Stabilan vodotok većih rijeka

U Semberiji je situacija sa vodotokom većih rijeka stabilna. Nadležni prate stanje. Stanovništvo i dalje na oprezu, a mještanima Popova iz Bijeljine strah i glavobolju stvaraju vještačke brane na rijeci Drini.

Republika Srpska 17.05.2019 | 18:21
Stabilan vodotok većih rijeka
Iako je najavljen plavni talas, rijeka Sava ostala je u svom koritu, a vodostaji ostalih rijeka su u opadanju. 

Vodostaj rijeke Save duž cijelog korita u Republici Srpskoj je u stagnaciji. Takva situacija je i u Semberiji. Prema posljednjim mjerenjima, vodostaj Save bio je 581 cm, a redovna odbrana od poplava kada je u pitanju rijeka Sava uvodi se kada je kota 650 cm. Treba napomenuti da su zaplavljena vikend-naselja koja su uz rijeku Savu, ali je riječ o nebranjenom području. Iz nadležnih službi kažu da prate situaciju, a građani onih mjesta koja su 2014. poplavljena i koja us pretrpjela veliku štetu imju strah, plaše se, kažu, da se ne ponovi ta godina.

Trenutno stanje nije zabrinjavajuće, ali mještani kažu da danonoćno dežuraju.

“Тaj plavni talas nije onakav kakav se očekivao, ipak je i Drina u stagnaciji, i pritoke, ni prema Šapcu nije strašna situacija”, kažu mještani Velinog Sela kod Bijeljine.

“Stari ljudi su govorili - ne dao Bog da se sastave Drina i Sava. I 2014. se to kod nas i desilo. Čega da se plašim, kad sam ono preživio, sve ću”, kaže Milorad Panić iz Velinog Sela.

Za to vrijeme, zbog vještačkih brana, izgrađenih u njihovom selu, mještani sela Popovi kod Bijeljine strahuju da ih ponovo ne potopi rijeka Drina.

“Jedna brana je Pavlovića put, a druga brana je napravljena na privatnoj parceli. Mi tražimo od nadležnih da prije dolaska vode krenu u prokopavanje tih brana”, kaže Velimir Zekić iz Popova kod Bijeljine.

“Voda je prije prolazila za tri dana kroz selo, sad se zadržala 25 dana. Ali mi imamo još jedan problem, to su iskopi iz Drine, brzo će preći i u ekološku katastrofu”, kaže mještanin Popova Miroslav Erić.

Mještani Popova upozoravaju da nadležni i nakon svega ne shvataju opasnost od ponovnog izlivanja Drine i bježe od odgovonosti. Kažu da će biti istrajni u namjeri da  zaštite svoja domaćinstva i oranice.



BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar