Da li u Vladi RS slušaju Viškovića

 – U Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske kažu da realizacija Ugovora o dodjeli koncesije za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor teče planiranom dinamikom iako je premijer RS Radovan Višković rekao da se gradnja tog puta odgađa.

Republika Srpska 21.05.2019 | 08:36
Da li u Vladi RS slušaju Viškovića
Podsjećamo, Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor potpisan je 13. decembra u Banjaluci čime je počeo da teče rok od dvije godine za eksproprijaciju zemljišta, koju treba da uradi Republika Srpska, te rok za izradu glavnog projekta, što je obaveza kineskih investitora.

Nedugo zatim, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da sa kineskim partnerima razgovara da prvi prioritet bude izgradnja autoputa od Doboja prema Bijeljini i granici sa Srbijom, dok bi drugi prioritet bila izgradnja autoputa od Banjaluke prema Prijedoru.

“Gradnju tog puta ćemo odgoditi dok ne izgradimo ovaj do granice prema Srbiji kako bismo na kraju povezali Banjaluku i Beograd”, rekao je Višković početkom februara u Laktašima.

Iz Vlade RS niko se nije udostojio da saopšti javnosti kakve će po Republiku Srpsku biti posljedice odgađanja gradnje autoputa Banjaluka – Prijedor, s obzirom da je Ugovor o koncesiji s Kinezima potpisan.

Međutim, iz resornog ministarstva kojim rukovodi Neđo Trninić ističu da od potpisivanja ugovora teku obaveze obje strane.

„Realizacija navedenog ugovora teče planiranom dinamikom. U toku je pripremni period u kom je, između ostalog, koncesionar obavezan da sačini Idejni projekat na osnovu kog Republika Srpska može započeti rješavanje imovinsko – pravnih odnosa, u skladu sa pozitivnim propisima Republike Srpske“, naveli su u Ministarstvu saobraćaja i veza za CAPITAL.

Dodali su da pripremni period prema Ugovoru traje dvije godine.

Iz odgovora proističe da Kinezi imaju rok od dvije godine za Idejni projekat, iako je prilikom potpisivanja Ugovora rečeno da je rok od dvije godine da Srpska uradi eksproprijaciju, a kineska kompanija Glavni projekat, te da je moguće da taj posao bude i prije roka završen.

Kakvi su tačno rokovi propisani nije moguće saznati jer „Autoputevi Republike Srpske“ i direktor tog preduzeća Dušan Topić od javnosti kriju dokumente .

U Vladi nisu odgovorili na pitanje u kojoj je fazi izrada projekta i da li je s kineskim partnerima razgovarano o mogućim opcijama i odgađanju izgradnje ovog autoputa.

Posao gradnje autputa Banjaluka – Prijedor dodijeljen je firmi „SDHS-CSI BH“, koja je u Banjaluci registrovana kao predstavništvo kineske kompanije “China Shandong Inernational Economic & Technical Cooperation Group”, o čemu je portal CAPITAL pisao u tekstu “Firma sa kapitalom od jedne KM gradiće autoput”.

Za taj autoput Republika Srpska će 30 godina plaćati godišnju naknadu za raspoloživost autoputa u iznosu od 32,5 miliona evra.

Taj iznos trebalo bi da bude obezbijeđen od naplate putarine na svim autoputevima u RS, a ako to ne bude dovoljno, ostatak će da bude obezbijeđen iz Budžeta RS, pisali smo u tekstu „Sav novac od putarina u Srpskoj ide Kinezima“.

Kinezi, s druge strane, treba da plaćaju godišnju naknadu od pet odsto od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione djelatnosti, odnosno od iznosa prikupljene putarine.

Eksproprijacija zemljišta za potrebe izgradnje autoputa treba da košta Budžet RS oko 21,5 miliona evra.

 Planirano je da autoput Banjaluka – Prijedor bude dug 42 kilometra, a za uloženih 297 miliona evra, Kinezima bi na kraju Republika Srpska platila 975 miliona evra.

 Ugovor o koncesiji parafiran je tri dana pred izbore u oktobru 2018, nakon čega je kineska kompanija zakasnila dan sa uplatom jednokratne koncesione naknade od 4,4 miliona evra, da bi zatim bilo utvrđeno da nedostaje oko 40.000 evra, a što se “izgubilo” prilikom konverzije valuta.

