Stopala i nokti su ogledalo zdravlja

Leto je pred nama, a dolaskom toplih dana naše noge postaju izloženije pogledima. Tako „na sunce“ izlaze i eventualni zdravstveni problemi. Nedovoljno negovana ili zapuštena stopala nikome nisu privlačna, ali još veću odbojnost izazivaju gljivične infekcije prstiju, tabana i noktiju.

Zdravlje 21.05.2019 | 10:05
Stopala i nokti su ogledalo zdravlja
Doktor Stefan Đorđević jedini je licencirani podoekspert u Srbiji. Specijalizirao je u Poljskoj, koja je evropski centar za podologiju, gde se otkrivaju nove metode lečenja pacijenata u ovoj oblasti medicine.

Stručnjak za lečenje gljivičnih infekcija noktiju, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, predstavio je najnovija dostignuća u lečenju ove rasprostranjene pojave.

„Prema istraživanjima i meta analizama koje su obuhvatile veliki broj država u Evropi, svaka četvrta osoba u Evropi, a time se misli i na Srbiju, ima neki problem sa gljivičnim oboljenjima. Obično se promene vide prvo na palčevima“, rekao je doktor Stefan Đorđević.

Doktor napominje da se gljivična oboljenja uglavnom dobijaju na mestima gde je gužva i gde je velika cirkulacija ljudi, kao što su bazeni, spa centri ili tuševi.

„Bitni su i faktori predispozicije prema nekim oboljenjima, kao što je šećerna bolest, pad imuniteta, anemija, sporijaza“, napominje doktor.

Veoma je važna i pravilna nega, naročito kod muškog dela populacije, kao i kod starijih osoba.

„Trebalo bi pre ili posle tuširanja obavezno čistiti nokte i brisati stopala, pošto gljivice vole vlagu, a lečenje može biti uspešno novim i starim metodama. Konvencionalne metode podrazumevaju neke antimikotike koji su donekle zastareli, jer su gljivične infekcije postale rezistentne na njih. Najnovija terapija je terapija biološkim preparatima, i to je komfornija metoda. Važno je javiti se što pre lekaru, da bi izlečenje bilo brže“, zaključio je doktor.

U modi su veštački nokti koji su opasni jer stavljanjem veštačkog nokta na zdrav nokat može da nastane infekcija. Nije bezbedno ni u kozmetičkim salonima jer laseri koji se koriste u terapiji često nisu licencirani, zaključio je doktor Stefn Đorđević.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar