Ove godine na trgovce se žalilo 1.280 potrošača

Od januara do kraja juna ove godine na adrese 10 udruženja potrošača u RS pristiglo je 1. 280 prigovora, dok se u istom periodu lani na trgovce i pružaoce usluga požalilo 893 građana.

Republika Srpska 09.08.2019 | 07:52
Ove godine na trgovce se žalilo 1.280 potrošača
Podaci koje, na osnovu evidencija udruženja, prikuplja odsjek za zaštitu potrošača pri Ministarstvu trgovine i turizma RS, pokazuju da se povećava i broj udruženja koja se bave ovom problematikom, ali i povjerenje građana u njihov rad.

Više od polovine prigovora, pristiglih ove godine, upućeno je Udruženju „DON“ iz Prijedora, kojem se za šest meseci obratilo čak 670 građana iz nekoliko opština i gradova u RS. Udruženje „Zvono“ iz Bijeljine je u istom periodu primilo 265 prigovora, „Reakcija“ iz Banjaluke 82, Pokret potrošača RS iz Banjaluke 76 žalbi, „Oaza“ iz Trebinja 59, a „ToPeer“ iz Doboja 50. Istovremeno, Udruženje „CAM“ iz Šekovića primilo je svega 29 prigovora, „Žuti kišobran“ iz Gradiške 16, a „ŽIR“ iz istočnog Sarajeva svega 12 žalbi građana.

Murisa Marić, izvršna diretkorka priejdorskog Udruženja „DON“, kojem, po svemu sudeći, potrošači najviše vjeruju, poručuje da je dobro što raste svijest potrošača da imaju zakonom zagarantovana prava i da treba da se bore za njih. Upozorava, međutim, da je ovaj trend mnogo izraženiji na sjeveru RS, u Banjaluci, Bijeljini i Prijedoru, nego u drugim dijelovima Srpske. 

Marićeva dodaje da i udruženja treba da se ozbiljnije pozabave ne samo trgovcima, nego i cijenama i kvalitetom komunalnih usluga, na koje se građani sve češće žale. Odluke gradova i opština koje se odnose na cijene vode, odvoza smeća, grijanja, javnog prevoza i drugih usluga u najčešće nisu usaglašene sa odredbama Zakona o zaštiti potrošača, upozorava ona.

– U najvećem broju slučajeva građani nemaju sa javnim preduzećima potpisane ugovore, te im nisu jasno naznačena njihova prava, ali ni obaveze, a ukoliko nema ugovora u javnim preduzećima pokušavaju da se koriste pravilnicima preduzeća, za koje građani i ne znaju. Time oni nanose ogromne štete potrošačima, koji zbog neznanja prihvataju određene odluke na svoju štetu. Mali se broj udruženja upustio  u pravnu borbu s tim preduzećima i u akcije zagovaranje za promjene, kako bi potrošači dobili viši nivo zaštite – zaključuje Murisa Marić.

(Srpskainfo)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

BOBA

09.08.2019 06:59

O OVOME TREBA VIŠE GOVORITI.TRGOVINE SU POSTALE NEŠTO ŠTO NE MOŽE COVJEK VJEROVAT IONI SU ČISTI ŠVERCERI ODNOSNO NAKUPCI.ROBA POKVARENA, ONI NELJUBAZNI .BITNE SU IM PARE.INSPEKCIJA NIŠTA NE RADI.MUHA,MIŠEVA,ŽOHARA SAMO BUDALA NE REAGUJE I NE OBRAĆA PAŽNJU.ONI SU SE OBOGATILI MOGU SADA PLAĆATI KAZNE NIŠTA IM TO NE ZNAČI.LJUDI GRABE KAO DA NIKADA NEĆE DOĆI KRAJ.SVI VIDE JEDNI OD DRUGIH. KAKAV JE OVO AMBIJENT PO MENI LUĐAČKI.O OVOME BI SE MOGLO GOVORITI SVAKI DAN.

ODGOVORITE
Name

Samovolje

09.08.2019 07:10

Slaba su prava nas potrošača, jer nas varaju i potkradaju na svakom mjestu. Čest je slučaj u nekim marketima, da se cijena ispod artikala, ne slaže sa onom na računu. Dalje, ko kontroliše samovoljni porast cijena na malo, koji je nehuman i kontinuiran svakodnevno? Na stranu su neki jeftiniji proizvodi pored kase, koje nam nude, pa uzeli ih ili ne, nađu nam se na računu. Poslije puno ružnih stvari, mogu konstativati da nema nikakve kontrole, da je potrošač sam i nezaštićen, da smo u raljama privatne inflacije, koju gotovo niko ne kontroliše, niti ima kvalitativne instrumente.

ODGOVORITE
Name

Breza

09.08.2019 08:07

A to što trgovci prosto ne mogu stići postaviti cijene, to i nije bitno, strašno koliko se nipodaštava običan radnik. Kad si sa one strane pulta znaš istinu.

ODGOVORITE
Name

Tin

09.08.2019 08:34

Bojkotujte te radnje i eto resenja, zasto ici tamo gde mislite da vam ne pruzaju kvalitetnu uslugu ili robu.. To je valjda na kupcima da biraju, bar je danas toliko radnji u ponudi,.

ODGOVORITE
Name

Cezebege

09.08.2019 09:42

Sve navedeno stoji ali sta je sa kupcima koji ne postuju isti taj zakon i pravila gdje im je navedeno da garanciju ne mogu ostvariti bez racuna koji naravno niko nece da cuva

ODGOVORITE