Šta Palmer donosi u Banjaluku?

Dva dana uoči dolaska zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Metjua Palmera u Banjaluku i dalje traju nedoumice o razlozima posjete američkog zvaničnika tako visokog ranga najvećem gradu Srpske.

Republika Srpska 12.06.2019 | 10:37
Šta Palmer donosi u Banjaluku?
Dok izvori našeg portala iz diplomatskih krugova tvrde da Palmer u Banjaluku, a zatim i u Sarajevo dolazi kako bi ubrzao slanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u Brisel, pojedini ugledni analitičari tvrde da od Palmerove posjete ne treba očekivati spektakularne rezultate, odnosno da je njegov zadatak, kako kažu, prvenstveno prikupljanje informacija koje će proslijediti američkom predsjedniku Donaldu Trampu.

- Zadatak Palmera jeste to da zvaničnike Republike Srpske pokuša ubijediti da pristanu na aktivaciju MAP-a i slanje ANP-a u sjedište NATO u Briselu. Uzimajući u obzir američku praksu u nekim ranijim kriznim situacijama na Balkanu, nije isključeno ni to da će se Palmer u razgovorima s najvišim zvaničnicima RS koristiti metodom "štapa i šargarepe", odnosno obećanja o američkoj pomoći u slučaju kooperativnosti srpskih političara oko daljeg približavanja BiH NATO, ili, u protivnom, prijetnji nastavkom pritisaka i uvođenja novih sankcija onima koji su protiv toga - tvrde izvori našeg portala iz diplomatskih krugova.

Oni dodaju i to da SAD već godinama unazad svoju politiku prema BiH i Zapadnom Balkanu kreiraju na osnovu britanskih informacija, procjena i preporuka.

S druge strane, politički analitičar Dušan Janjić za Insajder tvrdi da Metju Palmer nije diplomata koji učestvuje u donošenju odluka.
- Sa Palmerom dolazi i dosta drugih ljudi. Očigledno je da on mora da prikupi mnogo informacija da bi mogao u Vašington da pošalje izvještaj o novoj situaciji poslije izbora.

Tu se javila nova situacija, blokiranje formiranja vlasti, problemi sa pravosuđem, proces oko VSTS-a koji može da se izrodi u potpuni kolaps institucionalnog sistema BiH. Imate problem i sa korupcijom, kriminalom, sa takozvanim putem džamija, odnosno migracionima talasom. Zaista ima puno posla - kaže Janjić.

On tvrdi da Palmer na terenu mora da provede mjesec ili dva kako bi pripremio detaljan izvještaj za donosioce odluka. 

- On sam ne donosi odluku. Palmer nije diplomata koji učestvuje u donošenju odluka, on učestvuje u pripremi odluke i prenošenju te odluke. Njegov posao je snimak stanja, sugerisanje zaključka. I to je jako važan posao.

Ako on predloži zaključak da nema spremnosti da se izađe iz ove krize, onda se može početi razmatrati promjena politike SAD. Tada oni kažu - OK, sa ovim ljudima ne može da se razgovara na nivou politike, hajde da izračunamo koji nivo intervencije je potreban da se to promijeni. Oni se neće upustiti u punu intervenciju jer je dovoljno instrumenata kojima raspolažu da ne mora da dođe do oružane intervencije NATO na terenu - ističe Janjić.

Politički analitičar Slavo Kukič takođe smatra da od predstojeće posjete visokog američkog zvaničnika Banjaluci i Sarajevu ne treba očekivati spektakularne rezultate.

- Ne očekujem nikakve efekte od Palmerove posjete iz prostog razloga što sam uvjeren kako je Milorad Dodik, uz sve njegove sklonosti političkim i taktičkim akrobacijama, ipak prešao crvenu liniju poslije koje nema povratka. Vjerujem da je on definitivno prelomio da zaštitu svog političkog digniteta i pravne sigurnosti ne traži u pravnoj državi, već u centrima moći koji nisu američki i nalaze se nešto istočnije. Od Palmerove posjete ne očekujem ništa osim slikanja, koje će Dodik ponovo iskoristiti da pokazuje mišiće - rekao je Kukić za naš portal.

(Insajder)

Komentari / 31

Ostavite komentar
Name

de bre

12.06.2019 08:48

Imaju oni svoju ambasadu u Bih.I dosta svojih uhoda.Tako da su manje vise odlicno upuceni,a u neke stvari i bolje od nasih politicara.Kakvih crnih mjesec dana?Jedino su im mozda potrebni razgovori sa nekim politicarima,da im dostave eventualno neku poruku,ili da im " ispipaju puls" na nekim pitanjima.

ODGOVORITE
Name

ГОРАН

12.06.2019 09:29

БиХ мора одмах у Нато пакт!

Name

re ГОРАН

12.06.2019 10:34

Ne mora odmah ali će ući za 5-7 godina, BiH je u MAP-u samo je potrebno poslati prvi "ANP" izvještaj, to Baja blokira, izgovor je kao da on ne želi granicu na Drini a granica postoji, ja kada god idem za Srbiju prolazim kroz granicu, drugi izgovor je NATO bombardovanje....uglavnom ništa od toga nije tačno, jedan i jedini razlog je ideja da bi se dio BiH mogao pripojiti Srbiji i da se BiH drži za "taoca" kada su u pitanju odnosi Srbije i Kosova, pravi se vještački balans iako za BiH postoji međunarodni mirovni sporazum. Ulazak BiH u NATO stavlja tačku na pitanje granica na prostorima ex.Yu, svi su sa tim pitanjem završili ali Srbija i dalje smatra da to pitanje nije riješeno. Znaš sam da je baja skoro crtao granice, čak nekoliko puta, to je jedna suluda, retrogradna i opasna priča, Svo ovo stanje su na neki način "repovi" proteklih ratova 92-e koje je incirala Srbija i nikako da se isčupa iz te kolotečine.

Name

DJURO

12.06.2019 10:55

Slazem se da treba u Nato, samo ako hoce da nas prime

Name

синип

12.06.2019 11:03

Ништа се не мора, синко...

Name

075

12.06.2019 08:51

Poruka glasi " opstati ili nestati "!!

ODGOVORITE
Name

Fuj

13.06.2019 09:12

Bolje i nestati nego sa đavaolom tikve saditi. Bolje časna smrt nego dovjeka robovati. Fuj, koliko mi se gade ove đavolje sluge.

Name

srvi

12.06.2019 09:01

Hahahah, nemojte bi naivni, sad će dodik sve da potpiše....

ODGOVORITE
Name

Re

12.06.2019 09:40

Ima da skoči cijena glasa ... Ih

Name

Bonus

12.06.2019 10:05

Neće ništa potpisati, jer ovaj ništa i ne nudi, redovna posjeta (neki dan bio kod Vučića). Dakle, Palmer će se vratiti u SAD nakon rutinske posjete, a Mile će na TV da priča kako je sve odbio i odbranio interes RS... Bonus poeni, a zapravo se ništa neće desiti.

Name

Istina

12.06.2019 11:41

Nema Dodik sta potpisati. To je uradzeno davnih dana. Skupstina R. Srpske usvojila a Dodik tacnije Radmanović potpisao i poslao u sjediste natoa za aktivaciju Mapa. E sad u to doba Nato je odlucio da BiH jos nije spremna za Map i stvar je bila na cekanju. Sad je Nato odlucio da je BiH spremna za Map ali Dodik i kompanija nece da ispostuju ono sto su usvojili i potpisali. Ali ima nacina da se gospoda natjeraju da ispostuju ono sto su potpisali zivi bili pa vidjeli. A na kraju krajeva sve i da pristanu sve tri strane jednoglasno da BiH udze u Nato, u kakvom je stanju drzava trenutno, nebi usli u Nato za dvadeset godina pa nije Nato seoska prcija.

Name

El bosni

12.06.2019 09:11

Donosi nove instrukcije za pogodne

ODGOVORITE
Name

Sta God Doneo

12.06.2019 15:46

nasi ce ga uz obecanja namagarciti ko i mnoge , tu su nasi majstori finti...prefirganiji su od ovije sto dolaze...samo ce jadni covek videti puta,pojest jagnje i prase,okusit sljivo viski i razguliti sto dalje od baraba.

Name

blbl

12.06.2019 09:13

"u Banjaluku, a zatim i u Sarajevo dolazi ..." Zar ne dolazi prvo u glavni grad BiH pa tek onda u BL?

ODGOVORITE
Name

Re

12.06.2019 11:41

Prvo oni idu u centar problema.

Name

Za budale

12.06.2019 09:14

Dolazi covjek samo da kafu sa Rudonjom i Biserkom popije. Kaze pozelio se malo ljudovanja. Ja kakvih li budala majko mila. Rudonja mozda ce biti zavrtanja usiju.Ameri ne vole kad ih volovi lazu...

