Zbog vode, kofera i ljubavnih katanaca slijede kazne!

Posetioci večne prestonice Apeninskog poluostrva od sada će plaćati kazne ukoliko se ne budu pridržavali novih pravila ponašanja.

Putovanja 15.06.2019 | 14:58
Zbog vode, kofera i ljubavnih katanaca slijede kazne!
Večni grad Rim, uveo je niz novih pravila i propisa koja se tiču ponašanja u gradu. Od sada će morati da se pazi na koji način se pije voda iz javnih česama, a biće vam zabranjeno i da vučete kofer u određenim delovima grada. 

Donošenje novih pravila ponašanja u glavnom gradu, zapravo je samo deo mera koje se sprovode na nivou cele Italije. 

Cilj je da se smanji antisocijalno ponašanje, ali i da ponašanje turista ne utiče previše na život građana. 

S obzirom na to da uskoro dolazi vrhunac turističke sezone, gradske vlasti odlučile su da ažuriraju postojeće zakone sa ciljem poboljšanja života u gradu. 

Nova pravila uključuju i kazne za one koji odluče da se osveže u fontanama. 

Takođe, muškarcima je zabranjeno da šetaju gradom goli do pojasa, a nije više dozvoljeno ni postavljanje "ljubavnih katanaca" u gradu.

Zabranjeno je korišćenje hrane u blizini istorijskih spomenika, što znači da je uživanje u sjajnim rimskim kremastim sladoledom na nekim mestima postalo nepoželjno. 

Turisti moraju da budu posebno oprezni prilikom pijenja vode iz javnih gradskih česama. 

Vlasti su jasno rekle da više nije dozvoljeno da se usta naslone na samu česmu, već da se stave ruke ispod nje i pije iz njih, baš kako to rade Rimljani. 

Zabranjena je i stara rimska praksa sušenja veša između susednih zgrada.

Takođe, nisu više dobrodošli ni organizovani obilasci pabova. 

Pevanje i sviranje u javnom gradskom prevozu takođe mogu da budu kažnjivi, kao i povlačenje kofera na istorijskim mestima, kao što su čuvene Španske stepenice. 

Naravno, treba istaći da još uvek nije potpuno jasno na koji način će se nova pravila nametati i kako će se njihovo poštovanje kontrolisati u praksi. 

Kako će uopše da izgleda kaznena politika i dalje je nepoznata stvar, a pretpostavlja se da će u blizini istorijskih spomenika policija udaljavati ljude koji krše neki od propisa, zabranjujući im jedno vreme povratak na to mesto.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar