Optužen zbog lažnog morala

Adnan Oktar (63), vođa sekte i vlasnik TV kanala 9 na kojem je nastupao kao propovjednik nakon više od godinu istrage, optužen je za seksualno zlostavljanje te otmicu maloljetnika, prenosi turski Hurriyet Daily.

Svijet 22.07.2019 | 14:55
Optužen zbog lažnog morala
Osim njega, optužnicom je tretirano još 226 optuženih, od kojih je 171 u pritvoru, a 25 se već nagodilo s tužiocem. Oktar i njegovi saradnici tereti se za zlostavljanje i nanošenje patnje najmanje 125 žrtava.

Oni se, također, terete i za pokušaj ubistva, davanje mita, ucjenjivanje, falsificiranje te za sudjelovanje u oružanoj organizaciji i vojnoj špijunaži.Adnan Oktar samozvani je islamski propovjednik, vlasnik TV kanala A9, koji mu je služio za propagiranje njegovih ideja. Nediplomirani student arhitekture, istorije i filozofije, Oktar je pobornik teorija zavjere, borac protiv ateizma, darvinista, masona i cionista. Vodio je dvije organizacije, jednu usmjerenu očuvanju tradicionalnih moralnih vrijednosti, a drugu “naučnu”, koncentriranu na širenje antidarvinističke teorije.

Njegovu organizaciju turski mediji nazivaju kultom, u sklopu kojeg je zlostavljao žene i maloljetne djevojke. Adnan Oktar najpoznatiji je po svojoj neobičnoj TV emisiji u kojoj je miješao vjeru sa zabavom.

U emisiji bi govorio o islamskim vrijednostima, a onda plesao s mladim ženama koje je nazivao mačkicama, a one njega lavom. Njegove su “mačkice” sve izraženih oblina, duge kose, često plave, uskog struka i punih usana, dok su im oči naglašeno našminkane u mačkasto iskošen oblik.

Plastične operacije

Svoje je sljedbenice tjerao na plastične operacije ne bi li što više nalikovale idealu ljepote koji mu se urezao dok je kao dječak odrastao u susjedstvu noćnog kluba u Ankari, ispričala je novinarima Beril Koncagul, koja je u turskim medijima bila poznata kao Oktarova omiljena “mačkica”.

Djevojke su mu morale služiti gole, a on ih je tukao, vikao na njih, tjerao ih na seksualne odnose.

– Morale smo ga zvati “ljubavi moja” nezavisno od toga što bi radio – prenijela je nekada omiljena Oktarova “mačkica”.

Ako bi htio da čita novine, dvije gole djevojke držale su novine ispred njega.

Žene i djevojke dobrovoljno bi mu se pridružile da bi sudjelovale u TV šouu, ali onda ih više ne bi puštao.

Uhapšen je prošle godine, a policija je prilikom racije zaplijenila 96 pištolja, 23 puške, 3.000 metaka i 300.000 dolara u gotovini. U sklopu akcije vlasti su blokirale 120 internet stranica povezanih s Oktarovim kultom.

U njegovom tumačenju religije bilo mu je dozvoljeno imati seksualne odnose sa svakom osobom starijom od sedam godina.

(Avaz)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Re

22.07.2019 15:17

Sve je više i više budala i manijaka na zemlji, ali najtragičnije je to što djevojke i žene te takve objeručke prihvataju

ODGOVORITE