Šta kaže o sinu otac Luke Jovića?

„Njemu najviše odgovara bundesligaški stil. Kad bih se ja pitao, Luka bi ostao u Nemačkoj, a tamo je jedan klub gigant“, kaže otac Luke Jovića.

Republika Srpska 17.05.2019 | 07:47
Šta kaže o sinu otac Luke Jovića?
„Lepo je biti Lukin otac. Prelepo. Sad je tako, a kako je bilo…“

Milan Jović, otac najtraženijeg srpskog fudbalera, najedanput zastade. Zaćuti, a zapravo reče sve. U trenu, videsmo, prolete mu desetak najtežih godina. Stotine pređenih kilometara i čuveni „pasat“ na tom putu patnje, odricanja, borbe… Ne i beznađa. U svog sina je, čekaćemo potvrdu, uvek verovao. Drugi, mnogi drugi, nisu…

S Milanom smo se našli u Glavičicama, selu susednom njegovom Batru. Tu radi, ima market. Tu, u ravnoj Semberiji, nedaleko od školskog igrališta na kojem je Luka postigao prve golove, čekamo da tišina prestane.

– Koliko njih mi je reklo: „Da li si ti normalan, kuda vozaš to dete? Ti si prepotentan. Tvoje dete da igra u Zvezdi? Nema šanse!“ Sad ti isti pričaju: „Videli smo da mali ima talenta, samo mu je bila potrebna podrška“ – kaže on.

E, tu se, nastavljajući ispovest za „Alo!“, Milan Jović složi sa sveznalicama – bez podrške, džaba ti sve.

– Bilo je još talentovane dece, koju sam baš ja vozio s treninga jer su im očevi išli svojim poslom ili su sedeli u kafani. Nisu verovali u svoju decu, zato i nisu uspela. A Luka je uvek imao nas, nikad mu ništa nije falilo. Drago mi je što to nije zaboravio. I što nam to stalno pokazuje, i rečima, i delima. Svakog od nas, sestru Milijanu, majku Svetlanu i mene, obezbedio je stambeno. Iznad svega, obasipa nas ljubavlju, jednako kao i mi njega. Nijedan intervju nije dao da nije rekao da mu je porodica bila velika podrška – ponosno kaže Milan.

Kovač mi je govorio: „Balkance treba je*ati da bi postali igrači!“

Niko Kovač, bivši trener Ajntrahta, danas Bajerna, otvorio je oči Milanu Joviću. Evo kako…

– Luka je ulazio dvaput s klupe i dao dva gola. Očekujem da na trećoj zaigra od početka, ali… Ni minut! Odmah posle utakmice sam tražio sastanak s Kovačem. Dva sata smo razgovarali, a sad vidim da je bio u pravu. Reče mi tada: „Ako Luki dozvolim da odigra pet utakmica zaredom, pomisliće da je igračina. Balkanac je to. Ja sam rođen u Nemačkoj, ali znam taj mentalitet. Svima koji dođu s prostora bivše Jugoslavije, da izvinite, moraš da je*eš mater da bi postali igrači. Mlado je to, mora da shvati šta je Bundesliga. Ribam ga na treningu i kad je najbolji. Ima da piša krv, ali ću od njega napraviti igrača. Biće jedan od najboljih centarfora u Evropi. Takvog nisam trenirao.“ I, znate šta je Kovač rekao Luki kad je odlazio iz Ajntrahta: „Ti si igrač za Bajern. Čekam te“ – seća se on.

Milan Jović je danas otac 21-godišnjaka koga juri pola Evrope. Skoro da nema velikana imunog na golgetersko umeće napadača Ajntrahta.

– Nedavno smo sedeli u Lisabonu, pre utakmice Portugal-Srbija, tad mi reče: „Ćale, ne želim da se opterećujem. Ne pada mi na pamet da dižem sebe u zvezde. Meni je lepo u Frankfurtu i ne bih se razočarao da ostanem. Ako budem dobio priliku za stepenicu više u karijeri, tim bolje“ – veli Jović.

Savi bih oprostio titulu Partizana

Drugi put tokom razgovora Milanu su zasuzile oči dok je pričao o Savi Miloševiću, zemljaku iz susednog sela Johovca.

– Tragedije koje su zadesile Savu i meni su teško padale. Bio sam veoma dobar i s njegovim ocem i bratom. Pojeo sam kolača i kolača kod Savine majke. Divna porodica su bili. Savo je zaslužio mnogo više dobrog da mu se vrati u životu, ali eto, poteralo ga… Radovao bih se svakako da uspe u Partizanu, ali ne verujem da će imati podršku. Potrošiće ga. Ispašće, možda, promašaj, baš zbog takve situacije. Znate da su navijači podeljeni, neki će jedva čekati kiks da ga prozivaju – kaže Milan.

A ako bi uzeo titulu ispred Zvezde u narednoj sezoni, je l’ bi vam i tada bilo drago?

– Zbog Save da, zbog Zvezde ne. Oprostio bih mu titulu ako bi dva naša kluba išla u Ligu šampiona.

Na tu stepenicu će ubrzo zakoračiti, samo je pitanje da li ona vodi na „Bernabeu“, „Alijanc arenu“… Otac će, dabome, prvi saznati.

– Čujemo se svakodnevno. Nijednu odluku nije doneo a da nisam bio upoznat. Pričamo o svemu, ja mu kažem šta mislim. I uvek mu napominjem da treba samo da misli na igru i golove. Luka se ne plaši konkurencije, siguran je u sebe jer zna koliko vredi i šta hoće. I, što je važno, ume da bude strpljiv. Normalno je da svi mi koji smo oko njega merimo u kojem klubu bi mu bilo najbolje, ali njegova je poslednja – kategoričan je on.

O Lukinoj karijeri brine menadžerska agencija Falija Ramadanija, i brinuće, naglašava Milan, do njenog kraja.

– Rekao sam Faliju da uzmu milione na Luki, samo da on igra. Gde, videćemo… Da se razumemo, ne trčimo za parama, ali zašto bi neko igrao za platu od milion evra, a Luka za 300.000? A taj nije ništa bolji… To je jedno, a drugo, Real, Bajern, Napoli… ko već bude, računaće na njega ako mu da platu koju traži. A da prihvati siću, ne bi ga bilo nigde. Uprava kluba to popije i baš je briga hoće li Jović da igra. Zato nam je cilj da mu plata bude tolika da mu garantuje da će stalno igrati. Eto, zbog toga se možda sada zateže, a ne zato što smo gladni.


Milan Jović na terenu na kojem je Luka postigao prve golove

Kad bi otac odlučivao, sin bi pojačao…

– Svi klubovi koji se povezuju s Lukom su veliki, ipak, najviše bih voleo da ostane u Nemačkoj – opali Milan bez razmišljanja.

Pomažemo ljude, školu, crkvu…

Jovići, nerado nam priča Milan, da ne ispadne da se hvale time, pomažu oko sebe.

– Sećam se kako je meni bilo, zato i verujem da ljudi traže pomoć zato što im je potrebna. Nikad neću zaboraviti da mi se Savo Milošević ponudio da pomogne kad mi je bilo najpotrebnije, kad sam imao bolesno dete. Pozvao me je i ponudio finansijsku pomoć, jer je znao kako narod ovde živi. Na sreću, imao sam, a da nisam, ne bi me bilo sramota da uzmem. Pomažemo i školu. Luka je donirao kompjutere, kosačice za travu… Ne zaboravljamo da mu nikad nisu pravili problem što je odsustvovao zbog treninga i utakmica. Crkvi dajemo prilog, pomagaćemo i dalje.

Znači, Bajern…

– Bajern… Gigant. Mašinerija. Luki odgovara bundesligaški stil igre. Svi trče, i bekovi, i vezisti, pa se napadaču više otvara prostor. Italijanska liga je potpuno drugačija. Uverio se u to. Protiv Lacija je jesenas, kaže, dobio batina i batina, a posle nedavne utakmice s Interom je bio sav izgreban. Mnogo guranja, laktanja, koje sudije i ne vide. U Nemačkoj se igra za gol više, zato ne staju ni u 90. minutu. I, zahteva se disciplina, a Luka jeste disciplinovan i radan. E sad, moram da se vratim na ono što su pričali o njemu. Uvek ću da pomenem Grofa Božovića, u svakoj priči. Doživeli smo, moje dete i ja, mnogo neprijatnosti od njega – kaže on.

Suznih očiju, Milan Jović zastade na tren. Teško mu pade ovaj povratak na one dane.

– Prozivao ga je po novinama, nazivao debeljkom, pekarom. A Luka sad ima tri kilograma više nego što je imao onda u Zvezdi i kažu mu Nemci da nabaci još dva. Eto kakav je Božović bio stručnjak. Pričama da je Luka nedisciplinovan je navlačio gnev navijača na dete od 16 godina. Rekao sam mu tada u oči: „Videćemo gde će Luka igrati, a gde ćete vi biti trener.“ I, gde su sada?