ODGOVORITE
Name

Stokan

12.06.2019 09:41

Zamjenik pomocnika drzavnog sekretara, pa to je za Milorada Dodika drugorazredna osoba. Njega ce baja prevesti zedna preko vode.

ODGOVORITE
Name

Razum

13.06.2019 09:51

Znamo u čijim rukama je mrkva... Dodikov jedini cilj je skidanje sa crne liste, ali ameri ne prihvstaju ucjene. Vidjeti ćeš ko će biti namagarčen, a ja znam.

Name

Блабла

12.06.2019 09:48

Ајде не млатарајте...свака баба се разумије шта хоће Амер, шта хоће Рус, какав је Додик, какав је онај, какав је овај итд... А стање на терену ја такво господо да из дана у дан опозиција нестаје захваљујући својим политичким небулозама, разним Вукановићима, Станивуковићима, демагозима и разним експертима из ПДП-а...у памет се док још није касно, враћај Босића на чело и да кренемо док још имамо одакле и с ким кретати!

ODGOVORITE
Name

strucni analiticari nema sta

12.06.2019 10:21

Koji imalo ozbiljan analiticar moze reci da Palmer i vanjska diplomacija SAD-a ne znaju stanje u dijelu svijeta koji granici izmedju njih i Rusije, i da im treba mjesec-dva da prikupe podatke. Jedino ako analiticar ustvari nije nezavistan pa mora takvu glupost da bubne. Sve u svemu ne vjerujem da bi džabe izlagao svoju zicagu da sleti u ovu vukojebinu (i BL i SA) radi prikupljanja famoznih podataka, neko će zbog tog dolaska dobiti po ušima... Nadam se da će narod BiH imati od toga koristi.

ODGOVORITE
Name

синип

12.06.2019 11:12

Јесте, општепознато је да кад Амери негдје дођу, да народ од тога има користи. Потврђују Либијци, Сиријци, Јеменци...

Name

Decko

12.06.2019 10:47

Kad su ameri trazili slobi ustupke, "pocistili" su sto ispred njega rukom i rekli 'uradi kako ti mi kazemo, ili ce Beograd biti ravan kao ovaj sto'.... Nece biti nikakvog oruzanog napada, ali ce biti pregovora ili Venezuelanski scenario

ODGOVORITE
Name

Дрекавац

12.06.2019 10:49

Тешко да Трамп овога и познаје. Оваквих замјеника помоћника тамо има као овде сиротиње. То је ваљда у преводу курир, потрчко.

ODGOVORITE
Name

Re

12.06.2019 11:44

Pa nece valjda Tramp,on samo potpise sta ovi kazu.

Name

Дрекавац

12.06.2019 12:24

Јес', вала, Трамп слуша и потписује све што му некакав замјеник некаквог помоћника тури под нос! Ма, овај Трампу не може прићи на километар! Јача је функција Трамповог возача, а овај је у класи курира, потрчка.

Name

...

12.06.2019 11:05

Овај само доноси Баји и Бисерки фасциклу с новим сетом задатака и наредби које морају одрадити, што јавно, што тајно.

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

12.06.2019 12:53

Ovo je poštar koji donosi mišljenje Dodika I Željke otišao bi dodik po svoje mišljenje u ameriku ali nek ostane među nama on je tamo persona non grate.

Name

Božo

12.06.2019 14:14

PO....M SE NA NATO I TOJE ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA KOJA JE POBILA MILIONIMA DJECE PO SVIJETU NETREBAMO TOG KRVNIKA AMERIČKOG I EVROPSKOG

ODGOVORITE
Name

Sama

12.06.2019 14:55

logika sve drzave okruzenja su u nato ako se politicari budu opirali od srbije i republike srpske ostace samo beogradski pasaluk i na kraju ce opet i on uci u nato. DOSTA JE PISANJA UZ VJERATR!!!

ODGOVORITE
Name

Pa

12.06.2019 14:57

bozo zasto nas najvredniji dio stanovnistva pobjeze u nato podrucje?

ODGOVORITE
Name

Re:

13.06.2019 00:57

Ако је најврједнији дио отишао одавде, онда мора да су иза себе оставили огроман капитал, који су стекли вриједним радом. Дај, не лупетај! Нико није отишао да буде рудар, него све нешто на муфте, с купљеним школицама, јер овде нису ни за шта!