Piralen zagađuje Banjaluku

Nedavna ekološka zagađenja u Banjaluci bila su povod da Centar za životnu sredinu upozori građane na opasnosti. Kažu da je najopasniji slučaj piralen koji je najteže očistiti iz zaraženog zemljišta, a koji može da prouzrokuje zdravstvene probleme.

Republika Srpska 05.06.2019 | 17:52
Piralen zagađuje Banjaluku
Povodom Svjetskog dana životne sredine, banjalučki Centar za životnu sredinu je simbolično u pet do dvanaest održao uličnu akciju da bi se ukazalo na probleme sa kojima se Banjaluka u posljednje vrijeme suočava. Najdugoročniji problem je slučaj kancerogenog ulja piralena i porazno je to što institucije ne saopštavaju javnosti informacije o toku istrage i zagađenosti vazduha.

„Smatramo da se moglo ranije raditi na prevenciji i sprečavanju ovakvih katastrofa za ove količine piralena u krugu incela se znalo godinama a ćutalo se o tome. Ono što bih rekla da je pozitivno u svemu ovome je da sve veći broj građana povzuje pitanje životne sredine sa pitanjima korupcije i kriminala koji su usko povezani, kaže Nataša Crnković, Centar za zaštitu životne sredinu.

„Ja mislim da je krajnje vreijem da se shvati ozbiljno s obzirom da naša javnost i naše institucije uvijek reaguju u 5 do 12 s tim što su u ovom slučaju nadležni organi su reagovali u 12 i 5 i očekujemo reakciju i koordinaciju svih institucija po pitanju ovog problema“, ističe Majda Ibraković, Centar za životnu sredinu.

Iako je opasnost očigledna i ni malo bezazlena, još uvijek nema zvaničnih informacija iz republičkog Instituta za zaštitu i ekologiju. Saopšteno je samo da je do sada iz poslovne zone incel uzeto 39 uzoraka zemljišta i da će se nastaviti sa analizama. Ipak, stručnjaci kažu da su ovom slučaju zabrinjavajuće toksične materije koje se nalaze u zemljištu, a koje kroz proces kruženja materije u prirodi završe i u samom čovjeku.

„Piralen spada u dugotrajne organske zagađujuće materije i to je najveći problem što on ne razgrađuje se u prirodi i zato se zove dugotrajan i što ulazi u lanac ishrane preko zemljišta vode biljnog i životinjskog svijeta dospijeva do čovjeka to se akumulira u masnom tkivu i zavisno od koncentracije može da ima izuzetno negativne posljedice po zdravlje ljudi“, kaže Dušica Pešević, prof dr iz oblasti zaštite životne sredine .

Građani kažu da su po malo zbunjeni jer nemaju tačne informacije ali i zabrinuti jer niko ne govori o zagađenosti vode. Očekuju što hitnije reakcije nadležnih da se sanira nastala šteta.

U protekla tri mjeseca, Banjaluka je imala nekoliko ekoloških zagađenja. Kancerogeni piralen koji se izlio u zemlju u poslovnoj zoni Incel prilikom nesreće kad su radnici pokušali isjeći dijelove trafostanice. Plutajući otpad kod hidroelektrane Bočac ali i tamna mrlja koja se pojavila u rijeci Vrbas za koju su analize pokazale da su u pitanju alge.



BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Svjedok

05.06.2019 17:46

Zar mislite da će Institut iznijeti tačne podatke zagađenja? Mjerenje buke,.prašine kod rada privrednih subjekata uštimana. Ovo je strašno kako se jako bitne činjenice kriju. Nemam riječi kako smo glup i nepismen narod. Sve je povezano sa ogromnom korupcijom i kriminalom.

ODGOVORITE
Name

Direkt

05.06.2019 17:55

Svi gradjani Banja Luke i RS, pa svijeta, treba da tuze grad Banja Luku i Vladu RS i ne samo oni, jer ovo je ekoloski terorizam!!! Zagadjena je Banja Luka i ne samo ovim, a indirektno je ugrozen i svaki stanovnik planete zemlje, koji konzumira prehrambene proizvode proizvedene na podrucju Banja Luke ili uzgojene na tom podrucju, tako da ovaj ekoloski incident moze da utice na sve u BL, RS i BiH,, kao i cak mnogo mnogo dalje!!!

ODGOVORITE
Name

Banjalučanka

05.06.2019 18:12

Čuj, građani zbunjeni i čekaju odgovor.nadležnih institucija. Sve to nadležne institucije.znaju godinama i ćute. Odgovorno tvrdim da su ekološke dozvole koje te iste nadležne institucije izdaju lijepo napisani propisi koji sr ne primjenjuju prilikom izgradnje objekata. To.nadlezne institucije znaju i ćute. Očito da građani nisu upućeni u mnoge stvari koje su i te kako bitne za zdravlje i život stanovnika.ovog zagađenog.grada. Strašno !!!!!

ODGOVORITE
Name

Majka

05.06.2019 18:19

Tvrdim da je ovo kap u prepunoj.čaši i da bi za ovu ekološku katastrofu neko, konačno, trebao krivično odgovarati. Dosta je više prebacivanja odgovornosti s jednih na druge što se tiče nadležnih. Toliko o evropskom i zelenom gradu???!!!

ODGOVORITE
Name

Osnivač

05.06.2019 19:47

Ima li iko ko zna sabrati 2 i 2? Smije li iko da kaže istinu? Od kuda tolike količine piralena u B. Luci? E pa imate zakon u EU da seve količine piralena moraju izvesti iz zemalja EU. Određena je i masna cijena za podmićivanje uvoznika, podnosno glavnih ljudi koji će uvesti enormne količine ne vodeći računa o svom stanovništvu. Sam vrh grada je uključen u taj posao i sam vrh RS za velike količine novca koje su se slivale u privatne džepove, isto tako što se kancerogeno gorivo uvozi za "EKOLOŠKU TOPLANU" u B. Luci i za to se pojedincima isplaćuje u EU po 200 eura/po toni. Dakle sve je to bio lak i na štetu cijele populacije biznis najodgovornijih. Ovo je posao za istražne organe, a ne za ekologe. Sada nam trebaju milijarde da uložimo u čišćenja i to sa polovičnim rezultatom. I zbog toga svi mladi pobjegoše. Pitajte koj je uvezao piralen 2005.godine i sve će biti jasno. Pitajte zašto su sve strukture štitile dio Incela i krile zlo koje se tamo nalazi. Pitajte ko i sada ima Ugovor o najmu za prostore i dio zemljišta gdje je izliven piralen! Za manje od godinu dana će doći na red "EKOLOŠKA TOPLANA" i uvoz hiljada tona kancerogenog goriva a za koje se povlaštenima u vlasti plaća u džep 200 EURA/toni. Pitajte ko je registrovao i dao sve ekološke dozvole za fabriku drvene sječke postavljene na "skladištu" Piralena? Ko je dao fabrici drvene sjčke ekološku dozvolu pa sada se oni pojavljuju kao uvoznici kancerogenog goriva za "EKOLOŠKU TOPLANU"? Ovaj teror je neviđen i nezapamćen u ljudskoj istoriji!

ODGOVORITE
Name

Bože pravde...

06.06.2019 08:33

Navedena mišljena i činjenično stanje su strašni i poražavajući... Normalno je da postoje odgovorni i sve je evidentno, ali ko i kome prijaviti i ko da ih procesuira... Niko, u takvom društvu živimo. Ovo je izgleda po onoj, "kome se ovdje ne sviđa, papire u ruke i put vani"... Sve ostalo je utopija, na žalost.

Name

Gf

06.06.2019 02:21

EKOLOSKA KATASTROFA U RS I BL

ODGOVORITE