Pomen na borce protiv fašizma

Širom Srpske obilježavanje ustanka protiv fašističkih okupatora.

Republika Srpska 27.07.2019 | 09:24
Pomen na borce protiv fašizma
Prošlo je 78 godina od ustanka naroda BiH protiv fašističkih okupatora.
 
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je Dan Ustanka protiv fašizma, koji se obilježava širom Srpske.

- Srpski narod dao je veliku žrtvu u pravednoj borbi protiv fašizma. Ubijana su čak i djeca. Mnoga srpska sela su ostala pusta, a mnogi seljani, starci, žene i djeca su pobijeni na svom kućnom pragu ili su odvedeni u logore smrti. Zbog toga, nikada ne smijemo zaboraviti stradalničku, ali i herojsku ulogu srpskog naroda u borbi protiv fašizma i nacizma - poručio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović

On je dodao da mnogi pokušavaju da minimiziraju žrtvu i doprinos srpskog naroda u oslobađanju ovih prostora od fašističkog zla, uz nastojanja da se srpski narod osudi kao isključivi krivac za ratne događaje devedesetih godina prošlog vijeka na području bivše Јugoslavije.

U Drvaru će biti obilježen Dan opštine, na dan kada je 1941. godine počeo ustanak. Biće položeni vijenci kod Spomenika žrtvama fašističkog terora, a u Radničkom domu svečana sjednica Opštinskog vijeća.

Svečana akademija biće održana u Domu kulture, kada će biti dodijeljena priznanja, plakete i zahvalnice. Opštinsko vijeće Drvara ranije je donijelo odluku da priznanje počasnog građanina ove godine bude dodijeljeno predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Na spomeniku palim Krajišnicima na banjalučkom Banj brdu biće obilježena godišnjica od ustanka naroda BiH protiv fašizma. Vijence na spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu položiće gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i ministar rada Duško Milunović.

I Savez udruženja boraca NOR-a opštine Sokolac obilježiće 78 godina od ustanka naroda BiH protiv fašizma.

Sinoć je tradicionalnim zborom u Milića Gaju kod Kozarske Dubice obilježena 78. godišnjica ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.  Brojne delegacije položile su vijence na Partizanskom groblju u Knežici, a centralnoj manifestaciji prisustvovali su učesnici i poštovaoci Narodno-oslobodilačke borbe, kao i zvaničnici.

RTRS

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dok Holidej

27.07.2019 14:48

Šta vrijedi oni koji su se borili protiv fašizma sad su u drugom planu a fašisti i njihove sluge su glavni to najbolje zna Vučić u kom je redu stajao kao greška.

ODGOVORITE
Name

Srbo

27.07.2019 17:03

stalno vi bacatr prasinu u oci. samo jedan narod. srpski je ustao protiv USTASA a komunisti su pravili incidente a onda bježali a narod trpio egzekucije

ODGOVORITE
Name

Re:

28.07.2019 13:55

E moj Srbo. Da nebi tih Partizana i Tita ko zna gdje bi ti sad bio? Pusti suplju priču o Cetnicima i njihovim zaslugama, nismo svi bas sisali veslo. Gubitnici sad po šatorima pjevaju “vrati se Vojvodo” morem plovi ladja” i sl. gluposti. Kukanje za nekim proslim dogadjajima mnogo nam pomaže u razvoju drustva nema šta. A koferi se pakuju svaki dan pa put pod noge na Zapad. Nema Partizana sad nigdje, pa ko vam sad ne valja? Dodo vam prima i suruje sa Patrijarhom, crkva u svakom selu i šta se dešava? Opet koferi se pakuju omladina odlazi. Ne može pomoći ni dragi bog ovolikim lopovima i kriminalcima i na vlasti i van nje. Sad bi i tvoj Draža da ustane brzo otišao nazad kad vidi vaše zalopojke i lažni patriotizam velikih Srba.

Name

Direkt

29.07.2019 21:44

Pa preko 90 odsto Partizana su bili Srbi.