Nakon niza peripetija i oko dobijanja saglasnosti nadležnih institucija, koncesioni ugovor za autoput Banjaluka – Prijedor je potpisan.

Ranija analiza portala CAPITAL pokazala je da bi građani Republike Srpske mogli ostati bez stotina miliona maraka jer je Vlada RS bez analize o prometu vozila obećala kineskoj kompaniji da će na autoputevima godišnje prikupiti 32,5 miliona evra putarine, a sve manje od toga biće plaćeno iz Budžeta RS.

(Capital) 

Komentari / 39

Ostavite komentar
Name

Ja

21.05.2019 06:39

koliko vidim,on slusa.

ODGOVORITE
Name

TITO

21.05.2019 09:04

VISKOVIC JE NIKO I NISTA SVI TO ZNAJU SAMO DOBRO GA SEKTA PLACA I NJEMUJE LEPO

Name

...RE

21.05.2019 09:50

Dodik ne primjećuje ni Viškovića a ni DNS,SP,US i NDP jer je ocigledno da ih Dodik za.ebava i ne postuje ni koalicione dogovore ni rokove ! Pogotovo SP i US jer oni su bar do sad 15 godina radili što im on kaže.Djokić je čak odbio da sruši Snsd kad mu je Sds i Bosić to nudio!Mogao je biti premijer !Ovako mu Mile to vraća!

Name

Niko

21.05.2019 10:00

Ma vidis kakav je, sta ga god pitaju on nista ne zna. Njega ni u rodjenoj kuci ne slusaju, mlati praznu slamu, obicni piun, samo da se vodi da imamo premijera.

Name

Ministar

21.05.2019 10:02

Viskovic je rekao da ce razgovarati sak knezima kako bi isli da grade autoput prema Srbiji. Posto jos nisu razgovarali i promjenili dogovor eksproprijacija mora da se radi. Znaci slusaju oni svi dodika.

Name

EPIDEMIJA DOLAZI

21.05.2019 10:42

ENTITET KOJI PROIZVODI SKANDALE SVAKI DAN A U TOME PREDNJACI OTAC NACIJE, A UGLED SRPSKE TONE MOZDA ZAVRSI KO STRACHE, KAKO RESITI PROBLEM ZNA SAMO NAROD SRPSKE,VREME JE

Name

re.EPIDEMIJA

21.05.2019 14:05

Nema tu naroda prijatelju. Sve goli ljigavci koji obraza nemaju, i za sitne pare su spremni majku rođenu izdati. Mi smo nula od naroda, jad i cemer. Zato Dodik moze da radi sta zeli, zna on to zato se i bahati, moze mu se.

Name

Mira LAZINCA

21.05.2019 14:18

Jojj moj Viškoviću kad dodješ za vikend u Miliće ima Rajko da ti uši izvuče.

Name

21-vek-vaskrsenje

21.05.2019 06:41

da, da , al kad bi se zekili. On meni djeluje ko nedonošče, Druga člana i učiteljice. kad je konferencija za štampu , učiteljica pomno sluša šta mali Ratko prica i klima glavom, ljudi Boži , njen klimoglav je zlata vrijedan. A kad su krupnije stvari, onda se iza leđa nađe i Drug član, tako da mali Ratko može samo da prica i prica i prica .

ODGOVORITE
Name

Re

21.05.2019 08:17

Primjetio sam i neke grimase,osim klimanja,e to je opasno,imaju oni što disciplinuju,kao Cigo kod šefa mu metuzalema Rajka,zavisi mže rebra,pola glave itd zavisi...

Name

Skeptik

21.05.2019 06:46

On mi liči na Debelog šefa iz Alan Forda, niko ga ne ferma, nema autoriteta a i sam je užasno bezvoljan i lijen još sa manjkom inteligencije... A zna se ko vedri i oblači, BROJ JEDAN, kao i ovde...

ODGOVORITE
Name

re

21.05.2019 07:02

Nije ni čudo koga je postavio da ga navija kao gramofonsku ploču, da dalje propadamo i jebemo u svom šugavom životu sami sebe gdje živimo u kakvom haosu i kriminalu RS.

Name

Re

21.05.2019 08:20

Na sve liči osim na ono što treba!

Name

Pa!!

21.05.2019 09:17

Pa Dodigu takvi trebaju-klimoglavci, koji imaju samo vratne misiće da mogu klimati. Takva je bila (i sada je i Zeljkac). TREBAJU SAMO IMATI UŠI-DA CUJU STAIM SE NAREDJUJE!!!

