Rajčević i Šarčević potpisali sporazum

U Banjaluci je danas potpisan Sporazum o zajedničkim aktivnostima Republike Srpske i Srbije u oblasti obezbjeđivanja kvaliteta i priznavanja akreditacija u visokom obrazovanju. Sporazum su potpisali ministri u vladama Srpske i Srbije, Srđan Rajčević i Mladen Šarčević.

Republika Srpska 18.06.2019 | 15:44
Rajčević i Šarčević potpisali sporazum
Sve visokoškolske ustanove u Republici Srpskoj i Srbiji od danas će moći međusobno da priznaju status akreditacije istih. To u praksi znači da, ukoliko Agencija za akreditovanje Republike Srpske prizna akreditaciju za visokoškolske ustanove u Srpskoj, takav status će njima biti priznat i u Srbiji. Resorni ministri ističu da će ovaj sporazum omogućiti da akreditovani univerziteti sa obje strane Drine budu priznati i na međunarodnom nivou.

„Mislim da je ovaj današnji sporazum jako važan, jer su agencije novina i za Srbiju i za BiH i moraju da prođu svoj određen stepen prepoznavanja obaveze i to jeste evropska varijanta kako se utvrđuje standard i kvaliteta u regionu“, kaže ministar u Vladi Srbije Mladen Šarčević.

„Od danas će visokoškolske ustanove iz Republike Srpske postati međunarodno vidljive. Na ovaj način ćemo, zapravo, premostiti taj određeni vremenski period do formiranja novog saziva Savjeta ministara, u kome će se vjerovatno rješavati i pitanje djelovanja Agencije za osiguranje kvaliteta na nivou BiH“, rekao je ministar Rajčević.

Ministar Rajčević tvrdi da potpisivanje Sporazuma o priznavanju statusa akreditovanih visokoškolskih ustanova ni na koji način nije usmjeren protiv BiH, niti protiv same Agencije za osiguranje kvaliteta obrazovanja BiH i da se to ne treba dovoditi u pitanje. Ipak, smatra da je rad Agencije i te kako poljuljan, jer je nedavno i predsjednik Upravnog odbora podnio ostavku. Ono što ostaje kao činjenica, jeste da Agencija na BH nivou još uvijek nije priznala akreditaciju za dva javna univerziteta u Srpskoj. Rajčević je i po tom pitanju bio jasan.

„Kao Republika Srpska ne možemo dozvoliti da budemo taoci ili jednog organa na nivou BiH, ili čak jednog čovjeka koji upravlja tim organom. Naši studenti, naša akademska zajednica ne smije po bilo kojem osnovu ostati zakinuta u odnosu na svoj pandan u FBiH. Vidjeli smo da univerziteti u FBiH nesmetano dobijaju akreditovanje, iako ne ispunjavanju one uslove koje bi trebalo da ispunjavaju, bar u poređenju sa našim javnim visokoškolskim ustanovama“, kaže Rajčević.

Iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta (HEA) BiH nam je potvrđeno da je dosadašnji predsjednik Upravnog odbora Marinko Jurilj podnio ostavku na ovu funkciju. Međutim, uprkos tome, on je dalje ostao član Upravnog odbora ove agencije. Zbog činjenice da dva javna univerziteta u Srpskoj još nisu dobila status akreditovanih, oni su uz Agenciju za akreditaciju Republike Srpske podnijeli krivične prijave protiv Agencije za razvoj visokog obrazovanja BiH, iz koje kažu da se oko toga još uvijek nije ništa riješilo, niti se šta smije preduzeti, jer se čeka na konačnu odluku o tome da li su odluke Agencije zakonite ili ne.

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

AMG

18.06.2019 14:57

Rajčevići uvijek uz vlast. Djed mu bio u KPJ, otac u SDS, a mali u SNSD.

ODGOVORITE
Name

Neće biti

18.06.2019 15:41

Tata mu se oprobao u svim partijama koje mu dođoše do ruku, pa i SDS..

Name

M

18.06.2019 15:12

Svaki pravi Srbin želi da se što više zblize Srbija i Republika Srpska. To je bilo i bice jedno te isto.

ODGOVORITE
Name

Doboj

18.06.2019 15:17

Sve dok Sarajevo ne prizna diplome iz boljeg entiteta ovo se zove Srbovanje za krezube .

ODGOVORITE
Name

Ej bre..

18.06.2019 15:42

Ovo liči na ono - ti meni vojvodo ja tebi serdare..

ODGOVORITE
Name

truli

19.06.2019 09:09

Akreditiv za visoko obrazovanje potpisuje ekipa sa zavrsenim vikend-fakultetima. Je*em te republiko sta si docekala

ODGOVORITE