Šetnja za vitalnost

Jedna od glavnih, kada je o zdravlju reč je ta da ova vrsta aktivnosti čuva zglobove od propadanja, i sprečava taloženje viška kilograma.

Zdravlje 08.07.2019 | 13:25
Šetnja za vitalnost
SVAKODNEVNO pešačenje od pola sata ima mnoge dobrobiti. Jedna od glavnih, kada je o zdravlju reč je ta da ova vrsta aktivnosti čuva zglobove od propadanja, i sprečava taloženje viška kilograma.

Rezultat je vitalnost i u poodmaklim godinama. Stručnjaci upozoravaju da zglobovi počinju da slabe i da se degenerativno menjaju već od polovine pete decenije. Da bi sprečili gubitak hrskavice, ali i da bi "podmazali" zglobne površine neophodna je fizička aktivnost, ali ne preterana, jer ona deluje suprotno.

Zato se hodanje u ritmu koje pomalo ubrzava dah smatra idealnim rekreativnim načinom za očuvanje pokretljivosti tela. Osim očuvanja zglobova svakodnevno hodanje donosi i mnoge druge benefite:

SMANjENjE PROŠIRENIH VENA

Redovno hodanje smanjuje pojavu i bol varikoznih -proširenih vena. Dobro je i zato što podstiče cirkulaciju.

SAGOREĆETE OKO 150 KALORIJA

U zavisnosti od terena i brzine hoda, 30 minuta pešačenja sagoreva oko 150 kalorija.

OSEĆAĆETE SE SMIRENO

Hodanje opušta, čak i ako niste u prirodi, već na prometnim i bučnim ulicama.

JAČANjE MIŠIĆA NOGU

Samo 30 minuta hoda dnevno odlično je za toniranje mišića. Ako uz svakodnevne šetnje odlučite dva puta nedeljno da odradite trening snage, primetićete još bolje rezultate.

BOLjA PROBAVA

Nakon obroka nemojte da sednete pred televizor ili kompjuter. Šetnja ima moć da ubrza probavni sistem i drži nivo šećera u krvi u granicama normale.

Novosti
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Tačno

09.07.2019 09:10

Ja imam 56 i nemam vene na nogama. Kosu još ne bojim. Težina nije idealna, ali je u redu s obzirom na godine i genetiku. Svaki dam pređem oko 5 km i više. Važno je imati cilj jer besciljno hodanje zamara. Bolje se spava i manje sanja. Internet loše utiče na mozak i vid. Telefon moram imati zbog starih roditelja inače mi ne treba poslije 16 sati. Korist zdravog starenja je da ne ovisite ni o kome.

ODGOVORITE