Šteta od poplava 1,9 miliona KM

Šteta od poplave koja je prije nekoliko dana pogodila Sanski Most preliminarno je procijenjena na 1,9 miliona maraka, objavila je lokalna komisija za procjenu štete od elementarnih nepogoda.

Republika Srpska 18.05.2019 | 08:07
Šteta od poplava 1,9 miliona KM
Prema dostupnim podacima, poplavama je bila zahvaćena površina od preko 1.000 hektara, a šteta je evidentirana na 21 stambenom objektu i velikom broju pomoćnih i privrednih objekata. Najviše je štete u poljoprivrednoj proizvodnji, budući da je pod vodom bilo preko 900 hektara zemljišta zasađenog različitim poljoprivrednim kulturama. Šteta na privrednim objektima procijenjena je na 80.000, a na lokalnoj putnoj infrastrukturi iznosi oko 400.000 maraka.

U pomenutoj komisiji kažu kako se radi o preliminarnoj procjeni, a u narednim sedmicama oblaziće poplavljena područja te evidentirati konkretnu štetu na terenu. Inače, situacija na području sanske općine potpuno se normalizovala nakon što su se Sana i njene pritoke povukle u svoja korita.

Redovne mjere odbrane od poplava ukinute su u petak u Kostajnici, Novom Gradu i Kozarskoj Dubici, jer je vodostaj Une bio u konstantnom padu. U blagom porastu bili su još vodostaji Save i Drine u Semberiji.

Situacija u poplavljenim područjima u FBiH u petak je bila znatno povoljnija, jer su se nivoi rijeka smanjivali, a građani su, kao i u ostatku BiH, ispumpavali vodu iz poplavljenih objekata, dok su komisije na tereni utvrđivale štetu.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da su formirane tri komisije za popis štete na objektima, infrastrukturi i u poljoprivredi.

Naveo je da je u Novom Gradu bilo zaplavljeno 36 objekata, oštećeni su brojni makadamski putevi i evidentirano je više klizišta, od kojih su dva na putevima Svodna - Brezici i Rudice - Latinović Brod.

Šteta pričinjena tokom poplave na infrastrukturi u opštini Kostajnica, prema preliminarnim procjenama, iznosi 1.500.000 KM, rekao je načelnik opštine Drago Bundalo.

"Utvrdili smo da su poplavljeni pomoćni objekti i podrumi u 20 domaćinstava, dok je voda ušla u tri kuće. Teško je procijeniti dok Komisija za procjenu štete ne završi posao, ali šteta na infrastrukturi je evidentna", rekao je Bundalo.

S obzirom na to da se voda u opštini Dvor povukla, nastava u školama biće nastavljena u ponedjeljak, 20. maja.

Učenici poplavljene područne škole u Gomjenici, kod Prijedora, od ponedjeljka će nastavu pohađati u matičnoj Osnovnoj školi "Branko Ćopić".

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Sasa

18.05.2019 09:06

Vlast je namjerno pustila da dodje do ovoga. Samo da bi mogli opet novac od gradjana promuvati i uzeti sebi u dzepove. Pa njima bi odgovaralo da poplave budu svake godine. Da se narodu od plate odbija i da se mogu zaduzivati.

ODGOVORITE
Name

suvi

18.05.2019 09:55

Kad prije izračunaše?!A za zgradu vlade još nagađaju.

ODGOVORITE
Name

BOBA

18.05.2019 10:05

DA NEMA POPLAVA I POŽARA NAŠTO BIH SE VADILI.CIFRE SE IZBACUJU KAO NA TRACI.KAD SU U PITANJU PARE NEMA NAM PREMCA.

ODGOVORITE