Štrajk može biti još rigorozniji

Radnici Željeznica Republike Srpske (RS) održali su danas polučasovni štrajk upozorenja, jer im nisu povećane plate. Uputili su i poziv premijeru Radovanu Viškoviću da ih primi, zaprijetivši da štrajk može biti još rigorozniji.

 

Republika Srpska 07.06.2019 | 11:30
Štrajk može biti još rigorozniji
Jedan broj zaposenih okupio se na željezničkim stanicama u Banjoj Luci, Doboju, Prijedoru i Novom Gradu, dok su neki, zbog zakona o štrajku, morali da ostanu na svojim radnim mjestima, ali podržavaju zahtjeve predstavnika šest sindikata u ovom javnom preduzeću.

-Imamo apsolutnu podršku svih radnika i Konfederacije sindikata – rekao je predsjednik Sindikata željezničara Jelenko Dobraš.

Još jednom je pozvao premijera Radovana Viškovića da ih primi, a ukoliko ne dođe do sastanka biće, kaže, još rigorozniji.

-Spremni smo da idemo na još rigoroznije poteze, svjesni da je nezadovoljstvo i u 'Mittalu' Prijedor, sindikatu medicinskih sestara i tehičara i svi će da nas podrže – ustvrdio je Dobraš obraćajući se radnicima na željezničkoj stanici u Banjoj Luci.

Više neće, kaže, vjerovati obećanjima, već samo pismenim mjerama menadžmenta.

Dobraš je dodao da su se na štrajk upozorenja odlučili, iako je to nepopularna mjera, jer nisu naišli na razumijevanje Vlade i drugih viših organa da se poboljša položaj radnika Željeznica RS.

Obećanje uprave o stimuliciji u iznosu od šest do 10 posto zavisno od raspona plate, nije im bilo dovoljno, jer se odnosilo samo na maj, već traže povećanje zarada.

Tražili su od premijera Radovana Viškovića odgovor zašto Vlada nije dala saglasnost za povećanje plata, ali nisu dobili odgovor.

Predsjednik Konfederacije sindikata RS Željko Tepavčević podržao je sindikalce u njihovim zahtjevima te pozvao ih da istraju u svojim zahtjevima.

(Fena)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Ja

07.06.2019 09:37

Koliko i kako radite, ne trebate dobiti nista!

ODGOVORITE
Name

Jaffa

07.06.2019 09:44

Prodali su se za pivo sa Bajom, plate dobijali godinama tako što se budžet zaduživao za njih, oni uredno bili glasačka mašinerija...i šta sad?

ODGOVORITE
Name

Od rakije nema bolje

07.06.2019 09:51

https://youtu.be/Q00P1k_7Ycc

ODGOVORITE
Name

Sjetili se sebe

07.06.2019 09:52

Bravo. Strpite se, dobicete pred izbore za po sendvic svaki dan, s tim da ce vam i sendvici biti daleko skuplji.

ODGOVORITE
Name

ojojjo

07.06.2019 10:44

Traže povećanje zarada??? Zarada je produktivnost i stvaranje viška vrijednosti, ŽRS su teški gubitaš i zarada kao takva ne postoji, svi vi radnici u željeznicama ste na narodnoj grbači, drugo je pitanje ko je do toga doveo, propalo preduzeće je podiglo kredit od 50 miliona dali € ili BAM nemam pojma, znam da taj ogroman novac neko mora vratiti i da je već potrošen ili većinom potrošen. jedina pozitivna stvar što nisu pozvali "precjednika" Dodiga na razgovor, konačno da i to doživimo.

ODGOVORITE
Name

Pero

07.06.2019 13:10

Tako je, kako vas nije sramota. Pre par godina kad nisu prevozili rudu iz Ljubije ja sam kamionom i ostajalo mi 300 km a vozio 20 tona a željeznica je vozila 20 vagona po 40 tona i u gubitku, ma tu bagru u vrhu treba rastjerati jer se očigledno radi o lopovluku...

Name

Direkt

07.06.2019 11:53

Drugovi, nista ne brinite, ako budete jako glasni, docice neko iz vlasti i kupiti najglasnijeg medju vama. :)))

ODGOVORITE
Name

Ре

07.06.2019 12:05

Како ригорознији, коће то направити, Беца Михајловић, писац бјеле књиге, па он 20 год ужива на жељ. самозвани дир , нигдје радника и он да штрајкује , па њему и сличнима никад није било боље а тако ужива и већина синдикалаца.

ODGOVORITE
Name

Jvmd

07.06.2019 13:23

Željeznice u stečaj, ove tzv radnike kolektivno pred biro, pa ispred biroa neka zovu predsjednika na po jednu pivu, i da ga zamole da ih primi na biro.

ODGOVORITE
Name

Austrija

07.06.2019 13:53

Za pivo i casu rakije,dali ste obraz,sa ubicom siledzija Dodik,sve se vraca,gde vam je sad najlošiji covjek u 21 vijeku,za postene Srbe,osim onih u snsd

Name

KOKA KOLA

07.06.2019 15:00

Bravo aktivisti DNS ISNSDa.Kakvu ste bagru poslali u skupštinuRSa tako i napredujemo.Imamo ćutologa Gligorića nikada nijedan pravi predlog i komentar u skupštini,po pitanju željeznice.A sinova firma redovno i uspešno sarađuje i zarađuje od ŽRSa.

ODGOVORITE