Name

Mirkan

21.05.2019 06:47

I ja u kuci zivim sa suprugom i dvoje djece od 21 i 23 godine.Ja sam zvanicno glava kuce,a radi ko sta hoce.Niti me ko pita za sta niti slusa sta kazem.Svako na svoju stranu vuce.Tako i ova vlada.Sta viskovic moze reci psihu Lukacu??Sta???Pa taj je umislio da je bog koji hodi zemljom.

ODGOVORITE
Name

Milena

21.05.2019 07:30

Mirkane, nasmija ti nas, ako ništa drugo. Na kraju krajeva tako je kod većine. Samo, tvoja sreća je što si to shvatio, a mnogo njih još nije. Pozdrav.

Name

Mirkane,

21.05.2019 08:16

Ne boli svaka bolest.

Name

Šuti i trpi

22.05.2019 05:27

Mirkane nisi sam, nisi sam. Tako je i u mojoj, tako je i u komšijskim kućama, tako je svuda oko nas. Idemo dalje, biće valjda bolje. Svanuće i ovdje jednoga dana.

Name

Pa se zapitajte

21.05.2019 06:49

Odgađanje i kršenje ugovora sa kineskom kompanijom se može vratiti kao bumerang vlastima. Sama činjenica da je kineski ambasador bio suzdržan u savjetu bezbjednosti prilikom podrške visokom predstavniku kod primjene bonskih ovlaštenja nešto govori. Nije se protivio kao ruski ambasador

ODGOVORITE
Name

21-vek-vaskrsenje

21.05.2019 07:21

eeeeee to je samo opomena onome štp slijedi. Ko je Kineza zaj.... , taj se dugo nije održao.

Name

Slobo

21.05.2019 07:04

Nema goreg ministra ni ministsrstva,covjek ne zna da li je poso ili doso.

ODGOVORITE
Name

Jasno

21.05.2019 07:13

Ma kakav Viskovic,lupeta i pokussva implementirati morbidne ideje metuzalema Rajks,ciji je sistem vrijednosti neupotreblniv,umobolan... Spajanjem autoputa 9 januar i autoputa Novi,Prijedor,BL postize se optsvdanost i dobit,ko putuje tim krajevima vdjece da je frekvencija veca i do deset puta negi u istocnom dijelu!

ODGOVORITE
Name

Ре

21.05.2019 08:24

Нема ту хљеба, није то Србија кроз коју иде транзит , Турци ,Мак ,Алб, наши аут ,пут, неће моћи ни себе одржавати , пуготово за пар година кад почне улагање, сад је то ново, па расходи су мањи.

Name

Za re

21.05.2019 09:12

Tacno tako. Nasi autoputevi se nece moci otplatiti ni za 100 godina,narocito ovaj prema Prijedoru. A ako se i izgradi morat cemo Kinezima godinama namirivati dogovoreni iznos posto od putarine to nece biti moguce obezbijedit.

Name

Q

21.05.2019 07:28

Viskovoc je ilebana i to ona plasticna

ODGOVORITE
Name

bauhau

21.05.2019 07:58

Viskovica ne slusa ni Viskovic, pa nije budala da ga slusa, hehe.

ODGOVORITE
Name

XXL

21.05.2019 07:59

TREBINJSKI DISPEČER..

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

21.05.2019 08:05

Recite mu da je ugovor potpisan i da ništa ne priča dok mu Rudonja ne kaže....!!!!!! "U Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske kažu da realizacija Ugovora o dodjeli koncesije za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor teče planiranom dinamikom iako je premijer RS Radovan Višković rekao da se gradnja tog puta odgađa...."

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

21.05.2019 08:09

Zvuci nevjerovatno ,ali istinito Trninic politicki nikome sinpatican,nekompententan.Slaba korist narodu od njegovog ministrovanja.Prvo to nije njegova oblast ,nije se skolovao iz oblasi saobracajnica i gradjevinarstva.Zamistite jednog dip.ing. gradjevinarsta po mjeri: IT obrazovan ,poznavanje bar jednog stranog jezika, pristojnog izgleda ,brzo misli,opsta kultura,dostupan ,nasmijan , ne drijema na satancima,pozna oblast kojom se bavi.Sposoban za timski rad,energican .Potice individualnos ,da ne radi u svoju korist.Manimo se vise tih potrosenih tipova. Poruka je, da se okrenemo znanju i obrazovanju ,trebaju nam kadrovi od znanja .Zaboravimo ove i posaljimo ih u proslost kojima je jedini cilj da politicki profitiraju.

