Vitamini C čuva sve – od kostiju do srca

Umorni ste i nervozni, osećate bolove u mišićima i zglobovima, a koža vam je postala suva. Možda vam nedostaje vitamin C.

Zdravlje 04.05.2019 | 08:14
Vitamini C čuva sve – od kostiju do srca
Vitamin C ili askorbinska kiselina je hidrosolubilni vitamin. To znači da je rastvorljiv u vodi i da se ne zadržava u organizmu.

Vitamin C unosimo u organizam putem hrane, s obzirom na to da se on ne stvara u organizmu i hranom bi trebalo obezbediti dnevne potrebe za vitaminom C, koje iznose 60 miligram“, savetuje docent dr Marija Stojanović sa Instituta za fiziologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Nek vam u tanjiru bude šareno. Od žute, narandžaste, preko crvene, do zelene boje.

Nek vam u tanjiru uvek bude šareno
„Prva asocijacija na vitamin C je limun. Međutim, u ovom predivno periodu u kojem smo sada, tu su jagode, salata, svo zeleno voće i povrće“, objašnjava nutricionistkinja Ana Todorović.

Da bi organizam normalno funcionisao potrebni su mu brojni vitamini i minerali, a jedan od važnijih je vitamin C.

„Vitamin C ima brojne funkcije u našem organizmu, pre svega, vrlo je bitan za stvaranje kolagena. To je protein koji se ugrađuje u krvne sudove, naše kosti, zube, hraksvice i bitan za funcionisanje ovih struktura, dodaje doktorka Stojanović.

Vitamin C učestvuje u mnogim protiv upalnim procesima, kod alergija se daje u većim dozama i pojačava imunitet organizma.

Vitamin C čuva sve, od kostiju do srca. Štiti nas i od štetnog dejstva slobodnih radikala i sprečava da nastanu potencijalna oštećenja tkiva.

Ni sa čim ne treba preterivati, pa to pravilo važi i za vitamin C.

Korišćenje prevelikih doza, posebno suplemenata, može izazvati stomačne tegobe. Bubrežni bolesnici moraju biti oprezniji u slučaju vitamina C, jer može potencirati nastanak bubrežnih kamenaca.

Komentari / 0

Ostavite komentar