Piralen odlagan kod Banjaluke

Mještani Borkovića nadomak Banjaluke tvrde da je nakon požara u Poslovnoj zoni Incel, kada je planuo kancerogeni piralen, kontaminirano zemljište dovezeno u njihovo selo. Zvali su i nadležne inspekcije da izađu na teren, ali dosad im niko nije odgovorio na njihove pozive.

Republika Srpska 25.07.2019 | 19:57
Piralen odlagan kod Banjaluke
Na imanje komšije koji veći dio godine živi u inostranstvu, bez njegovog znanja, istovareno je oko 20 kamiona otrovnog tereta, tvrdi Predrag Polić koji živi u neposrednoj blizini. On i njegove komšije tvrde da je kamionima dovožena zemlja, drvna sječka, i drugi teret i da su provjerili i saznali da je sve to stiglo iz kruga Incela.

„Zemlja je dovežena prije dva mjeseca iz Incela je i koliko sam dobio informacije 99% je da je dovežena iz incela. Tu su nadležne institucije, mislim da bi trebale da dođu radi sigurnosti građana, da izađu na lice mjesta, da uzmu uzorak zemlje i da se ispita da li je to u redu ili nije u redu“, kaže Predrag Polić, mještanin Borkovića.

Mještani su zvali i inspekciju da dođe radi ispitivanja doveženog materijala, međutim, do sad niko od nadležnih nije dolazio. Jedini koji su se odazvali njihovom pozivu su aktivisti Mladih PDP-a. Kažu da su i ranije imali sumnje da je na ovom mjestu smješten zaraženi materijal iz Incela i da će, ukoliko nadležni ne reaguju, uzeti uzorke i poslati svim relevantnim evropskim institutima na provjeru.

„Ono što Banjalučane treba i mora da brine jeste da ova četiri mjeseca, dok ništa nije poduzimano, trovani smo tim piralenom i tek ćemo vidjeti na UKC Banjaluka kad se pojave za godinu dana problemi sa raznim oboljenjima, koja će biti uzrokovana ovim piralenom“, kaže Ivan Begić, predsjednik Mladih PDP-a Banjaluka.
 
Iako se problem sa piralenom pojavio u martu ove godine, Vlada Srpske i nadležne institucije su reagovale tek prije nekoliko dana. Priznali su da je postojao dokument Evropske komisije o postojanju piralena u Banjaluci koji je poslat na adresu Vlade Srpske još 2005. godine. Međutim, iz resornog ministarstva tvrde da se dokument izgubio. Za sad nemaju konkretna rješenja, već projekat sanacije Incela i izbacivanja piralena iz zemlje kroz četiri faze.

„Mi smo bili obavezni da formiramo ekspertski tim koji će sa međunarodnim timom koji imenuje UNDP i zajedno radimo koji će nas usmjeravati kako da radimo i uputiti nas kako da upravljamo kontaminiranim područjem“, kaže Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

U Poslovnoj zoni Incel 9. marta ove godine izbio je požar kada je planulo otrovno ulje piralen, koje je, tvrde stručnjaci, nerazgradivo i štetno koliko i radioaktivne materije. Gradska ekološka inspekcija izuzela je zemljište za testiranje, a rezultati su pokazali da na pojedinim mjestima ima 2.800 puta više piralena nego što je to dozvoljeno.



BN TV

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Plis

25.07.2019 18:01

Molim vas ako je moguce da nam kazete cije je vlasništvo ta parcela gdje su odlagali odpad.

ODGOVORITE
Name

!!!

25.07.2019 18:38

I mi sebe vidimo u Evropi a na privatnom zemljistu osvane 20 kamiona sumnjivog tereta??? Gospodinu Predragu Policu svaka cast sto o ovom problemu govori otvoreno. U normalnoj, zakonom uredjenoj drzavi ovo dvoje bi poodavno podnijeli ostavke na poslove koje obavljaju. Ovaj prvi s'lijeva zbog nerijesenih nekoliko ubistava u gradu na cijem je celu, a gospodja ministarka zbog ocitog nesnalazenja u novonastaloj situaciji u kojoj smo i zbog opasnosti koja nam tek moze da uslijedi. PS. Gospodin Predrag Polic iz ovog teksta ne zakljucujem koje bi zivotne dobi mogao da bude, al slucajno se sjetih jula mjeseca 1986 na Krivolaku u Makedoniji kao vojnik ABHO dekontaminator sam slusao nekoliko puta pukovnika Polica sa Krusevacke akademije koji je drzao katedru o bojnim otrovima i opasnostima od istih, a sjecam se da sagorijevanjem piralena se u vazduh oslobadjaju bojni otrovi fozgen i difozgen i ko zna sta jos?

