RS: Za volanom sa 5,18 promila

Na cestama u Republici Srpskoj od početka ove godine najpijaniji vozači evidentirani su u Gradišci i Bratuncu, koji su imali najveću koncentraciju alkohola u krvi, po 5,18 promila, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Republika Srpska 10.06.2019 | 07:41
RS: Za volanom sa 5,18 promila
U Odjeljenju za odnose s javnošću MUP-a RS kažu da je najpijaniji pješak od početka ove godine evidentiran u Zvorniku, a imao je 4,46 g/kg koncentracije alkohola u krvi.

"U toku prošle godine s najvećom koncentracijom alkohola u krvi evidentirani su vozači sa područja Prijedora, sa 5,18 g/kg, a pješak koji je u toku prošle godine imao najveću koncentraciju alkohola u krvi, 3,31 g/kg, je takođe sa područja ovog grada", kažu u Odjeljenju za odnose s javnošću MUP-a RS.

Jadranka Stanković, specijalista psihijatrije, kaže da nečiji organizam može da podnese ovoliku količinu alkohola, ali da se radi o opasnom stanju jer čovjeka može da dovede u stanje duboke kome, te može da mu pozli za volanom i da na taj način postane opasan i po sebe i svoju okolinu, što bi značilo da je izuzetno sklon izazivanju saobraćajne nesreće.

"Nema posebnih kategorizacija za takvo stanje, ali prema medicinskim parametrima, osoba koja ima 5,18 promila alkohola u krvi trebalo bi da bude u komi. Očigledno se radi o osobi koja godinama uzima alkohol i dobro ga podnosi. Takve osobe vjerovatno imaju i organska oštećenja na mozgu koja su uzrokovana alkoholom, jer je on toksičan i djeluje na koordinaciju pokreta i utiče time i na vožnju", kaže Stankovićeva.

Ona ističe da se svaki čovjek smatra svjesnim kada počinje da uzima alkohol, te to što je pijan ne znači da on nije odgovoran za posljedice, pa je odgovoran i pred zakonom.

"Postoje slučajevi alergije na alkohol, koja se utvrdi kada osoba prvi put popije alkohol, te jedino u tom slučaju takav pojedinac nije odgovoran pred zakonom", rekla je Stankovićeva.

Dodala je da se najvjerovatnije radi o osobi koja boluje od hroničnog alkoholizma, te smatra da bi sistemski trebalo pristupati ovom problemu od djelovanja nadležnih, te porodice i porodičnog ljekara.

"Ako se nekome često evidentira velika količina alkohola, to bi se moglo riještiti na način da se pokrene postupak revizije njegove vozačke dozvole na određeni period. Ukoliko oni za taj određeni period ne mogu promijeniti svoje ponašanje, u tom slučaju trebalo bi im trajno oduzeti vozačku dozvolu", predlaže Stankovićeva.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kaže da osoba s toliko promila u krvi nije sposobna da hoda, a kamoli da upravlja vozilom.

"Značajan broj saobraćajnih nezgoda se događa zbog brzine i alkohola, te on odnosi značajan broj života u saobraćaju. Jednostavno, jedna čašica negativno utiče na sposobnost upravljanja motornim vozilom", kaže Radović.

On je dodao da kazne za ovakve prekršaje nisu dovoljne i da bi trebalo da budu strože.

(Nezavisne novine)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Zoran

10.06.2019 06:15

Kava je korist takvim osobama oduzimati dozvolu, korisnije im je oduzeti kola jer kad su pijani nemogu sjesti u dozvolu i nekoga ubiti ali ako im je oduzeta dozvola sjest će u kola i bez nje i napraviti katastrofu.

ODGOVORITE
Name

uz 10 hladnih nektara

10.06.2019 06:45

Tako je! Sjeći u korjenu i gotovo. Ovdje narod previše pije. Alkohol se promoviše na razne načine.

Name

Niko

10.06.2019 06:53

Zato kada ga sledeci put zaustave bez vizacke i pijanog, odmah ga u zatvor na 5 godina. Par takvih slucajeva i vidio bi da li ce voziti bez vozacke

Name

!

10.06.2019 11:17

Uzroci-Posledice!

Name

Re:

10.06.2019 11:24

Затвори би били крцати пијаних наркомана и били би само на штету! Него, прво га опалити по џепу до голе коже, а онда радна терапија, мотика у шаке, па удри! Јок, нико ништа, алкохол се рекламира и промовише на све стране као друштвено прихватљиво понашање, а од тога нема опасније материје и по тог баксуза и по његово окружење!

Name

Nostradamus

10.06.2019 14:01

Da policija radi svoj posao kako treba ne bi se to desavalo.Oni koji piju pretezno imaju nekoga u policiji ili u politici ili su cak sami pripadnici ovog nakaradnog sistema.Ali policija gleda da kazni zbog pojasa ili svjetla u sred dana te ako malo brze vozi ili nesto sto ne ugrozava ostale ucesnike u saobracaju.Ovi sa velikim promilom su njihovi miljenici ili politicari.

Name

Sokolac

10.06.2019 15:01

Ma nije bas tako, i stk se tice placanja i da imaju nekoga u policiji. Ja sam sa Sokoca i svaki vikend ima pijane djecurlije za volanom. A za kazne, znas koliko ima slucajeva da imaju preko 10 hiljada kazni. Ako nije zaposlen kako ce je platiti

Name

Mile

10.06.2019 17:24

Netreba ovo puno komentarisati. svi imamo gluposti.

Name

Djeca "velikih"

10.06.2019 07:52

To mogu biti samo djeca "velikih" koje je zakon (tata) zastitio.

ODGOVORITE