Prijedora, te zadužila Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da Pravobranilaštvu dostavi obustavljene odluke s potrebnom dokumentacijom.

Ove odluke Vlada je donijela na sjednici 4. jula, objavljene su u Službenom glasniku Republike Srpske juče, a na snagu stupaju osmog dana od dana objavljivanja.

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske pozvalo je 14. marta ove godine Skupštinu grada Prijedora da izmijeni, ukine ili poništi sporne akte, navodeći da Skupština grada Prijedora nije ispoštovala odredbe Zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave odnosno Poslovnika Skupštine grada Prijedora.

Prijedlog rješenja kojima bi se poništili sporni akti uvršten je u dnevni red sjednice Skupštine grada Prijedora održane 17. i 18. aprila ove godine, ali je skupštinska većina tada odbacila mišljenje Ministrastva uprave i lokalne samouprave.

Jedan od razriješenih članova Odbora za žalbe grada Prijedora je i prije ovih odluka Vlade tužio Skupštinu grada Prijedora i Okružni sud u Prijedoru donio je 28. juna presudu u njegovu korist, a naložio Skupštini grada Prijedora da poništi akt kojim su članovi Odbora za žalbe razriješeni dužnosti i da nadoknadi troškove upravnog spora.

U međuvremenu je Skupština grada Prijedora proširila nadležnosti Komisije za izbor i imenovanje i usvojila više akata koje je ta komisija donijela, uključujući i izbor i imenovanje direktora dviju javnih ustanova – Sportske dvorane „Mladost“ i Centra za socijalni rad.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Joja

15.08.2019 13:04

Pa ho ce li se poništiti odluke spornih komisija Malo morgen J..e lud zbunjeni u Prijedoru

ODGOVORITE
Name

Re

16.08.2019 07:07

Cuti,dobro da ikako funkcionise ovo kako su se poslanici skupljali po kafanama.Sve kad ih skupis migao bi max za njih 5 utvrditi da su bili na fakultetu,svi ostali imaju neke diplome a da ni njihovi najblizi nemaju pojma da su ikad studirali !!!