Kancerogeno tlo u Incelu!?

Pojedini dijelovi zemljišta u “Incelu” u Banjaluci imaju 2. 800 puta više kancerogenog ulja piralen u sebi nego što je dozvoljeno, otkrivaju izvori Srpskainfo.  

Republika Srpska 15.06.2019 | 20:40
Kancerogeno tlo u Incelu!?
Tvrde da su imali uvid u prvo vještačenje koje je obavljeno u “Incelu”, a koje je zabrinulo stručnjake.

– Rezultati su doslovno užasni. Na pojedinim mjestima je bilo tolika koncentracija piralena, da to niko nije očekivao – rekao je sagovornik Srpskainfo uključen u istragu oko piralena u Banjaluci.

Prije par mjeseci ekološka inspekcija grada Banjaluka u krugu “Incela” na osam mjesta izuzela je zemljište i testirale ga na pilaren i druge teške metale. Rezultati su potvrdili da je zemljište zagađeno, ali su se rezultati krili od javnosti, zbog težine zagađenosti.

– Rezultati analize su pokazali da na pojedinim mjestima ima 2.800 puta više piralena u zemljištu nego što je dozvoljeno. Najmanja koncentracija je bila oko 50 puta više nego što je dozvoljeno. Kada su u pitanju prosječne vrijednosti piralena, na svim kontrolnim tačkama ga je bilo za oko hiljadu puta više nego što je dozvoljeno, što je užasno i opasno – otkriva izvor Srpskainfo.

Osim kancerogenog piralena, ono što je zabrinulo stručnjake jesu i rezultati vještačnja na opasne metale. Takođe, i ovi rezultati su bili zabrinjavajući.

– Ovo vještačenje je pokazlo da je zemljište u “Incelu” posebno zagađeno olovom. Granična vrijednost za olovo u zemlji iznosi između 50 i 100 u zavisnosti od vrste zemlje, a u “Incelu” ga na pojedinim mjestima ima i za 200 puta više – ističe naš sagovornik.

Kada je u pitanju testiranje na živu i bakar, takođe je potvrđeno da je ovo zemiljište zagađeno sa njima. U prosjeku žive i bakra imao do 20 ili 30 puta više nego što je dozvoljeno.

Direktor Instituta za zaštitu za ekologiju RS Predrag Ilić rekao nam je da je juče održan sastanak upravo oko problema zagađenosti zemljišta i da narednih dana očekuju prve rezultate. 

– Nesporno je da je zemljište kontaminirarno, samo sada moramo utvrditi koliko je to otišlo u širinu i dubinu. Do sada smo uzeli uzorke na 44 lokacije i oni su poslani na vještačenje – kaže Ilić za Srpskainfo.

On je dodao da će čim dobiju prve rezultate obavijestiti javnost, ali da će i Grad Banjaluka poduzeti sve potrebne mjere da se ovaj problem riješi, prenosi Srpskainfo.

(BN)
(Foto: Srpskainfo)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

@Роки

15.06.2019 18:47

Ма то лову извлачи власт, какво кажњшавање, што већи притисак дебља кковерта и ником ништа.

ODGOVORITE
Name

Re

16.06.2019 06:01

Ako je ovo istina, onda neko treba definitivno na vješala! Mnogi su imali saznanje o ovome, pa što nisu reagovali, nego se čekalo da taj otrov iscuri, i šta sad? Zar takvu zemlju i vodu da ostavljamo potomcima! Đubradi jedna neodgovorna! I opet sa nije bilo novinara, mi ništa ne bi saznali!

Name

re

16.06.2019 07:20

Ne ne , to su krivi ovi iz Teherana

Name

Zgradoljub

16.06.2019 09:22

A jest sad nateglo one velike biznismene sto su kupili zemlju u incelu i mislili gradi zgrade i polivati se vinom. Pa prije bih sad zivio u zaluzanima nego u incelu

Name

Re Zgradoljub

17.06.2019 17:03

Šta to fali Zalužanima?

Name

Skeptik

15.06.2019 18:53

Ha ha ha, tu kraj tog kancerogenog tla nalaze se sve Republičke inspekcije, pa i ekološka. Ha ha ha . ima li kraja ovom besmislu?

ODGOVORITE
Name

Maleena

16.06.2019 13:35

Ma to je mrvica otrova. Koliko još neznanog ima oko nas. To je samo kap u moru

Name

Svjedok

15.06.2019 19:41

Strašno, šta reći na ovo što se dešava, ne samo u Incelu nego svugdje oko nas. Ovo ne samo dokaz kako se izdaju ekološke dozvole, kako se kontrolišu. Kriminal neviđeni.

ODGOVORITE
Name

HITNO

15.06.2019 21:33

GOSPOĐA GOLIĆ I PETAR ĐOKIĆ ODGOVORNI ZA SVE. PADA VLADA, BISERKA, RADOIČĆ. SNSD BL ODGOVORAN.

Name

Re

16.06.2019 04:26

Nece valjda luk saditi tamo!

Name

Ре

16.06.2019 05:04

Све се крије , тако и Шњегота оде зато што је рекао истину и нигдје га нема нити се јавља, мораш бити миран.

Name

re

16.06.2019 07:57

još strašnije da nesmije te pomenut nato bombe koje su zatrovale čitavu bih jos bih sa njima u zlikovacku organizaciju

Name

Hvala što prenosite

15.06.2019 20:53

Da, to je živi otrov! Neka znaju ljudi, građanstvo i onaj ko sumnja, pa neka kažu samo šta hoćete. Hoćemo da se to očisti!

ODGOVORITE
Name

!!!

16.06.2019 12:23

Ovo je rezultat dugogodisnje prakse da se na veoma osjetljive resore postavljaju ljdi koji uzgred pojma nemaju o poslu kojim bi se trebali baviti. Tako nam je sve ove godine Londonski akademac Petar Djokic bivao ministar za sve i svasta, a skolovan je covjek da radi u policiji. Sanacija ovoga ce biti i teska i skupa, ako je ikako i moguca? Najjeftinija varijanta spaljivanja bi u atmosferu emitovala toliko fozgena i difozgena koji su u prevodu veoma opasni bojni otrovi, to mi je ostalo u sjecanju kao bivsem dekontaminatoru iz JNA. Da li postoji kakvo analiticko hemijsko postrojenje koje bi sve te silne kubike iskopane zemlje moglo da ocisti od piralena pod predpostavkom da nije otisao duboko ja to neznam. Vidim u komentaruma se krivi i Goliceva i Djokic i ko sve ne? Mislim da nisu krivi oni, kriv je onaj ko ih je postavio da rade ono za sta ispada da nisu kadri i te treba drakonski kazniti, ali ko???

Name

Nezavisni revizor

15.06.2019 22:17

Napred SNSD

ODGOVORITE
Name

Sram Vas bilo

16.06.2019 07:58

Obrušavate se na gradonačelnika zbog par litara nekakvog ulja... A zaboravljate Viber stiker, maratone, Delta City, kružne tokove, vozić za Šehove, nezavršenu školu pod Starčevicom, City bike terminale, stanice za elektro automobile, citate i kišobrane iz gospodske i sve ostale kapitalne projekte.

ODGOVORITE
Name

Igor Radojičić

16.06.2019 14:59

Tlo u Incelu nije otrovno, ono je malo otrovno... Nije to ništa strašno, čemu panika... Pogledajte šta sam sve napravio da o tome ne mislite: Viber stikere, City bike terminale, kružnih tokova kao u priči, citate u Gospodskoj da čitate do besvjesti, punionicu za elektro automobile koje nemate, doveo sam Deltu da se mogu ekskurzije organizovati, ćevap fest, ejjjj svakakvih čudesa. Čak sam dao dozvolu za poskupljenje vode i odvoza smeća... Ima vala svašta nešto da se priča, a vi o tamo nekom piralenu. P. S. Evo i parking naplatu povećavam, samo da narodu bude bolje, zato ne cjepidlačite.

ODGOVORITE