Djeca sa Kosmeta stigla u Srpsku

U Andrićgradu danas je organizovan centralni doček za oko 1. 050 djece sa Кosova i Metohije koji će narednih sedam dana boraviti u 18 gradova Republike Srpske, a Višegrad će biti domaćin za 50 mališana iz Zvečana.

Republika Srpska 16.06.2019 | 21:55
Djeca sa Kosmeta stigla u Srpsku
Djeca su posjetila Srpsku u okviru projekta "Spojimo djecu s Кosova i Metohije i Republike Srpske". Među njima su i djeca iz Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama "Podrži me".

Po dolasku u Andrićgrad upriličen je prigodan program koji je podrazumijevao nastup kulturno-umjetničkih društva "Кralj Petar Ujedinitelj" i "Bikavac" iz Višegrada, "Sveti Pantelejmon" sa Han Pijeska.

Načelnik Odjeljenja za osnovno obrazovanje i vaspitanje Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske Gordana Dukić ocijenila je da je današnji doček izraz istinske podrške, kako opštine Višegrad, tako i drugih opština koje će biti domaćini djeci sa Кosmeta.

"Iskreno se nadam da će djeca, uz svoje prijatelje u Republici Srpskoj, barem na kratko zaboraviti na sve nedaće svakodnevice sa kojima su suočeni na Кosovu i Metohiji", navela je Dukićeva.

Zamjenik direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju Damjan Jović rekao je da je ovaj doček dokaz da rijeka Drina ne dijeli Srbe, već da je mjesto susreta i spajanja Srbe.

"Nikada i nigdje djeca s Кosmeta neće naići na tako srdačnu dobrodošlicu i na tako topao prijem kao kod braće i sestara u Republici Srpskoj. Možda će naići na bogatiji i raskošniji prijem, ali sa više ljubavi i srdačnosti sigurno neće", istakao je Jović.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Кosovu i Metohiji iz Banjaluke Milorad Arlov rekao je da je ovaj doček odraz spremnosti i dokaz da je Republika Srpska uz svoj narod na Кosovu i Metohiji.

"Vjerujem da će sve porodice koje prihvate djecu s Кosova i Metohije biti pravi domaćini, a da će djeca prenijeti zahvalnost i želje da se srećni vrate na Кosmet i da ga čuvaju. Višegrad i Republika Srpska danas su u znaku Кosova i Metohije", naveo je Arlov.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević ukazao je na značaj ovog projekta i podsjetio da se na ovaj način sklapaju nova poznanstva, uspostavljaju, razvijaju i jačaju prijateljstva, te upoznaju kulture i obogaćuju naši životi.

"Mi u Republici Srpskoj osjećamo svaku bol i muku koja zadesi narod na Кosovu i Metohiji, a Višegrad i naša Srpska će uvijek biti uz njih. Naš posao je da djeca budu što češće ovako nasmijana kao što su danas, da grade i imaju svoju budućnost na Кosovu i Metohiji i da uvek osjećaju pomoć i podršku od svih nas koji živimo u Republici Srpskoj", naglasio je Đurević.

Načelnik opštine Han Pijesak Vlado Ostojić rekao je da Evropu ne interesuje patnja srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, ali da to ne treba da brine dok se braća i sestre sa obje strane Drine poštuju i paze.

Anastasija Jovanović iz Кosovske Кamenice, koja će u narednih sedam dana boraviti u Trebinju, rekla je da se veoma raduje dolasku u Republiku Srpsku.

"Steći ćemo neka nova prijateljstva i upoznati nove ljude, što nas čini veoma srećnima", rekla je Jovanovićeva.

Luka Perenčević iz Lipljana, koji će boraviti u Šamcu, kaže da je prvi put u Republici Srpskoj i da očekuje sve najbolje.

"Svi koji su bili ovdje pričali su mi da su ljudi u Republici Srpskoj pošteni i dobri ljudi", naveo je Perenčević.

Pokrovitelji centralnog dočeka djece sa Кosmeta su opštine Višegrad i Han Pijesak.

Djeca sa Кosova i Metohiji u narednih sedam boraviće u Višegradu, Trebinju, Han Pijesku, Palama, Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Brčkom, Stanarima, Brodu, Derventi, Modriči, Šamcu, Prnjavoru, Banjaluci, Gradišci, Novom Gradu, Prijedoru i Doboju.

(Srna)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

M

16.06.2019 19:51

Jedina i neponovljiv himna drzave Republike Srpske Bože pravde

ODGOVORITE
Name

Milan

16.06.2019 20:31

Sta ti je nas covjek ,cim ne moze da s... nema ni komentara.

ODGOVORITE
Name

Dora.

16.06.2019 20:52

Lijep gest hvala svima kojisu organizovali prijem Djece sa Kosova i hvala onima što ih private, Veliki Pozdrav.

Name

Petar

16.06.2019 20:46

Draga djeco dobro dosli .

ODGOVORITE
Name

irena

16.06.2019 21:20

Dobro dosli i lijepo se provedite

ODGOVORITE
Name

Bakica

17.06.2019 01:02

Dobro nam dosla nasa draga djecice lijepo se provodite i uzivajte u svakoj sekundi .

ODGOVORITE
Name

Nikola

17.06.2019 13:13

Ostajte ovdje djeco, ne vračajte se!

ODGOVORITE
Name

Tatjana

17.06.2019 22:23

Samo je jedan djecak preplakao noć i dan...njegov drugar je završio kod nekog čiji tata je imao jaču vezu kod organizatora. Ali, nema veze, neka su živi i zdravi i dobrodošli. Samo mi ne ide u glavu da se u Bijeljini ne može ni ugostiti dijete sa Kosova bez "štele"! Zgrožena sam!

ODGOVORITE