Treba više opakih žena ovom svijetu

Četdestčetverogodišnja američka glumica i aktivistkinja za ljudska prava Anđelina Džoli, uoči nastavka filma „Grdana“, u kome igra zlu princezu, piše u magazinu „El“ da svetu treba više opakih žena.

Zanimljivosti 06.08.2019 | 11:31
Treba više opakih žena ovom svijetu
Umesto da odgovara na pitanja novinara u klasičnom intervjuu, Džoli je odlučila da piše za popularni magazin.

„Šta je to sa snagom žene slobodnog uma i tela koja se smatrala tako opasnom kroz istoriju“, pitanje je kojim Džoli započinje svoj tekst.

„Žene bi mogle biti optužene za veštičarenje zbog nezavisnog seksualnog života, zbog toga što govore o politici i religiji, ili se drugačije oblače. Da sam živela u ranijim vremenima, mogla sam više puta biti spaljena na lomači prosto zbog toga što bih bila ono što jesam“, navela je glumica.

Osvrnula se na rigorozne uslove u kojima i danas žive brojne žene.

„U mnogim zemljama videti ženu u javnosti da pleše ili peva je ilegalno. Iranske devojke koje objavljuju video-zapise o plesu izazivaju ono što zakon i verska dogma ove zemlje i dalje smatraju neprihvatljivim za žene. Pomislite na procenjenih 200 miliona žena i devojčica koje su danas pretrpele sakaćenje genitalija ili otprilike 650 miliona žena i devojaka širom sveta koje su se venčale pre 18. godine. Na hiljade žena i devojčica svake godine ubijaju članovi porodica u takozvanim ubistvima iz časti“, ističe Džolijeva.

Glumica je takođe navela da kad je hiljade sudanskih žena ovog leta izašlo na ulice Kartuma pozivajući na slobodne izbore u svojoj zemlji, došlo je do naređenja da se 'razbiju devojke', što je dovelo do niza, kako je navela, silovanja počinjenih od strane snaga bezbednosti.

„Ništa od toga ne odbacuje ili umanjuje grozne zloupotrebe muškaraca i dečaka. Međutim, gledajući po celom svetu, moramo se zapitati Zašto se troši toliko energije da žene ostanu u sekundarnom položaju“, pita Džoli.

Ističe da je svetu potrebno više opakih žena koje su jednostavno umorne od nepravde i zlostavljanja. Kako kaže, ukoliko se opakošću smatra to što žena ne odustaje i odbija da sledi pravila i kodekse, i ne želi da se odrekne svog glasa i prava, onda nam je potrebno više opakih žena.


„Ne bude se žene svako jutro sa željom za borbu. Želimo biti u stanju da budemo blage i negovane, graciozne i voljene. Nisu svi rođeni da se bore. I nemamo nikakvih magičnih moći. Ono što imamo je mogućnost da podržimo jedne druge i radimo s mnogo neverovatnih muškaraca koji vrednuju i poštuju žene kao one koje su im jednake“, naglasila je Džoli.

Džoli važi za jednu od velikih aktivistkinja za ljudska prava, a naročito prava žena. Prošle godine je pozvala i NATO da se uključi u borbu protiv silovanja u okviru svoje međunarodne kampanje za zaštitu prava žena.

„S ljubavlju svim opakim ženama i muškarcima koji ih razumeju“, završila je Džoli svoju priču u magazinu El.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar