Što je društvo nerazvijenije...

Bio premijer, predsjednik ili član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik svojim dolaskom svaku instituciju učini presudno važnom i neizostavnom u svim političkim pitanjima.

Republika Srpska 29.07.2019 | 21:10
Što je društvo nerazvijenije...
Predsjednik SNSD i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik bez sumnje je već godinama najmoćnija politička ličnost Republike Srpske, a neki bi rekli i cijele Bosne i Hercegovine. Svestan toga, prije nekoliko godina sam je sebe nazvao „glavnim bajom u Republici Srpskoj“, čemu u prilog idu i mnoge činjenice.

Dodikovo obavljanje funkcije premijera Srpske po mnogo čemu razlikovalo se od onoga što danas radi Radovan Višković, a porediti se ne može ni način na koji je on bio predsjednik RS sa onim kako to danas radi Željka Cvijanović.



Stručnjaci objašnjavaju da Dodik svoju političku moć prenosi na sve instituciji i nivoe vlasti u kojima se nađe, što je pokazao i u novom mandata, te pažnju privukao i u Predsjedništu BiH, koje ima minimalna ustavna ovlaštenja i koje se prethodnih godina nije puno isticalo.

Antić: Crpi moć SNSD

Politički analitičar Velizar Antić za ovaj fenomen ima jednostavno objašnjanje – on je najmoćniji političar Republike Srpske u ovom trenutku i otud dolazi ta moć.

– On tu moć crpi iz toga što je na čelu najveće stranke u Republici Srpskoj. SNSD ima oko 30 odsto glasova u Republici Srpskoj, a kontroliše 80 odsto svih resursa u vlasti. Sve se on pita. Čak i koalicioni partneri se zadovoljavaju sa onim šta im SNSD ponudi – objašnjava Antić.

Objašnjava da Dodik crpi tu moć iz toga što je na čelu te političke partije, a da su svi ostali, poput Željke Cvijanović i drugih visokih zvaničnika SNSD, svjesni da su bukvalno oni taj sljedeći red ispod njega.



– On je, jednostavno, najjača politička figura i sutra da bude predsjednik Vlade Republike Srpske opet će se sve vrtiti oko predsjednika Vlade. Vidite koliko je Višković nekako zgurnut sa strane? Ljudi manje-više znaju za njega, ali nije toliko bitan niti značajan; sutra mogu i da ga promijene, niko se ne bi ni sjećao njega kao premijera za mjesec dava. Sve se vrti oko Milorada Dodika i najveće političe partije. On je takav kakav jeste, ne vidim nego drugo objašnjenje – smatra Antić.

Kazaz: Autoritarna država

Da Dodik ima moć saglasan je i profesor Enver Kazaz, koji objašnjava da je to jedna od znakova autoritarne države.

– Vrlo je loše za neka društva i države kada je pažnja prema institucijama sistema usmjerena u skladu s ličnostima koje se u njima nalaze. To znači da su ta društva autoritarna i da Dodik svaku instituciju vlasti učini presudno važnom i javno najvidljivjim, pokazuje da je on autoritarna politička ličnost – smatra profesor Kazaz.



Na pitanje da je Milorad Dodik sposobniji od svih ostalih ili se radi o posebnim okolnostima Kazaz odgovara sljedeće: “Mislim da se o sposobnosti ili nesposobnosti teško može govoriti već o činjenici da Dodik dolazi iz političkog subjekta koji mu omogućuje da potpuno vlada. To je problem nedemokratičnosti SNSD unutar samog sebe i inače problem liderokratije u BiH.”

Dodaje da nije samo Dodik liderokrata nego i čitav niz drugih političkih moćnika, samo što je razlika što oni nemaju to pragmatičko umijeće koje Dodik ima.

– Predsjedništvo BiH ima minimalne ustavne ovlasti i ono je u principu marginalni politički organ. Dodikovu vidljivost u Predsjedništvu BiH nije omogućio on sam, nego amaterizam ove dvojice, njegovi supredsjednika, koji prema Dodiku izgledaju kao pjetlići koji napadaju ćurana – zaključuje Kazaz.

Funkcija “Dodik”

Komunikolog i viši asistent na banjalučkom Fakultetu političkih nauka, Borislav Vukojević, smatra da u društvima gdje ne vladaju institucije nego ličnosti prije ili kasnije dođe do situacije da više nije važan legitimitet, nego ko je osoba.



– Što je društvo nerazvijenije, to je kult ličnosti izraženiji. Milorad Dodik je funkcija “Dodik”, a ne predsjednik ili premijer; on svoj legitimitet crpi iz svoje ličnosti i prenosi je na sekundarnu instituciju. To je, naravno, pogubno za demokratiju, što smo mogli vidjeti na poslednjim izborima. Funkcija “Dodik” je toliko jača od svega da je uspio svoju nacionalističku retoriku uklopiti u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, što je realno nespojivo – objasnio je Vukojević.

(Srpskainfo)

Komentari / 56

Ostavite komentar
Name

Nevenka

29.07.2019 19:18

Kad se napravi kult ličnosti onda sistem nema nikakve svrhe..

ODGOVORITE
Name

TORRO

29.07.2019 20:47

MA KAKAV KULT LIČNOSTI ZA LAKTAŠENKA... TAKVE LIČNOSTI SU BILI HO ŠI MIN, MAO CE TUNG, DE GOL, TITO, KENEDI I DRUGI.... A OVAJ NAŠ LAKTAŠENKO JE ZA SEBE IZGRADIO STANDARDE PRIMITIVIZMA, LAŽI I PREVARE....

Name

4XL

29.07.2019 21:43

Sta se drsava kad kult licnosti ili "diktator"napusti prostor bilo kako sta se onda desava sa tim prostorom??????? imamo primjera Libije Iraka dolazi bezvlasce mrak katastrofa Danasnje moderne demokratske zemlje ogranicavaju likove da sjede na vrhu vise od dva mandata Dodik se nasjedio i jos ne misli ustati narednih 10g.

Name

Bilo Bi Na Mestu,

29.07.2019 21:51

da Tramp izme Dodika za savetnika .

Name

Seljacka drzava

30.07.2019 01:02

Mi smo drzava seljacka.I Tako ce da ostane.

Name

Milun

30.07.2019 05:24

Ovo Putin vozi kamion.

Name

...RE

30.07.2019 05:51

KAD JEDNOG DANA SIDJE SA TRONA OVAJ KULT LIČNOST ,CIJELA STRANKA ĆE SE RASPASTI NA FRAKCIJE ! GREŠKA MU JE ŠTO OKUPLJA PAPKE I JOŠ 6-7 STRANAKA U KOALICIJI I ŠTO RAZBIJA DNS I SP, JER JE SNSD SA OVE 2 STRANKE I SADA MOGAO VLADATI KAO I DOSAD A OVAKO JE SVIMA SVE OBEĆAO A NIKOME NEĆE DATI NI 30 % KOLAČA.KOLAČ SVE MANJI A GLADNIH PAPAKA SVE VIŠE.OVO POTVRDJUJU NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA O PADU REJTINGA SNSD-A!

Name

RASPUCHIN

30.07.2019 06:07

Фотографија говори све. "велики баја" држи "волан" у рукама а поглед му блуди у даљину. У "свијетлу будућност".

Name

razumio

30.07.2019 06:26

Dodiga vodi borbu do "poslednjeg Sebina" i spreman je sve nas gradjane upotrebiti kao topovsko meso. Nije mi jasno ko moze da "velica" ovog propalog stratega sa nekakvim "kultom licnosti"? Ocegledno pogresna upotreba tog pojma. Sada nam ostaje nada da Predsjednica sacuva srbsko nacionalno bice, u sta je veoma tesko povjerovati. Fakticki.

Name

Nostradamus

30.07.2019 06:38

Vise bi se moglo reci pleme gdje imamo svog poglavicu i vraca.Ako se uzme termin seljacka drzava to bi se onda moglo reci da su nam mentalni seljaci u vrhu te drzave.Dok su nam pravi geografski seljaci ugrozeni od ovih mentalnih seljacina u institucijama.

Name

Realno stanje je sledece.............

30.07.2019 06:39

Doci ce vrlo brzo vrijeme, ukoliko to vec i nije slucaj, da kada kazes da si iz Laktasa - da ce svako moci u Srpkoj da te bukvalno pljune ili cak i gore od toga, a da nista ne odgovara za to. Zato je upravo nama iz Laktasa u interesu da se sto prije rijesimo ovog zla i posasti koja nas je zadesila i pokusamo sprijeciti da budemo izopsteni i prokleti za sva vremena. Uvjeravam vas da ima potencijala u Laktasima da se distanciramo od ove politicke i drustvene "lepre" koja nas je zadesila!

Name

Nostradamus

30.07.2019 09:18

Za Realno stanje je sledece.Ne samo da ce biti pljuvani oni koji su iz Laktasa cak kada bi se to desilo bilo bi velika greska.Ali bi trebali da budu pljuvani svi oni koji su u Snsd od pocetka ili bilo da su preletali iz drugih stranaka zbog iskljucivo licnog interesa.Cak i oni koji su svremena na vrijeme bili i na jednom i na drugom mjestu.Jer zaista su zasluzili da se popljuju gdje god se sretnu.Svo njihovo vrijeme su provodili da pljuju i po mrtvima i po zivima po svima koji je bilo kakvo drugo misljenje imao.Jednostavno oni su sami sebi bitni i samo su sebi dali za pravo da pricaju i da rade sta hoce od Mjesnih zajednica do Opstina i drugih nivoa vlasti.

Name

Ne remse

30.07.2019 09:21

Zasto se kod ostala dva naroda nije pojavio kult licnosti? Jer oni nemaju takvu osobu koja ima sve elemente i osobine da postane drzavnik. Ako je Dodik takav onda je meni drago da drugi to nemaju.

Name

Nostradamus

30.07.2019 14:27

Pa mi smo prije Dodika imali kult licnosti po tvome ide opet Srbija sa Dodikom do Tokija.A sta ako bude jos koji Bljesan i Oluja Dodik ce u Beograd u Vilu a ti pod sator.Igor u Moskvu itd.

Name

mile

30.07.2019 21:41

Kome bih ja prodavao politicku maglu a ranije i pelcovane paprike da je narod situiran il da je nedaj boze u evropi

Name

Skeptik

29.07.2019 19:19

Jedini način da SNSD u budućnosti i dalje ostane na vlasti poslije biološkog odlazka Dodika sa vlasti i sa ovog svijeta, je da na čelo SNSDa za njegovog života ustoliči svog sina Igora. Niko poslije njegovog odlaska neće biti kadar da postane čelnik partije i države. Možda jedino Lukač uz maksimalno korištenje policijske torture.

ODGOVORITE
Name

Lalo

30.07.2019 06:41

Milokrad and Co su odavno izgubili kajase iz ruku. Ova njihova preostala improvizacija ima za cilj samo sacuvati opljackano i otezati sa vremenom procesuiranja unistavanjem svih dokaza!

Name

Direkt

30.07.2019 10:29

Gdje ja stadoh, ti nastavi sa zaduzivanjem.

Name

Ja

29.07.2019 19:23

mislim da ovo sve nije tako on trenutno to jeste za javnost u vodjenju politike ali pravi mocnici su u sjenci na celu sa lukacem i glamockim klanom jer oni imaju izvrsnu vlast i oni su stvarni vladari a ovaj izigrava dvorsku ludu za javnost i on to vrlo dobro zna ali nema izbora!

ODGOVORITE
Name

ehh

29.07.2019 19:51

kakav glamočki klan?ko je od Glamočaka uz Dodika??Niko....Lukač je iz Petrovca…..pobrkao si lončiće jarane

Name

Za ja

29.07.2019 20:17

Nemas ti pojma,ta se izreka ustalila a uopste nije istinita.glamocana nesto ima u ljekarskom kadru i to je sve.u vladi je jediina duska tegeltija i nije se izborila preko glamockog lobija nego preko mrkonjickog

Name

Idi bre..

30.07.2019 07:30

Koji je to Glamočanin na značajnijoj dužnosti u vlasti, gradskoj, entitetskoj, na nivou BH-a..?? Pokaži ga, uperi pstom i častim pivom ili kafom, po volji. Kad legne pemzija, ne mogu prije.

Name

BL

29.07.2019 19:26

Zato sam ja gladan sa mizernom boračkom penzijom i boračkim dodatkom od 70 maraka, i ni jedno ljeto nisam kod burle otišao na more, niti imam kod burle pored vozačke auto.

ODGOVORITE
Name

Re

30.07.2019 07:02

Gledam Cehe, Poljake, Ruse na hrvatskom primorju. Koliko sad pirodica iz Bosne moze sebi priustiti jedno normalno ljetovanje u Hrvatskoj?

Name

re -re

30.07.2019 08:26

Zbog višegodišnje pljačke kriminalaca na vlasti svega u RS, ne možeš mrdnuti nikuda osim da jedeš korijenje u toj svojoj RS stvaraoče RS.

Name

Nije nego

29.07.2019 19:27

Nije to zbog njegovog znanja, već zato što je većina naroda glupa, bezobrazana i nekulturana.

ODGOVORITE
Name

Istok

30.07.2019 05:32

Srpska tragedija nije u Miloradu ili Aleksandru . Ona se nalazi u duboko usadjenom nemoralnom nacinu zivota u kome je dozvoljeno preko svega preci zarad navodnog opstanka. A opstanak nam nikad nije bio ugrozen . Dozvoljavamo da se lagano prepadnemo nekom , nerijetko subjektivnom pretnjom a onda pod paskom ugrozenosti cinimo najnemoralnija djela. Zbog toga me sramota sto pripadam ovoj nacionalnoj skupini , i pokusavam sto vise ugusiti u sebi ono nacionalno i zajednicko . Ono u cemu nema nimalo morala i razloga za ponos. Zbog toga smo vjerovatno mi Srbi poznati kao individualisti. Dobra sirovina , losi moralni nazori.

Name

Direkt

30.07.2019 10:31

Nije Dodik kriv, mi smo govna.

Name

dusanculi

29.07.2019 19:33

Republika Srpska je Vodjino privatno igralište gdje i pored utvrdjenih pravila (Ustav i zakoni) on utvrdjuje svoja dodatna pravila koja imaju veću snagu od prvopomenutih tako da je Vodja gotovo uvijek pobjednik igre u kojoj svi ostali bez obzira na svoj nesporni kvalitet, jednostavno nemaju nikakvu šansu a ukupno narod i republika najveći gubitnik što će se pokazati vrlo brzo!

ODGOVORITE
Name

As

29.07.2019 19:33

Bilo je i dugih jacih od njega pa gdje su danas.

ODGOVORITE
Name

Jelisaveta

29.07.2019 19:36

Daleko je Dodik od kulta licnosti. Njegov koncept je strahovladanje - za drugacije misljenje ostnes bez plate. Sve gore napisano je ocjena i misljenje, ali ono sto je jedino mjerodavno jesu rezultati rada. Koji su dakle Dodikovi rezultati rada? Vidimo stanje u RS. Sta tu treba jos da se analizira? Strasan politicki debakl oko kulta jedne neuspjele i netransparentne politike.

ODGOVORITE
Name

Re

30.07.2019 06:42

I u prošlom sistemu je bila strahovlada i mogao si napredovati samo ako "pravilno" djeluje i govoriš kako odgovara vladajućim. Naš narod se navikao na takvo stanje, ušlo nam je to u mentalitet . Zato i trpimo sve ovo.

Name

Vjeciti opozicionar

29.07.2019 19:37

Kult ličnosti je moguć gdje je narod ili glup ili nepismen. Pametan čovjek odvaja dobro od lošeg. Ako me jednom prevaris (slažeš) to zaista može biti samo jednom. Ovaj narod što više lažeš više ti vjeruju. Šta je to sa srbima, imali ko stručan da nam objasni.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

29.07.2019 19:52

U pravu ste.Mislim da Dodika moze da smijeni samo Medjunarodna zajednica.Da li i kada ce to uraditi zavisi ako pronadju nekoga koji bi po njima bio bolje rjesenje.Problem je jos sto su ga oni izabrali.

Name

Kole

29.07.2019 19:54

Re, Evo imam ja, glup narod. Neka me neko demantuje ali argumentovano. Možda pojedinačno nismo glupi ali kolektivno sigurno jesmo, kroz cijelu istoriju

Name

istrazilac

29.07.2019 20:23

jos istrazujemo , vec se nekoliko puta vracamo na pocetak zbog prevare i lazi .

Name

I TO I JOŠ NEŠTO

29.07.2019 22:12

Sve zemlje bivše Jugoslavije su protektorati kojima vladaju svjetske banke i MMF, uništena je sva industrija osim Elektroprivreda, živimo u inkubatoru i kad počnemo da se gušimo ubrizgavaju nam nešto svježeg novca. Na čelu su izvršni sekretari, a ne Predsjednici koji izbore dobivaju sa"53%". Prioritet je izvršavanje svih zadataka, pri čemu su dozvoljeni svi oblici represije, kriminala, korupcije. Sistem "vladanja" se zasniva na sili, strahu i egzistencijalnoj zavisnosti. Niko se ne može zaposliti ako nije član vladajuće stranke, a kontrola se vrši sistemom piramide na čijem vrhu su Milo, Mile, Aco. Svak mora da kontroliše onog ispod sebe, sve do najnižih struktura. Lekić je dobio Vujanovića, Ognjen Tadić. Dodika. Uvijek se namjesti onaj "potreban" broj i Brisel se oglasi da su Izbori bili regularni. Gubi se samo kad se skrene sa kursa, kao Tadić u Srbiji,da ne spominjem Đinđića. Mislimo da mi odlučujemo. Mi izlazimo samo da bi Izbori imali legitimitet.

Name

re

30.07.2019 05:34

Srbi glume standard Njemački, a žive i ponašaju se ispod dostojanstva, dok kriminalci samo burlaju i gledaju svoj lični interes u ova loša zatucana vremena, sve zbog tajkuna i milionera novostvoreni u RS.

Name

Analiticar

29.07.2019 20:30

Zasto pricu svodite samo na Republiku Srpsku ista stvar je i u federaciji bih. Kod Bosnjaka pita se sve Alija evo nije clan predsjednistva ni on ni Covic ispred Hrvata pa se opet sve pitaju. Znaci Bakir, Civke, Dodik sve se putaju a mi ih biramo i zato tisina.

ODGOVORITE
Name

Zdrav razum

30.07.2019 07:39

Ko bolan, u kojem vremenu ti zivis?! Hajd probudi se ziv bio, rat je stao 1995. Joj kakvih sve pacijenata ovdje ima, a to da je isto u federaciji toliko se vidi koliko nemas pojma i ne moze se porediti situacija sto se tice ove teme u dva entiteta! Ako nista federacija ima slobodu medija na nivou koji je za nas nezamisliv. Jel ti mislis da ljudi u federaciji zarezuju te politicare i dva % na nacim kako se ovom seljacini ovdje klanjaju ko da je bog, sve dok on srbuje i seljakluk im prodaje, de osvijesti se, ccc.

Name

Direkt

30.07.2019 10:34

Jeste, samo sto kod nas u RS je jos veca diktatura.

Name

Agata

29.07.2019 21:51

Neka vama Dode jos. I ne zasluzujete boljeg. Nazalost...skloni obmanama i...

