Lubenica čuva zdravlje i liniju

Lubenica je jedno od omiljenih obilježja ljeta i malo je onih koji ne vole uživati u njenom slasnom crvenom plodu.

Zdravlje 25.07.2019 | 09:42
Lubenica čuva zdravlje i liniju
Čine je 92 odsto vode i osam odsto hranjivih tvari – vitamina, minerala i organskih spojeva. Sadrži značajne količine vitamina C, A, B6, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, vlakana i proteina, ali i niacin, tiamin i široku paletu karotenoida i fitonutrijenata, uključujući likopen.

Pomaže u mršavljenju – Velika koncentracija vode u lubenici, u kombinaciji sa vlaknima, održava našu liniju vitkom. Konzumiranje lubenice sprečava nakupljanje viška masnoće u tijelu, a njena vlakna odlična su za probavu.

Prevenira srčani i moždani udar – Kalijum iz lubenice oslobađa napetost u krvnim sudovima i arterijama te tako stimuliše protok krvi i smanjuje stres. Karotenoidi sprečavaju zgrušavanje krvi, čime se smanjuje šansa za krvne ugruške, moždani i srčani udar te aterosklerozu.

Čuva srce – Likopen koji je lubenica puna najjači je antioksidans koji čuva srce i krvne sudove. Zajedno sa vitaminom C i kalijem, smanjuje holesterol i stres. Likopen smanjuje i rizik od raka prostate, dojke, debelog crijeva, pluća i endometrija. 

Liječi impotenciju – Aminokiselina arginin koristi se za liječenje erektilne disfunkcije. Djeluje na libido i smanjuje seksualne poremećaje.

Pomaže dijabetičarima – Lubenica ima malo kalorija, samo 30 na 100 grama, i preporučuje se dijabetičarima. Vitamini i minerali poput kalijuma i megnezijuma pomažu u ispravnom funkcionisanju insulina u tijelu, čime se smanjuje nivo šećera u krvi.

Dobra za oči – Zahvaljujući beta-karotenu, vitaminu C, luteinu i zeaksantinu iz lubenice, vaše oči biće zaštićene od sljepoće i degeneracije zbog starosti.

Liječi bubrege – Lubenica je bogata kalijem koji smjenjuje koncentraciju mokraćne kiseline u krvi, čime se umanjuju šanse oštećenja bubrega i stvaranje bubrežnih kamenaca. Potiče i mokrenje i tako čisti bubrege.

(Avaz)

Komentari / 0

Ostavite komentar