Kvalifikacije za EP: Srbija sa Gruzijom, Finskom i kvalifikantom!

Ovo su rivali Orlova: Protiv dva tima za mesto na EP! Žrebom u Minhenu odlučeno je ko će biti protivnici naše muške "A" selekcije na putu ka Eurobasketu 2021. godine. Jedan tim iz grupe je automatski kvalifikovan na turnir - i to naš stari znanac. . .  Poznati rivali aktuelnog evropskog vicešampiona.

Košarka 22.07.2019 | 15:55
Kvalifikacije za EP: Srbija sa Gruzijom, Finskom i kvalifikantom!
Na dan kada su počeli teži, planinski deo priprema za Svetsko prvenstvo u Kini (31. avgust - 14. septembar), reprezentativci Srbije u košarci saznali su važnu vest.

U kvalifikacijama za Eurobasket 2021 igraće u kvalifikacionoj grupi "E", zajedno sa Finskom,Gruzijom i timom iz kvalifikacija (Švajcarska, Portugal ili Island).

Izabranici Aleksandra Đorđevića ući će u februaru 2020. u borbu za plasman na Eurobasket kao aktuelni vicešampioni kontinenta i objektivno rečeno, bila bi senzacija ako se ne plasiraju na završni turnir, bez obzira na činjenicu da zbog sistema FIBA "prozora" neće biti igrača iz NBA i Evrolige.

Plasman na Eurobasket izboriće po tri ekipe iz svake grupe, sa izuzetkom onih grupa u kojima se takmiče reprezentacije zemalja domaćina (Nemačka, Gruzija, Italija i Češka).

U jednoj takvoj grupi igraće i "orlovi", pa je situacija takva da će se za dve karte za EP naš tim boriti protiv Finske i kvalifikanta. Gruzija, tim koji će ući u kvalifikacije bez takmičarskog imperativa, bila je rival našeg tima i u minulim kvalifikacijama, za Svetsko prvenstvo u Kini.

Gruzija, Finska i pobednik završne runde predkvalifikacija (Švajcarska, Portugalija, Island). To su rivali Srbije u Grupi E tokom predstojećih kvalifikacija za Evrobasket 2021. godine, gde će domaćini biti Italija, Češka, Nemačka i Gruzija!

Zvanični evropski vicešampion može da bude zadovoljan žrebom, pošto put do završnog turnira ne bi trebalo da bude zahtevan. Doduše, zbog činjenice da će Gruzija kao jedan od domaćina Evrobasketa biti jedan od rivala Srbije, iz naše grupe će prolaz dalje obezbediti samo dve najbolje plasirane ekipe, uz Gruziju koja će igrati van konkurencije. 

Žreb je ponovo spojio Gruziju i Srbiju, koji su se takmičili i u kvalifikacijama za Svetski kup u Kini. Orlovi su tada odneli dve ubedljive pobede. Finska je stari poznanik Srbije sa prošlog Evropskog prvenstva. Tada su dve selekcije odigrale susret osmine finala, u kojem su Orlovi slavili rezultatom 94:81 u uzbudljivom okršaju. Što se pobednika kvalifikacija tiče, Švajcarska, Portugalija i Island zaista ne bi smeli da budu tvrd orah za našu selekciju, jer je razlika u kvalitetu ipak prevelika. 

Zanimljiv žreb dobila je Crna Gora, koja će biti u Grupi G sa Nemačkom, Francuskom i pobednikom kvalifikacija (Luksemburg, tzv. Kosovo i Velika Britanija), tako da će Sokolovima praktično biti potrebno da dobije dvomeč s timom čije će se ime naknadno saznati kako bi obezbedili prolaz na Evropsko prvenstvo. 

Hrvatska će igrati u nezgodnoj Grupi D sa Hrvatskom, Turskom, Holandijom i Švedskom, dok će aktuelni evropski prvak Slovenija odmeriti snage s Austrijom, Ukrajinom i Mađarskom u Grupi F. Severna Makedonija ide na Italiju, Estoniju i Rusiju u Grupi B, dok Bosna i Hercegovina ima težak posao sa Grčkom, Letonijom i Bugarskom u Grupi H.

Srbija će predigru za kontinentalno takmičenje početi u prvom terminu predviđenom za to - od 17. do 25. februara naredne godine. Sledeća runda je od 23. novembra do 1. decembra, a poslednja od 15. do 23. februara 2021. godine. Svaki tim će u jednom krugu, popularnom "prozoru" igrati po dve utakmice.

ŽREB ZA KVALIFIKACIJE

GRUPA A: kvalifikant (Slovačka / Kipar / Rumunija) Poljska, Izrael, Španija.
GRUPA B: Italija, Severna Makedonija, Estonija, Rusija.
GRUPA C: Češka, Belgija, Litvanija, kvalifikant (Albanija / Belorusija / Danska)
GRUPA D: Hrvatska, Turska, Holandija, Švedska. 
GRUPA E: Gruzija, Finska, kvalifikant (Švajcarska / Portugalija / Island), SRBIJA.
GRUPA F: Austrija, Mađarska, Slovenija, Ukrajina.
GRUPA G: Nemačka, Crna Gora, kvalifikant (Luksemburg /tzv. Kosovo / Velika Britanija), Francuska.
GRUPA H: Grčka, Letonija, Bosna i Hercegovina, Bugarska. 

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar