Zaduženje za koridor ''Pet ce''

Narodni poslanici će prije odlaska na godišnji odmor da donesu odluku o prihvatanju zaduženja prema Evropskoj banci za finansiranje projekta koridor ''Pet ce'' – obilaznica Doboj  u iznosu miliona evra i garancije za zaduženje RS u ovoj godini.

Republika Srpska 10.07.2019 | 15:34
Zaduženje za koridor ''Pet ce''
U Banjaluci je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske održana sjednica Kolegijumu. Dogovoreno je da će četvrta posebna sjdenica biti održana 16. jula. Na dnevnom redu će biti samo dvije tačke.

Tako će poslanici prije odlaska na godišnji odmor da donesu odluku o još dva zaduženja. Prvo se odnosi na prihvatanje zaduženja prema Evropskoj banci za finansiranje projekta Koridor ''Pet ce'' – obilaznica Doboj u iznosu od 150 miliona evra. Drugo zaduženje su garancije koje Srpska može izdati u ovoj godini.

Koji je maksimalni iznos niko od poslanika još ne zna tačno. Materijal Vlade RS sa tačnim detaljima, poslnici još nisu dobili. I bez toga, pojedini poslnici već sada znaju da odluke o novom zaduženju neće podržati.

''Ne mogu pojmiti sebi da je RS za jedan takav kratak dio puta Koridora ''Pet ce'' zadužuje za sve i jednu marku. Gdje završavaju prihodi od akciza i putarina kada vidite da nam poslanik Vukanović (Nebojša) poji krave po regionalnim puteva i da priikazuje rupe koje su veličine bombe nekih 100 kilograma'', rekao je šef Kluba poslanika SDS u NS RS Miladin Stanić.

Izgradnja mreže puteva i autoputeva nije sporna. Sporno je, kažu opozicionari, zaduženje, posebno ako se ima u vidu činjnica da se za te namjene prikuplja novac od akciza i putarina. Na godišnjem nivou se ubere oko milijarda maraka. 

''Pitanje je da li je neophodno toliko zaduženje i da li se moglo barem dijelom finansirati iz nekih drugih izvora. Razmilićemo o podršci jednoj ovakvoj odluci'', kaže šef Kluba poslanika PDP u NS RS Perica Bundalo.

Građanima se za izgradnju puteva, naplaćuje i porez prilikom registracije vozila. Kada se saberu prikupljena sredstva po raznim osnovama, za potrebe izgradnje autoputeva do sada je prikupljeno više od osam milijardi maraka. Ipak, za većinu radova se koriste kreditna sredstva. 

''Ja računam da je ovo najjednostavniji način da sa ovako niskim kamata i sredstvima koja kroz kaviltetan projekat očekiujemo da dođu od evropksih investitora, Ja mislim da je to logično da velike investicije radimo na ovaj način. Sredstva od akciza koja stoje na posebnom računu su namjenjena između ostalog i za pokriće tih kreditnih sredstava kao jedna vrsta garancije'', izjavio je šef Kluba poslanika SNSD u NS RS Igor Žunić.

Koridor "Pet ce" kroz Srpsku prolazi dužinom od 46,6 kilometara. U trećoj fazi trebalo bi da veže petlju Johovac i Podnovlje, a četvrta vodi dalje ka Vukosavlju.



BN TV

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Мирослав

10.07.2019 13:52

Ако паре од акциза за путеве неиду тамо гдје требају , дали може да се поднесе тужба и да неко одговара.

ODGOVORITE
Name

dusanculi

10.07.2019 13:58

A akcize od 20 pfeninga po litru su služile čemu, dragi moji kmetovi? Pa da vas narodski rečeno, nategnu i još vam naplate gumene čizme dok vas "uzimaju" otpozadi. Svi su oni na zadatku pljačkanja ove sirotinje na čelu sa zapadnom bratijom. Ništa oni nisu bolji od ovih naših gulikoža!

ODGOVORITE
Name

Veber

10.07.2019 14:21

Ti koridori i autoputevi se prave da strani okupator odavde može lakše odvoziti sirovine, rude, sve što proizvede, sve što nađe na zemlji i pod zemljom, a nije iskljućeno da neće odvoziti i ljude i belo roblje i ljudske organe. Jednostavno mi smo za Zapad predviđeni da budemo zbrisani sa lica zemlje, da budemo uništeni, okupirani i porobljeno. Dok se sa tim ne suočimo i tome ne suprostavimo, samo ćemo sve više propadati i izumirati, biti u većoj bedi i siromaštvu. Za tako nešto je nužno dosadašnjim političarima zabraniti dalji radi, pozovanje na odgovornost za sve što su sad radili, poštno suđenje.

Name

re

10.07.2019 14:57

Zašto niste istjerali MMF iz RS?

Name

Mihajlo

10.07.2019 15:06

A sta je to pa to dodig moze platiti iz malog dzepa.

Name

075

10.07.2019 16:58

Čitam da je Milorad dao svoj prilog za autoput!! http://depo.ba/clanak/191032/dok-nam-drugi-psuju-majku-naisao-je-dodik-kroz-tunel-i-pocastio-nas-evo-kol-ko-je-odrijesio-kesu

Name

dusanculi za 075

10.07.2019 18:17

Baš me interesuje koja je firma izvodjač radova u Vranduku? Ne bi se kladio al ako bi morao, zaokružio bi Integral!

