"Oluja" nastavak plana NDH

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomir Savčić rekao je Srni da se obilježavanjem vojno-policijske akcije "Oluja" u Hrvatskoj ne slavi nikakva vojnička pobjeda, već veliča etničkog čišćenja Srba sa vjekovnih prostora, što je nastavak prakse iz Drugog svjetskog rata, odnosno plana Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Republika Srpska 02.08.2019 | 19:02
"Oluja" nastavak plana NDH
Savčić ističe da je "Oluja" bila operacija brutalne vojne sile, logistički, obavještajno-izviđački podržana od NATO-a, te da u svojoj suštini predstavlja nasilan progon srpskog stanovništva.

"Nema nikakve dileme da je ovo bio nasilan progon i potpuno etničko čišćenje, do posljednjeg čovjeka i da meta nisu bili samo vojni ciljevi, instalacije i jedinice. Poznato je i kako su završili oni koji nisu mogli da napuste teritoriju zbog starosti, bolesti ili iz nekih drugih razloga", rekao je Savčić.

Prema njegovim riječima, Srbi su bili meta svirepih zločina za koje niko nije adekvatno kažnjen, a optuženi pred sudovima u Hrvatskoj dobijali su blage kazne ili su najčešće oslobađani, čime su dodatno uvrijeđene i ponižene žrtve.

Savčić je naveo da su sudovi, uključujući i međunarodne, u svojim presudama ili u kvalifikacijama u optužnicama to tretirali kao ratni zločin etničkog čišćenja.

"I to je ono što treba istaći i poslati kao poruku srpskoj javnosti, ali i javnosti na ostalim prostorima - da je upravo riječ o tome i da je najmanje iz tog razloga nedopustivo da se obilježava na ovakav način", rekao je on

i upitao "šta bi bilo kada bi, ne daj Bože, Srbi tako nešto uradili i kada bi nešto, za šta postoji mišljenje da je krivično djelo, dodatno obilježavali".

U hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja", prema podacima srpskog Komesarijata za izbjeglice, protjerano je 250.000 krajiških Srba, 1.856 je ubijeno, a 836 se vode kao nestali, a zapaljeno više od 22.000 srpskih kuća.

Ta akcija počela je 4. avgusta, 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju.

Akcija "Oluja" je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

(Srna)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

ĆUPRIJA NA PELJEŠAC

02.08.2019 17:09

Oluja najveće etničko čišćenje. Most na. Pelješcu najveći srpski nacionalni interes.

ODGOVORITE
Name

Re

02.08.2019 17:25

Nije problem taj Peljeski most nego problem je sto mi turamo nos gdje nam nije mjesto i zamjerimo se Bosnjacima zbog Hrvata.Da je ugrozen Hrvatski nacionalni interes reagovalo bi HNS ovde Dodik samo radi na stetu i Republike Srpske i Srpskog naroda.

Name

ROMANIJA

02.08.2019 19:13

Prvi put da cujem nesto pametno od ovog, mislim da ce poparu pojesti od sefa DodiGa jer je osudio ustaske zlocine nad srbima u Rvatskoj I BiH od strane UZP-ovaca. Mi i latini nikad , s bosnjacima gradimo buducnost, rat je bio, niko nije bio cvijece, al medjuljudski odnosi nas i bosnjaka su izvrsni i drago mi je zbog toga. Zajedno mozemo puno, a politicari nek laju jedni na druge, a ljude nek puste da grade suzivot i ovu lijepu zemlju cije potencijale ne koristimo. Ovaj put Savcicu cestitam na izjavi, inace ko cita moje komentare zna sta mislim o njemu.

Name

ЧИЧА

02.08.2019 17:44

Данас из федерације на игману је одржана парада с ратнним заставама чиста провокација.

ODGOVORITE
Name

Draža

02.08.2019 19:31

Čiča, problem je u BORS-u i njenom predsjedniku Savčiću, koji samo gleda gdje je dobra trpeza i tu se pojavljuje.

Name

Dora.

02.08.2019 20:38

Poneki Ljudi misle da neće nikad umrijeti i daće uvijek biti silni, Ali sve ima svoj kraj pa I ta sila koja nije Bogu mila.

Name

Leo

03.08.2019 00:09

Svake godine jedna te ista prica....

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

03.08.2019 07:21

Ostao je u priči koja baš ništa konkretno nije učinila za borce sem što služi kao dekoracija i statuta vlasti!

ODGOVORITE
Name

Ratnik

03.08.2019 09:21

Pa gde si ti generale ,ti se stvarno ne mjesas u svoj posao.

ODGOVORITE
Name

re Ratnik

03.08.2019 14:01

Vala bas tako. Bilo je do sada sijaset prilika kad je BORS trebao i morao da reaguje. Jedna od tih je svakako kad je nastao progon nesretnog ratnog vojnog invalida Davora Dragicevica i kroz pakao kroz koji je covjek prosao i jos uvjek prolazi. Drugi put je bila prilika i potreba kod prve pojave imena ustaskog satnika Peje Marica, njegovog ekspresnog napredovanja od seljaka zemljoradnika do casnika sa 3 zvijezde. BORS je tada morao ustati i demostrativno i ultimativno traziti da se to sve valjano razjasni. Svake godine u mjestu gdje zivim za dan opstine, Republicke praznike prilikom polaganja vijenaca medju prisutnim narodom se nadje redovno i po neki dezerter cije prisustvo odbije od te manifestacije po nekog cestitog borca. Morao je BORS u svim opstinama poslati snsd-u spiskove od par njihovih clanova i zamoliti da se u tim danima ne pojavljuju pred spomenicima gdje se odaje pocast poginulim borcima. Nista od ovog sto nabrojah BORS niti radi, niti je radio.

Name

rokky

03.08.2019 16:15

Srpski narod iz nestale RSK je žrtva politike tadašnjeg režima u Srbiji i vlasti RSK. Akcija progona Srba je dogovorena znatno ranije i za nju su znali tadašnje srpske vlasti. Koridori za izlaz stanovništva nisu slučajno bili prohodni. Posljedice i stradanja Srba nisu se mogli izbjeći. Svaka drugačija priča je zamajavanje naroda.

ODGOVORITE