„Pasat karavan“ u kojem su Milan i Luka spavali ispred južne tribine „Marakane“ između dve utakmice, nije na prodaju. Jednostavno, nema cenu.

– Srediću ga da bude eksponat u dvorištu. Još dok je Luka bio u Benfiki, govorili su mi da ga ne prodajem, jer će jednog dana više vredeti nego najnoviji „mercedes“. Neću ga prodati nikad. Pamtiću dok sam živ da me nikad nije ostavio na putu. Služio me je kao hotel. I Luka to pamti. Kad dođe, pogleda ga, pa mi kaže uz dečački osmeh: „A, ćale, pasat.“

Luka je konstituciju, otkriva njegov otac, nasledio od ujaka.

– Familija moje supruge je od Loznice, selo Jarebice. Svi imaju krupne kosti. Samo da im vidite šake. Gledaš, a ne veruješ. Ponekad se našalim da ne smem da napravim problem jer bi Svetlana mogla da me… (smeh). Ko zna kako bih se proveo. Ako gledamo ćud, Luka je na mene. Ne voli nepravdu… – tvrdi Milan.

A reprezentacija, prekidosmo ga…

– Tu nepravdu drži u sebi. Sa mnom, naravno, priča. Kaže mi: „Ćale, zašto sam ja, pojedinac, bitniji od reprezentacije? Vidiš koliko se piše o tome, kritikuju selektora, šta bi tek bilo da i ja kažem nešto? Neću, iako mi nije milo što ne igram. A treba da igram. Čekao sam da se dokažem u Zvezdi, čekao sam u Ajntrahtu, dočekaću i u reprezentaciji. Izdržaću. Videćeš, ćale, neće me niko isterati iz tima“ – kaže Milan.


Crkva u selu Glavičice

Morao bi, nadovezujemo se, da istera Aleksandra Mitrovića iz tima. Krstajić se drži formacije s jednim špicem.

 Kao dete me je terao, bilo po vrućini, bilo po kiši, da idemo na igralište, da mu nabacujem loptu. A on bi hvatao „makazice‟ – na betonu! Upozoravao sam ga da to ne čini, da se ne bi povredio, džabe… Kasnije mu se Pavle Jeftić, privatni trener u Loznici, kod koga je išao dva-tri puta sedmično, divio kako s deset godina bolje šutira, nego on u najboljim danima. A Paja je bio priznati centarfor u Jugoslaviji, olimpijski reprezentativac – seća se Milan.

Dočekasmo i potvrdu – otac je najviše, i prvi, neretko jedini, verovao da će njegov sin uspeti.

Vladimir Jugović je, igrom slučaja, želeo da pomogne Luki Joviću, o čemu svedoči naš sagovornik.

– Jugović je ponudio stan Luki ako Zvezda ne bi imala pare da mu iznajmi. „Neka živi ovde, ne treba ništa da plati“, preneo je preko mog poznanika koji mu je renovirao stan. Ljudina!

– Čak je i supruga znala da mi kaže: „Vodiš ga u Loznicu, Beograd, plaćaš privatne trenere, vidiš kakvo je stanje, ko će njemu dati da igra.“ A ja sam uzimao kredite, to niko u porodici nije znao, da bih imao za Lukino fudbalsko školovanje. Uzimao sam i pare pod kamatu, jer sam verovao da će postati ovo što je danas. Naravno, i supruga je zaslužna, radila je sve što je trebalo da radim ja. Menjala me u kući, na njivi, svuda. Luka je, inače, bio nemirko. Baba, moja pokojna majka, morala je da ga veže za sebe kad negde pođu – priča Milan.

Anđela Manitašević je nedavno Luki podarila sina, a Milanu i Svetlani unuka prvenca.

– Jedino loše u tome je što sad, sa svoje 53 godine, živim s babom. (smeh) Šalu na stranu, neizmerno smo srećni. Često idemo u Beograd da ih vidimo. Iznenadilo me koliko beba može da liči na roditelja. Kad pogledate Lukine slike iz detinjstva, David je isti on. Ima njegove ruke, noge, stopala… Rekao sam Luki da dece nikad dosta. Supruga i ja smo ostali željni dece. Nekad mi to teško padne. On je otišao mlad, s 11 godina, ćerka je stanovala u Loznici, gde je išla u školu, potom je otišla u Beograd na fakultet. Svetlana i ja smo relativno mladi ostali sami. Falilo je još jedno dete, da bude uz nas. Požnjače, kako kažu naši na selu.