ODGOVORITE
Name

Василије

21.05.2019 08:54

Аутопут од Бања Луке до Приједора је најскупља дионица аутопута на свијету у категорији лаганих и приступачних терена. 3 х ће бити скупљи него што су нормалне цијене. На овом терену и по било којој варианти са одличном организациом, без коруптивних радњи, ова дионица не би смјела бити скупља од 6 мио дин по километру. Врло лош уговор.

ODGOVORITE
Name

Marko

21.05.2019 09:04

ON JE SAMO NJIHOVA MARIJONETA I NIKO SE NIJE HTJEO PRIMITI TOGA BAHATLUKA I PROPASTI ŠTOSU BISERKA I RUDONJA PROIZVELI

ODGOVORITE
Name

Milan

21.05.2019 09:11

Ovo je za plakati, meni ga je zao u neku ruku, vidi se na njemu da je posten, ali on nezna Jel posao ili dosao, nezna Sta prica, neobrazovan, suzen fond rijeci, Da ga cujemo Kako prica engleski bilo bi dobro, nista neodlucije, izgubljen u vremenu I prostoru...

ODGOVORITE
Name

Direkt

21.05.2019 09:30

Ovaj Viskovic je kao nekad Mirko Cvetkovic. Cistac prasine u zgradi Vlade.

ODGOVORITE
Name

brecalo

21.05.2019 09:51

Meterolog viskovic prsno u svojim lazima

ODGOVORITE
Name

TUGA

21.05.2019 10:59

NEMA MU ŠAPTAČA IZ POSKANJČKIH KLUPA VUKOVIĆA. LAHKO JE NAPADATI ALI ŠTA JE ON U VLADI? STATISTIČKI PODATAK.ŽELJKA ISTO SAMO MORA UČITI DA PONAVLJA DODIKOVE RIJEČI. POTPISIVATI KRIMINAL PORODICI DODIK.PRVA I ZADNJA JE ŠTO KAŽE KRAVATA NEĐO I SPOMENKA. ETO IM SADA I MIĆE BOCE. SVE OVO DODIK DRŽI SA SBONIM KRIMOSIMA DA BI IH TASTJERAO. LUKAČ GA KONTROLIŠE SA KARANOM, NOVIĆEM, ĆURGUZOM. PERO I BOKIĆKA PIŠU ŠTA IM NAREDI MILE. SRBIJO UNIŠTI VAS DODIK I STANKOVIĆ. PLAČI VUČIĆU ZA LJUBAV SA NEPRIJATELJOM DODIKOM, IRINEJOM, VLADOM RH KOJOJ DODIK REFDFIŠE TVOJE PLANOVE. ŠTA TI RADI MUP. I BIA

Name

gile

21.05.2019 10:37

Viskovica dispecera ne je*e 2% ni rodjena zena a kamoli ostali lopovi iz vlade

ODGOVORITE
Name

JE L` to pitanje

21.05.2019 10:48

HA - HA!

ODGOVORITE
Name

RE

21.05.2019 11:40

Ovo je primjer kako nam funkcionise vlada i vlast uopste. Trninic prica jedno a Viskovic drugo. O zemljo dembelio!!! Ovo je sramota ko nam je ministar saobracaja. Covjek je toliko zaglibio u kriminalu, samo grabi za svoju privatnu firmu koju mu vodi nepismeni bahati sin sa kupljenom diplomom. Ovo nigdje nema, javna otimacina i pljacka nas naroda, bez trunke odgovornosti.Oni se nisu borili da bi napravili dobro za drzavu, vec da bi uvecali svoj kapital, napunili svoje dzepive i kupili jos koji stan u BG, a unistili i ovo malo sto je ostalo u ovoj bjednoj i opljackanoj drzavi.!!!!

Name

Tako mora

22.05.2019 20:58

Protiv autoputa BL - PD i ugovora sa Kinezima javno se izjasnio Dukić Rajko gazda from Milići. Mediji objavili njegove prilično opširne proteste. To je osnovna smjernica premijeru. Uzak manevarski prostor. Sa Dukićem nema šale. Dukić ga je stvorio, u političku orbitu lansirao

ODGOVORITE