Ljubav: Drevni Romeo i Julija

Skeleti tinejžera ljubavnika nađeni u grobnici staroj 4. 000 godina.  

Zanimljivosti 31.07.2019 | 22:21
Ljubav: Drevni Romeo i Julija
Tinejdžeri koji su živjeli prije 4.000 godina nađeni su sahranjeni u zagrljaju u drevnoj grobnici iskopanoj u Kazahstanu. 

Vjeruje se da su drevni “Romeo i Julija”, kako su ih arheolozi nazvali, imali 16 i 17 godina u trenutku smrti i da su imali “plemenito porijeklo” u svojoj kulturi.

Stručnjaci još nisu utvrdili kako su umrli, ali su ljubavnici sahranjeni u položaju kao da se grle i gledaju jedno drugome u oči.

Mladi par je nađen u drevnom kompleksu grobnica u području Karagandi u Kazahstanu.

U neposrednoj blizini ljubavnog para, sahranjena su i dva konja, koja su, kako se vjeruje bili žrtvovani, prenio je Dejli mejl. 

Pored posmrtnih ostataka muškarca nalaze se metalni bodež i vrh strijele, a odmah pored njega u istom položaju pronađen je skelet žene sahranjene sa nakitom, uključujući zelenu narukvicu ukrašenu poludragim kamenjem.

Arheolog dr Igor Kukuškin rekao je da postoje neke nejasnoće u vezi sa odnosom, ali i smrti sahranjenog para.

Kako je rekao, takva zajednička sahranjivanja nisu bila rijetkost u tom području, ali da je pitanje kako se druga osoba pridružila.

– Postavlja se pitanje da li su bili muž i žena, ili je odlučeno da postanu ljubavnici poslije smrti pošto su u kratkom razmaku preminuli – rekao je arheolog.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da nema tragova nasilne smrti, ali je ustanovljeno da su konji ubijeni.

(Agencije) 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vladimir

01.08.2019 08:46

Majko mila sta ovog covjeka muci, da li su bili ili ce biti!!!! Sad odvoji jedno 10 godina zivota i posveti ih tom pitanju.

ODGOVORITE