Kad je Luka ulazio u prvi tim Zvezde, a tome je evo šesta godina, njegov otac je naglasio da se Jovići neće promeniti. Milan sad podseća na to, zadovoljan što je tako.

– Potpuno smo isti. Evo, napravite anketu u Glavičicama, ili u Batru, znaju za nas i u Johovcu, da li smo se promenili. Mi se ne stidimo da smo iz sela. Luka to stalno potencira. „Ćale, nemoj da pričaš da sam iz Bijeljine, ja sam iz Batra, opština Bijeljina.“ Ni supruga Svetlana i ja se nismo promenili. I dalje radimo. Možda smo nekad imali veću volju da radimo, jer je bilo situacija da porodica jednostavno nema. U takvu situaciju više ne dolazimo. Ali radimo, jer u životu mora da bude obaveza. Šta treba, da ustanem i ceo dan sedim u kući? A normalnim ljudima ne priliči ni da sede u kafani od ujutro do uveče. Bez obzira na to koliko imaju. Tako će biti dok nas zdravlje služi. Ćerka Milijana studira u Beogradu, nas dvoje smo ostali sami, pa kad uđemo u poznije godine, preselićemo u stan. Ne zato da bismo pobegli iz sela, nego da nam u starosti bude lakše.

Jovići su to zaslužili. Danas je lepo biti Lukin otac. Biće i sutra, i za godinu, dve, deset…

(Alo.rs)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

BL

17.05.2019 05:51

Svaka cast ovom ocu!

ODGOVORITE
Name

Semberko

17.05.2019 13:09

Drago mi je zbog Lukinog uspjeha. Ali neka manje divlja sa autom kada posjećuje rodni kraj i da ne izaziva saobraćajke.

Name

Dzoo

17.05.2019 06:14

Fudbalsku karijeru neka nastavi nebeskim visinama! to mu od srca zelim.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

17.05.2019 06:47

Sa srećom dobri ljudi!

ODGOVORITE
Name

boki

17.05.2019 06:51

Veliki si ti čovek vrača se veličinom i tebi hvala ti za tvoju upornost

ODGOVORITE
Name

Code

17.05.2019 06:53

Nek mu bog da zdravlja i malo srece uspjeh je dosao na ovim prostorima ima odlicnih igraca al nazalosti mnogi zavrse u nekom lokalnom klubu gdje se unaprijed zna ko gubi i dobija onda tu nema napretka svako dobro mu zelim

ODGOVORITE
Name

Mensur

17.05.2019 12:41

Bravo majstore

Name

tuzlanka

17.05.2019 07:41

Gospodine svaka vam čast. Velika su to odricanja, teško je to bilo sve izdržati, ali roditeljska ljubav i vjera u uspjeh je pobijedila. Svako dobro vama i porodici koji su u znoju, poštenju i muci došli do uspjeha.

ODGOVORITE
Name

dusanculi

17.05.2019 07:51

Momak je apsolutno svime zaslužio ovo što mu se dogadja a najviše bi se osvrnuo na tzv. Grofa koji je teška prevara a to sam govorio i kad je došao Zvezdu pošto je iz njega na površinu izlazila sva ona crnogorska nadmenost iza koje ne stoji apsolutno ništa, spolja gladac, iznutra jadac. Čovjek se "proslavio" ispadanjima u 1 ili 2 pretkolu LE a Joviću je satisfakcija za sve što je prošao s njim to što ide u Real a s druge strane Grof nema svoju grofoviju. Šta ti je sudbina?

ODGOVORITE
Name

RODITELJ

17.05.2019 07:56

SVAKA CAST.CESTITKE PORODICI.CINJENICA DA NIJE MOGAO POSTATI TO STO JESTE DA NISTE BILI UPORNI I NISTE POKLEKLI.ZNAMO NASU SREDINU.NISU TO DJECA NEKADASNJIH FUDBALERA I POLITICARA DA IM ZAGARANTOVANO FA IGRAJU U ZVEZDI I PARTIZANU.SVU SRECU VAMA I VASEM SINU.VI STE KAO RODITELJ UVIJEK TU ZA NJEGA.CESTITKE OD SRCA.

ODGOVORITE
Name

NN

17.05.2019 08:15

Sretno Luka, puno srece i zdravlja u nastavku karijere..

ODGOVORITE
Name

USPJELU SU

17.05.2019 09:26

ZAHVALJUJUĆI RIDITELJSKOJ LJUBAVI, RAZUMIJEVANJU I PODRSCI. SVAKA ČAST. ZASLUŽILI SU USPJEH.