Name

Re veber

10.07.2019 22:17

SAROVIC SE POHVALI JUCE I JAJA IZVOZIMO

Name

Milko

10.07.2019 13:58

Šef kluba SNSD je zasluzio Nobelovu nagradu za ekonomiju. Samo njemu je pala na pamet ideja da pare od akciza das u banku a banka da ti od tih para da kredit. Pa to je genijalno. Skupio sam 100.000 KM i htio sam kupiti stan ali sad cu otici i uzeti kredit od 100.000 a svoje pare cu dati banci kao garanciju da cu kredit otplatiti! E moj narode, nisi ni zasluzio nista bolhe nego da ovakvi volovi odlucuju o tvojoj sudbini.

ODGOVORITE
Name

Re

10.07.2019 15:25

To je konstrukcija koju je dobio da procita....Ali realno i njegovi licni kapaciteti su tu negdje, ili ti veoma, veoma mali.....

Name

Re Re

10.07.2019 15:59

sigurno je da je momak vrlo ogranicenih mentalnih sposobnosti. Zato Dodik takve i postavlja na vazna mjesta jer ih nije blam da kazu bilo kakvu glupost. Zato je Viskovic premijer, Biserka predsjednica, Kovacevic portparol... jer, cega se pametan stidi time se budala ponosi.

Name

TORRO

10.07.2019 13:59

MILORAD DODIK JE 2006.GODINE DAO GARANCIJE FEDERACIJI BIH DA ĆE REPUBLIKA SRPSKA FINANSIRATI I IZGRADITI SVOJ DIO NA KORIDORU "PET CE"... A SVE U ZAMJENU DA FEDERACIJA NE BLOKIRA KREDIT RS ZA AUTOPUT BANJA LUKA DOBOJ... DA BI TO OPRAVDAO SADA SE TO SVE PODVODI POD PROJEKAT AUTOPUTA DO BIJELJINE I SRBIJE, I SADA MI PLAĆAMO GRADNJU NEČEGA ŠTO JE ISKLJUČIVO BITNO ZA FEDERACIJU, A MILORAD SE HVALI KAKO JE PRAVI SRBIN !!! SVE POGREŠNO I NAKARADNO SAMO ZBOG BOGAĆENJA NEKOLIKO FAMILIJA !

ODGOVORITE
Name

modricanin

10.07.2019 14:29

Zar nismo neki dan dobili donaciju od EU nekih 40-50 miliona eura za dionicu 5c kroz RS ? Cak je i vecina para za dionicu Johovac-Rudanka.

ODGOVORITE
Name

Pomozi Bože

10.07.2019 15:04

Joj majko mila kakvi ovde glupani komentarišu

ODGOVORITE
Name

Re

10.07.2019 15:26

Reci sta je tvoj komentar. Imas pare u banci ali dizes kredit. Je li to pametno?

Name

Re Re

10.07.2019 16:02

sta on ima da napreze mozak, ako vrhovni vodja kaze da treba, onda treba. Jer vodja je najpametniji. I voli se vise od oca i majke.

Name

TORRO

10.07.2019 16:04

OVO ŠTO SAM JA NAPISAO JE ČINJENICA I DIO TADAŠNJEG NAVODNO "FER" DOGOVORA DODIK - LAGUMDŽIJA, A STVARNI GLUPAN SI TI KOJI VJERUJEŠ OVOJ KLEPTOMANSKOJ VLASTI NA ČELU SA MILORADOM DODIKOM KOJI SE JEDINI PONOSI SVOJOM BAHATOŠĆU I NEVASPITANJEM... A AKO S OBIČNI BOT KOJI RADI ZA SENDVIČ - ONDA TE RAZUMIJEM DA MORAŠ DAS NEŠTO NAPIŠEŠ TUGO MOJA I NEKA TI BOG POMOGNE KADA SAM SEBI NE MOŽEŠ DA POMOGNEŠ !!!

Name

Mrx

10.07.2019 16:01

Sredstva od akciza se nalaze na posebnom racunu.Hoce li na kraju biti kao i sa racunom od prodaje telekoma,imaju pare,a na kraju nema od para skoro nista.Na kraju ce oper biti kredit za puteve a od akciza zatrebalo za nesto drugo i na kraju nikome nista.

ODGOVORITE
Name

Rudonja Rekao

10.07.2019 17:15

Sredstva od akciza idu za Prointer.

Name

Banja luka

10.07.2019 16:03

Bando dal ste vi normalni pa gdje su pare koje mi odvajamo pri registraciji auta to su na nivou drzave stotine miliona maraka gdje su pare od akciza sve vas treba ne na robiju nego Čaušesku scenario sve redom bitange nepismene sjeme vam se zatrlo

ODGOVORITE
Name

Ma

10.07.2019 16:20

Kakav kpridor 5c , to je samo paravan , kako bi imali nekakav alibi . Pa i ptice na grani znaju da se vodila hajka mjesecima , na celu sa onim Skandinavcem Vigemarkom da se uvedu akcize , koje ce se koristiti za izgradnju mreze autoputeva . Sada to vise niko i ne spominje , akcize na silu progurane i samo vrh rezima , zajedno sa Evropskim hostaplerima znaju gdje zavrsavaju . Znaci , naturi bijedi akcize , pa i kredite , a banda neka uziva i trosi. Pa nije ni cudo sto je obrazovanje srozano na najnizi nivo , cilj je da bude sto veci broj nepismenih , kako bi rezim lakse manipulisao , upravo kada su u pitanju ovakve stvari .

ODGOVORITE
Name

Pero

10.07.2019 18:35

Kmetovi moji, akcize nisu 20 pfeninga nego plu 15 pfeninga stare akcize od kojih je prikupljeno osam milijardi maraka, a puteve prave naši zretnici na kredit

ODGOVORITE