"Ljetovanje iz snova" i luksuz za društvene mreže

Zašto mnogi lažiraju i ulepšavaju letovanja na društvenim mrežama. Fama u društvu da "morate" da imate nezaboravan odmor, hotel.

Putovanja 04.05.2019 | 14:44
"Ljetovanje iz snova" i luksuz za društvene mreže
Turisti ne govore istinu o svom odmoru i spremni su da lažiraju profile na društvenim mrežama kako bi im drugi zavideli, pišu Novosti.rs. 

Ovo su rezultati obimnog istraživanja američke agencije "Džet kost", koja je ispitivala 4.000 turista u želji da otkrije navike putnika. Naime, oko polovina turista se posle letovanja hvali da je odmor bio savršen i kada nije, a ne govore istinu ni o smeštaju, ni o mestima koje su posetili, plažama na kojima su se kupali, a nisu iskreni ni kada govore o vremenskoj prognozi! 

Američki psiholozi kažu da većina to radi u želji da se dokaže u društvu. 

Konkretno istraživanje je pokazalo da turisti, pre svega, ne govore istinu o odredištu na kojem su bili. 

U stvari, prikrivaju istinu, kažu da su bili u Veneciji, a tamo su otišli samo na izlet, dok su zaista boravili u Lido di Jezolu. 

Ovakvu iskrivljenu sliku daju i o smeštaju, pa često kažu da su spavali u hotelu sa pet zvezdica (a zapravo u trošnom apartmanu 700 metara od obale), a dokaz prilože na društvenim mrežama. Konkretno, odu u lobi skupog hotela ili ispred hotelskog bazena, slikaju se i "zakače" lokaciju na njihovim fotografijama, pa svi ostali pretpostave da su letovali upravo tamo. 

Svaka sedma osoba je uradila tako nešto, a kao opravdanje navode da su hteli da impresioniraju prijatelje. Četvrtina turista kaže da je bila u muzeju, išla na izlet, posetila pozorište, a samo su se slikali ispred.

 "Fejk" putovanje 

Ne možete na odmor ili nemate para - pustite profesionalce da odrade posao! Sajt "Fejk a vekejšn" (Lažirajte odmor) nudi montažu kojom turista može da se pohvali da je bio na nezaboravnom odmoru. Na lažnoj pozadini se ubacuje njihova prava slika koja može odmah da se "okači" na društvene mreže, a košta 19 dolara. Ova platforma nudi i savete "poplavi" blogera i influensera kojima pomažu kako da "lažiraju" život u kojem neprestano putuju. 

Zanimljivo je da 70 odsto turista tvrdi da su na odmoru pili više nego što jesu, a to rade sa željom da bi pokazali da su se super proveli i potrošili "brdo" para. Polovina turista tvrdi da su se proveli bolje nego što jesu i iskreni su da nikada nikom ne bi otkrili da im je odmor bio promašaj. 

Trećina ispitanika je lažirala čak i vremenske prilike, pa su slike bez sunca provlačili kroz filtere kako bi izgledale lepše. Još više su preuveličavali loše vremenske uslove, želeći da izazovu sažaljenje. 

"JUTA je radila istraživanje i ispostavilo se da su naši turisti isti kao i svuda u svetu", kaže Aleksandar Seničić, direktor JUTA. 

"Analiza je pokazala da se srpski turisti žale na hotel kada idu preko gencije, a kada ga plate putem internet rezervacionih sistema neće da napišu ni lošu recenziju. Istraživanjem smo došli do zaključka da kriju kada se loše provedu i objavljuju prelepe slike, jer ne žele da prijatelji misle da su nesposobni da sami organizuju odmor. Drugi razlog zašto lažiraju odmor je neznanje jezika i nemaju kome da se žale, pa kada dođu kući istinu ispričaju samo najbližima, a ostalima kažu da je bilo super!"

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar