Nasip se osipa, a kuće tonu

Majske kiše i poplave ponovo su pokrenula brojna klizišta. Nasip u banjalučkom naselju Mađir svakim danom sve više se osipa. Dok nadležni obećavaju sanaciju, kuće sve više tonu i ulivaju strah mještanima. Strah od najgoreg ima i porodica Rodoljuba Marića čija je kuća već na ivici provalije.

Republika Srpska 30.05.2019 | 20:46
Nasip se osipa, a kuće tonu
Nasip i potporni zid u ulici Zdravka Dejanovića u banjalučkom naselju Mađir izgrađen je nakon velikih poplava 2014. godine. Od tada niko od nadležnih nije dolazio da provjeri u kakvom je stanju. Kuća porodice Marić se nalazi na kritičnoj tački i svaka nova kiša ili jači zemljotres bi ugrozila njenu stabilnost, ali i živote cijele porodice. 

“Niti znaš smiješ li spavati u kući niti hoće li se srušiti ili neće, ovako kad čovjek govori - neko će reći pa niste vi najugroženiji- ne kažem da jesmo ali zar nije bolje da se ovo spriječi ako može a mislim da može nego da puste da se sruši kuća i neko nastrada pa onda da kažu što niste zvali”, kaže Rodoljub Marić iz banjalučkog naselje Mađir.

Obraćali su se svim nadležnim službama. Svi su dali isti odgovor -  da niko nije nadležan.

“Građevinska inspekcija kaže mi smo vama izdali rješenje da objekat nije za stanovanje a gdje ćemo mi ne nude ništa, oni su sebe ogradili a šta mi da radimo. Zvao sam civilnu zaštitu kažu nismo ni mi nadležni za to, zvao sam odjeljenje za komunalne poslova nisu ni oni nadležni za to pa ko je onda nadležan”, pita Marić.

Tvrdi da je 2014. godine obećano da će grad u saradnji sa UNDP-om obezbijediti sredstva i pronaći lokaciju za izgradnju nove kuće. Od tada niko im se nije obraćao, a iz gradske uprave im na njihove upite odgovaraju da trenutno nema sredstava niti lokacija i da će taj problem biti na narednom zasjedanju skupštine grada. 

“Ja sam zvao nadležne u opštini oni su rekli da naš problem nije bio na skupštini navodno negdje imaju neka dva placa šta će biti od tog ostaje nam da vidimo”, ističe Marić.



BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Halo!

30.05.2019 18:56

dali ste upoznti, da je drenaža mnono , važna, .

ODGOVORITE
Name

Opa

30.05.2019 20:33

Ode i Comsar sa parama iz RS...

ODGOVORITE
Name

Re

31.05.2019 07:33

Ode Komsarov sa našim parama, a još se nije izljubio sa jaranom Dodom.

Name

Horor

31.05.2019 03:57

Ovo je više od strašnog, djeluje nevjerovatno da ljudi još uvijek ovdje žive. Potporni zid se morao puno ranije izgraditi, a od strane Opštine, da se brdo nekako podupre, jer je to velika investicija, projektantski i finansijski. U krajnjem slučaju, ljude deložirati u adekvatan smještaj, jer je ovo ravno hororu.

ODGOVORITE
Name

Е

31.05.2019 04:12

Неки дан се дрмала Б Лука ако је претекла може још издржати.

ODGOVORITE