NATO planira bazu u S. Makedoniji

Amerika je spremna da finansira modernizaciju vojne baze Krivolak u Sjevernoj Makedoniji do ulaska te države u NATO, a velike su šanse da taj poligon zatim postane i zvanična baza tog vojnog saveza.

Region 02.05.2019 | 22:47
NATO planira bazu u S. Makedoniji
NATO se u okviru projekta modernizacije baza na Balkanu namjerio da samo u vazdušnu bazu Kučovi u Albaniji uloži oko 50 miliona evra, otkrio je nedavno albanski premijer Edi Rama.

Otprilike istu sumu Alijansa, prema navodima makedonskih medija, planira da utroši i za modernizaciju nekada najvećeg vojnog poligona JNA — u vojnu bazu Krivolak, koju trenutno koristi upravo NATO. U isto vrijeme najavljena je i mogućnost izgradnje nove baze u Kumanovu.

Nicanje novih baza Alijanse u okruženju Srbije Ljuban Karan, oficir KOS-a u penziji, vidi kao očekivan potez. On nije iznenađen ni idejom da i Sjeverna Makedonija zvanično dobije NATO bazu, posebno kada je riječ o poligonu Krivolak.

"Na tom poligonu se mogu simulirati svi vremenski i terenski uslovi: ravnica, pustinja, brda, vode…Njih taj teren zanima i gotovo sam siguran da će tu da osnuju bazu. Tu postoje idealni uslovi za obuku NATO snaga i to ne samo za Evropu, nego i za Afriku, Aziju, jer je moguća simulacija i pustinjskih uslova borbe“, objašnjava Karan koji smatra da je baza NATO-a u Makedoniji realna stvar, a gdje će se baš nalaziti u Krivolaku ostaje da se vidi.

Druga, povoljna stvar za izgradnju NATO baze u tom dijelu Sjeverne Makedonije je, prema Karanovim riječima, i ta što im je vrlo blizu aerodrom koji mogu da koriste neograničeno.

"Pošto je i Makedonija buduća NATO država, sve što se dešava uklapa se u njihove dosadašnje aktivnosti", kaže sagovornik za Sputnik.

On je uvjeren da će baza NATO-a prije biti napravljena u S. Makedoniji, nego u Albaniji, jer su uslovi u S. Makedoniji bolji i operativno, a i strategijski im to više odgovara.

Karan ne isključuje mogućnost da NATO bazu izgradi i u Kumanovu, mimo poligona Krivolak.

"To je teritorijalno vrlo blizu. To bi značilo da bi sadašnji poligon bio sastavni dio te baze“, kalkuliše Karan.

Međutim, kaže da ako sve to gledamo iz ugla Srbije, ta ideja nam ne ide u prilog jer je vrlo blizu granica naše zemlje.

"Vazdušno linijom to je zanemarljiva udaljenost i zato bi to predstavljalo za nas realnu opasnost od NATO-a ukoliko sa njima ne budemo imali dobre odnose, ili ako nađu neki razlog da nam prave probleme, recimo, u vezi sa Kosovom", navodi Karan.

(Sputnik)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Milan

02.05.2019 22:51

Srbija je okruzena ,Put Svile od Grcke je presjecen ,za par godina i Srbija ce u NATO jer nece imati sanse da prezivi

ODGOVORITE
Name

ne remse

02.05.2019 23:14

Kad uđe Srbija ucicemo i mi nikakav problem. Mada bi bilo bolje da nas ostave na miru. Prica o napretku kad se uđe u NATO je u najmanju ruka sumnjiva jer ni jedna zemlja iz naseg okruzenja koja je postala clanica nije napredovala.

Name

Prozirno

03.05.2019 07:33

Moderna kolonizacija svijeta

Name

Re

03.05.2019 12:02

Samo se mi klincima. Prkosimo sami sebi bole njih djon ocel Srbija u NATOa. A posto mogućnost da im i odgovara da nepostanemo clan nego meta. Glupi su nasi političari vuku inat umesto preteljstva. Doveli nas da nemamo nijednog susjeda kojem smo prijatelj ispade svi neprijatelji. Treba jasno reci NEMOGUCE JE DA NIKO NEVALJ A SAMO MI DOBRI.

Name

istina

03.05.2019 06:31

Ja bi vama preporucijo ko kuba i sjeverna koreja i tamo je stoki mjesto

ODGOVORITE
Name

AR

03.05.2019 08:58

Eto ih Vucicu Posalji vulina sa puskom na granicu odma Kad ga vide onakog ko slonce ima da se razbjeze ko zecevi Eto NATO ce nam biti prvi komsija

ODGOVORITE