Rumunija za brži put BiH u EU

Premijerka Dancila je čestitala predsjedavajućem Zvizdiću na postignutim rezultatima Savjeta ministara BiH u posljednje četiri godine. Istakla je da Rumunija snažno podržava evroatlantske integracije Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina 16.05.2019 | 13:04
Rumunija za brži put BiH u EU
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Bukureštu sa premijerkom Rumunije Vioricom Dancila o unapređenju ekonomske saradnje, evropskim integracijama i regionalnoj saradnji.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da su politički odnosi dvije prijateljske zemlje vrlo dobri i bez otvorenih pitanja. Pozdravio je rumunsko predsjedavanje EU i zahvalio se što je Rumunija zadržala temu proširenja kao jedan od prioriteta svog predsjedavanja.

Izrazio je interes BiH za produbljenje i jačanje saradnje  u oblastima evroatlanskih integracija i ekonomskih odnosa s akcentom na unapređenje trgovinske razmjene gdje ima dosta prostora za unapređenje. Kao oblasti u kojima postoji i prostor i zajednički interes, predsjedavajući Zvizdić je istakao poljoprivredu, energetiku, auto i mašinsku industriju, IT sektor, turizam i zaštitu životne sredine.

Premijerka Dancila je čestitala predsjedavajućem Zvizdiću na postignutim rezultatima Savjeta ministara BiH u posljednje četiri godine. Istakla je da Rumunija snažno podržava evroatlantske integracije Bosne i Hercegovine i iskazala spremnost Rumunije da pruži političku i tehničku pomoć Bosni i Hercegovini kako bi se ubrzao evropski put BiH.

Dodala je da Rumunija želi da jača i unapređuje saradnju sa Bosnom i Hercegovinom, posebno privrednu saradnju kroz povezivanje privrednih komora i preduzetnika. Istakla je da je Zapadni Balkan dio Evrope, te da Rumunija podržava da BiH dobije status kandidata i da je jedino jamstvo trajnog mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja regije članstvo u EU i NATO-u.

Predsjedavajući Zvizdić je informisao premijerku Dancila o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH. Naglasio je da su EU i NATO perspektiva za BiH motivator i pokretač provođenja neophodnih reformi i ekonomskog razvoja ali prevashodno stabilizacije ukupnog stanja u BiH, te da bi što skorije sticanje statusa kandidata imalo pozitivan učinak na stabilizaciju političkih prilika.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Merhaba asker

16.05.2019 11:25

Kako ti smijes ici predsjedavajuci savjeta ministara u tehnickom madatu a dodik nesmije kao predsjedavajuci BIH.

ODGOVORITE
Name

Dzoo

16.05.2019 13:43

Eto tebi ce i meni objasniti zasto je isao !

Name

Re

16.05.2019 13:49

Vjerovatno zato sto predstavlja BiH a Dodik radi protiv BiH

Name

Da

16.05.2019 16:58

Dodik je u Sarajevu autoritet kao Viskovic u Tepublici srpskoj!

Name

Budala kao i ti

16.05.2019 22:09

Eto Rumunija nam daje podršku.Tito ustani da umreš od sramote još jednom i mi s tobom zajedno.

ODGOVORITE