Name

Gqert

25.07.2019 19:43

"Međutim, iz resornog ministarstva tvrde da se dokument izgubio."-nesto slicno kao izgubljeni dokazi o ubistvu Dragicevica. Iz nasih institucija se gube stvari, ha, ha.. Prica za idiote!

Name

SNSD+Bajo Patak

25.07.2019 19:59

Olimpijada neznanja! Imamo najnoviji recept za papke-gurmane: salata od svjezeg krastavca i paradajza sa esencijom piralena!

Name

No1

25.07.2019 18:29

Izgubili dopis Evropske komisije , izgubili ugovor o prodaji Boske ..... pa ovi sve izgubise.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

25.07.2019 18:50

Nisu izgubili nego predali u Hrvatsku jer gdje su cuvali taj ugovor negdje na tavanu,a krov prokisnjavao tako da se moralo odnijeti na sigorno u Hrvatsku.

Name

Opasan presedan neznanja!

25.07.2019 19:48

Ovaj skandal treba detaljno da se istrazi da ne bi pao u "zaborav" zbog odlaganja radioaktivnog otpada na granici Hrvatska-BiH!

Name

Vjeruj

25.07.2019 20:56

To su kreteni jedni, misle da se neće, ne može saznati, jade, jadne, pu! Pa sramota neka bude svakog ko radi za njih prljav posao!!!

Name

KOMENTATOR

25.07.2019 19:19

piralen............ koja firma ga je u procesu proizvodnje napravila to nikada i niko nije napisao

ODGOVORITE
Name

Hajduk

25.07.2019 21:51

Ineresuj ,se .......pa ,nam javi .Za ,,smjernicu,,,Japan ili ,zap .Njemacka ,oni su vec ,krajem 50 tih .god .bili strucnjaci ,pri izgradnji Incela .

Name

Gogson

25.07.2019 22:42

Čuj Srebrenka...šta je ta ostavila iza sebe, tek će se čuti...Ministar? Majko mila...

ODGOVORITE
Name

Eborat

25.07.2019 22:54

Piralen je ulje koje se nekad sipalo u trafo stanice kao rashladjivac.I danas ima dosta trafoa sa tim uljem.a ono sto je zanimljivo u ratu su ljudi vadili piralen iz trafoa posto ionako nisu imali struje i sipali u traktore i auta.Jer je to radilo kao dizel gorivo takodje.Znaci da smo mi xato luda i bolesna nacija posto smo se naudisali ovih isparenja iz traktora i nasa polja sva su zagadjena koja su ti traktori obradjivLi.Gradovi kojim su folfovi jezdili na piralen.Eto zasto mnogi poumirase od raka.A sve su svaljivali na NATO bombe.hahahahahaha

ODGOVORITE
Name

Direkt

25.07.2019 23:20

Tuzite skotove za uzurpaciju, zagadjenje i obezvrijedjenje privatne imovine! Koji su to kreteni majko mila! Samo zato sto niko ne zivi, to ne znaci da se nece vratiti ili neko od potomaka ko naslijedi zemlju! Sta je li treba da se otruje kada dodje na svoje zemljiste?! Ovo je i ekocid. Ko je frljnuo ovo na privatni posjed, da bude procesuiran pred zakonom! Cudi me da niko iz ekoloskih udruzenja nije reagovao na ovo, kao i na cjelokupan slucaj trovanja banjalucana piralenom?

ODGOVORITE
Name

Zeleni

26.07.2019 08:14

Ne dolazi inspekcija na tu parcelu jer nova direktorica i vlasnik firme koja je dovezla otpad imaju rodbinske veze.

ODGOVORITE