ODGOVORITE
Name

ZB

17.05.2019 12:11

Sobzirom da prolazim kroz isti zivotni put.josam samohrani otac.i mene pitaju.gdeces svaki dan sa dijetom.reko.vozimga dase socijalizuje.da skinem dijete sa ulice.ovoj porodici zelim dug zivot i puno zdravlja a Luki sve.naj.naj u nastavku karijere

ODGOVORITE
Name

Laki

17.05.2019 12:17

Koliko odricanja, napora, žrtve.. Svaka čast porodici a i samom Luki na uspehu, koji će još više doći do izražaja. Samo sreće i zdravlja. Potpuno ispravno opazanje Lukinog oca, da bi mu način i stil igre najviše odgovarao Bayern, kao uostalom i Bundes liga. Real, nije dobar izbor za mladog igrača, posebno za one od kojih se očekuju stalno golovi. Samo dvije, tri utakmice bez gola, i počinju prozivanja. Da li će ga saigrači poštovati i doturati lopte do njega. Real je zeznuta sredina za mladog igrača. Zna to Perica najbolje. Jedina sreca u toj kombinacini moze da bude Zidan. A o Grofu, naduvenku i kvazi stručnjaku, bokje ne pričati. Sramno se ponio prema Joviću..bas kao. I Krstajić,. Forsira Mitrovica, koji je u zadnje vremevan forme a bio i bokestan pred utakmicu protiv portugala. U svakoj utakmici sa njima dvojicom bi razbijali svakog protivnika jer nemogu ih obojicu čuvati , posto Luka moze da ode i bočno da odigra.. Ali naši treneri, luzeri, taktičari. Samo da ne izgube. Malo bolji odnos imaju u Zvezdi sada prema drugom čudu, takodje Sembercu, Joveljuću. Daju mu šansu na kašičicu, vrlo rijetko. Momak je rasni golgeterU svim evropskim gigantima inate po hednog mladog igrača od 18 godina koji ima zapaženu minutažu, samo za naše zaostale trenere, oni su premladi. . I sada će ga Zvezda prodati za siću odc5 miliona evrav a da odigra jos jednu punu sezonu, kroz evropske utaknice, imao bi cijenu najmanje 15 miliona.Rjesavajte se Noaćija, vidite, da vise nemoze odigrati tri vezane utakmice da se ne povredi.Pavkov jeste dobar igrač ali nikako da odigrava celu utakmicu. I jos nesto, on dolazi do izražaja samo u igri na visoke lopte, kada se igra preskače, nakontre i kada se juri rezultat.Tako je bilo i protiv Salzburga, Liverpula, Partizana kada je pogadjao. Mada, nema sumnje da je extra igrač. U svim drugim taktičkim rješenjima, on nemoze sam u špicu da zavrsava posao. Vukanovića, koji je dobar igrač, ali daleko od Jovelje, uzeli su da ga ne pokupi Partizan.

ODGOVORITE
Name

Zvezdaš

17.05.2019 13:13

Nisi informisan. Joveljić je već prodat. Ide u Štutgart. Za siću kao i Jović. Umjesto njega Terzić će dovesti opet nekog berača banana.

Name

ZB

17.05.2019 13:16

Sobzirom da prolazim kroz isti zivotni put.jos sam samohrani otac.isto i neni govore.gde vozis to dijete svaki dan.reko daga skinem sa ulice i dase socijalizuje.ovoj porodici zelim puno zdravlja i srece u zivotu a Luki sve naj.naj u nastavku karijere

ODGOVORITE
Name

KOMSINICA IZ DRUGOG SELA

17.05.2019 15:37

POSTUJEM RAD SA DJETETOM I ODRICANJA CIJELE PORODICE.POSTUJEM I PONOSILA SAM SE SAVOM DOK NIJE OSTAVIO ZENU KOJA JE SVE NEDACE PROSLA SA NJIM.DA BI SE SADA KOJEKAKVE LIJEPILE ZA NJEGA ZBOG PARA.SA SUPRUGOM SI TO USPIO.POSTUJEM NOVAKA DJOKOVICA STO JE INSISTIRAO NA OSTANKU OCA SRDJANA U BRAKU SA DIJANOM

ODGOVORITE
Name

Goran

17.05.2019 18:44

Bravo Jovici navijam za vas. Luka je igracina. Zelim vam svu srecu...

ODGOVORITE
Name

Batistuta

13.12.2019 09:06

Glavu gore, Luka...

ODGOVORITE