ODGOVORITE
Name

Galeb

29.07.2019 22:24

Pametni su napustili RS vec odavno to vase objasnjrnje gospodo od kriminala ,pretnji Terora ,placke i ubistava to je Ronhil i kriminalci seju strah i trepet I nema niko dase suprostavi tom zlu I tako ce ostati To stoje ostalo to je maloumno da zna nesto nebi tako zivjeli odavno bi promjenili te kriminalce

ODGOVORITE
Name

borac

30.07.2019 03:59

Dodik kao Dodik nije neka licnost sta vise ni opsta kultura mu ne dostize nivoa prosjecnog covjeka.Problem Dodik lezi u narodu iz prosle vlasti tj Komunizma ko je bio profitirao je ostali su cutali takvu situaciju imamo danas sve je prepisano.Ako pogledamo biografije politicara devedeset odsto jucerasnji komunisti ostalo kriminalci i sljam.

ODGOVORITE
Name

mislim

30.07.2019 04:03

Dodik je sve osim politicara osvojio je svoj narod terorom i represijama a gdje je on to vidjen u svijetu kao politicar on vazi samo za nasu marvu.

ODGOVORITE
Name

Bušač

30.07.2019 04:11

Čuj moć,u jednoj provinciji sa brojem stanovnika kao opština u Beogradu! Kult ličnosti postoji kod pravih ličnosti za koje se znalo i zna u čitavom svijetu! Ko zna za Dodika,krezube babe i primitivci od Gradiške do mrkonjića! Lako je sa nepismenim ovcama manipulisati! Dajte molim vas kakva veličina i moć u seoskoj zabiti sa krađom glasova i plaćanjem da te podržavaju i vole! Poltroni i ulizice su oko njega koji će ga prvi sabiti u crnu zemlju samo dok im se ukaže prilika! Samo potpuno neuk primitivac još podržava Dodika iz ličnih razloga ostali samo zbog ličnog interesa i muljanja!

ODGOVORITE
Name

Goran

30.07.2019 04:25

Kult pravi narod. Narod neuk=Danasnjica

ODGOVORITE
Name

Krkan

30.07.2019 04:36

Nije on nikakav kult licnosti nego lik bezobrazan nije imao crvenu liniju kao predhodni sto su imali. Da je bio za vreme Paddy Ashdowna on bi bio manji od makova zrna.

ODGOVORITE
Name

Eto ti ga na

30.07.2019 07:23

Siledžija je on, silan i osion. Siledžija i kukavica. Siledžije su u suštini kukavice.

Name

milos

30.07.2019 05:17

zasto se tako mako govori o neobrazovanju ruljka iz bakinaca . Pobogu lik je MESAR ..upisao je veterinarsku srednju koja je bila prevelik zaligaj ..da ne bi pao na godinu prebacuje se na mesarsku a potom zavrsava palamudski fax politikologiju.Nepismen , dezerter , zadrt , seljacina bez obraza,lopov ..ogledalo svojih glasaca .

ODGOVORITE
Name

Re

30.07.2019 07:20

Ispravka, pao je prvi razred pa su ga prebacili u trogodišnju za mesara gdje je i tamo išao na popravni. Što se tiče tog izmišljenog fakulteta da bi ga kadrovi završili i on je od poslat da ga završi zato je i mogao i upisati to kao mesar koja je trogodišnje zanimanje pošto je sve sređeno. Isto se to danas radi i u režimskom establišmentu.

Name

Milan

30.07.2019 05:41

Izgleda da je mjerodavno mišljenje nekih mladića koji su tek došli na svijet, i nisu ni sami sazreli ali očito su zreli kada pljuju svoje neistomišljenike.

ODGOVORITE
Name

BOBA

30.07.2019 07:01

ISTORIJA SE PONAVLJA,KOD NAŠEG NARODA SU UVUJEK PUNA USTA JEDNE LIČNOSTI. PRIJE TITO SADA DODIK.MI NE ZNAMO DRUGAČIJE.SAMO SMO SPOSOBNI DA VELIČAMO JEDNOG ČOVJEKA ONAKO KAKO ON TO HOĆE .PA LJUDI MOJI NIKADA JEDAN ČOVIJEKA NE ČINI VOJSKU DOK TO NE SVATIMO NIKAD NAM NEĆE BITI DOBRO.SAMO NAM FALI ŠTAFETA I DODIKOV ROĐENDAN TREBA I TO UVESTI DA BUDE SVE KAKO ON TO HOĆE.NIJE ISKLJUČENO DA ĆE SE I TO DESITI PO NJEGOVOM NAREĐENJU KAKO JE TO I TITO RADIO.JA BI REKLA SVE JE ISTO SAMO NJEGA NEMA.

ODGOVORITE
Name

Q

30.07.2019 07:26

Naš kvazi kult ličnosti je svi a. Nebitan jedna politička seljačkina koja je. Bit a samo narodu ispod šatora. Krug ljudi kojim je on okružen i ko. E je on gla ni baja. A u. Argonu u BL Baja je ljakse KRKAN. TI LJUDI OKO NJEGA BLIŽE ILI ŠIRE SU POLTRONI LICEMERI KARIERISTI BESKIČ.MENJACI OGREZLI I PRIMITIVIZAM MITO KORUMPIRA OST. OKO NJEGA SU PAPCI. I KAD POČNE BROD DA TONE KAD PRESTANE KORIST INTERES BIČE PRODAN PRVO OD NJI BIČE ONO ZAR I TI SINE BRUTE. VIŠE OD POLA TI LJUDI GA NE PODNOSI SMIJU MU SE NA GLUPE ŠALE PLJES U ŠTO. ORAJU A I SUŠTINI GA ORGANSKI NE PODNOSE. SLOBU KAO DRŽAVNIKA SU PRODALI NAJBLIŽI PA JE ZAVRSIO SA VRECOM NA GLvavi a bio je prirodni gospodin za ovog našeg BAJU SVI BAJA.

ODGOVORITE
Name

Magistra vitae

30.07.2019 07:38

Do naroda je. Neuk i neprosvijećen, opsjednut brojnim iracionalnim predrasudama, narod koji ne pamti šta je bilo juče i umom ne doseže ni do narednog jutra, ne veže uzroke i posljedice. A uvjeren u neku svoju posebnu vrijednost, neku specijalnu istorijsku misiju, a što niko drugi niti vidi niti naslućuje. Ustvari, narod sa posebnim potrebama. To je još Ivo Andrić primijetio, pa zapisao: 'Dugotrajno robovanje i rđava uprava mogu toliko unakaziti i zbuniti shvatanje jednog naroda da razum i prav sud njemu toliko otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može više da razlikuje ne samo dobro od zla, nego i svoju sopstvenu korist od očigledne štete'.

ODGOVORITE
Name

Draško

30.07.2019 07:47

Rodih se u vrijeme neviđene diktature Josipa Broza. Nisi smio spomenuti Jasenovac, betonirane su rupe u koju su trpali srpske žrtve, a Kozara, Tjentiše i dr. stratišta su bili simboli revolucije iako su tamo stradali nedužni Srbi. Kad je maršal crko rezultat njegovog produktivnog rada je "bratoubilački" krvavi rat. Bratstvo i jedinstvo je nestalo. Pojavile su se ne nacionalne nego nacionalističke stranke, koje i danas vladaju. Kad nemaš narodu šta da ponudiš (perspektivu, radna mjesta, standard) daj mu nacionalizam. I opet bi naši pametni narodi ušli u rat da nema Njemačke koja prima svu braću ma koje vjere bili. Taj izduvni ventil smanjuje pritisak u uzavrlom bosanskom loncu tako da se danas možemo lagati i pohvaliti da imamo malu stopu nezaposlenostii visok BDP. Jednostavno ljudi shvataju da su na vlasti šablonske kombinacije (stranka, kum, ujak,...) i izlaz bez obzira na stručnu spremu pronalaze u Njemačkoj. Tako da dolazimo do apsurda: Njemačka spašava BiH od kriza svih vrsta. Hitler bi bio ponosan. Sloveni rade najprljavije poslove i što je najgore zadovoljni su.

ODGOVORITE