Kako se riješiti mamurluka i posledica prekomjernog unosa hrane?

Ne morate da popijete flašu žestine, niti da pojedete vola da biste sutradan osećali posledice. Nekad su dovoljna i tri pića, u zavisnosti od opšteg stanja organizma, raspoloženja, ishrane, godina. . .

  • Magazin
  • Zdravlje


Teška glava, slabost, malaksalost, nemiran stomak, suva usta - dobro je poznata cena ludog novogodišnjeg provoda koja stiže na naplatu sutradan.

Ako niste poslušali savete da jedete pre odlaska na „uranak-roštilj“ i da pijete umereno, sve su šanse da ćete se probuditi mamurni.

Spavanje je najbolji lek, kao i unošenje blagih čajeva i vitaminskih napitaka, savetuje doktorka Nada Macura.

Najgora posledica pijanstva je dehidracija. Zato vas boli glava i imate vrtoglavicu. Ako voda ne pomaže, popijte napitak za sportiste sa elektrolitima ili sok.

Macura za portal B92 kaže i da bi osobu koja je preterala sa alkoholom najbolje bilo da tokom sna nadgleda član porodice ili neko drugi.

"Može se desiti da upadne u alkoholnu komu, što je dramatično. Ukoliko su se i prejeli, treba pripaziti da ne povrate. Najbolje da postavimo tu osobu na bok dok spava da ne bi udahnuli to što povraćaju."

Voće koje najbolje leči mamurluk su banane. A bilo koje sveže voće je u svakom slučaju dobra ideja. Pomoći će da vratite energiju, nadoknadite vitamine i druge nutrijente, koje je telo potrošilo pokušavajući da se oslobodi toksina dok ste unosili alkohol.

Pošto verovatno ne možete da jedete, pokušajte bar sa tanjirom bistre supe. Ukoliko doručkujete, bilo bi dobro da to budu jaja, a možete i da popijete lek protiv bolova ukoliko ne povraćate.

Dakle kad se probudite mamurni, doručkujte i unesite dovoljno tečnosti, pa nazad u krevet. Odspavajte i kad se probudite, mamurluk će biti kao rukom odnesen.

Slična pravila važe i za „prejedanje“

Naime, pun želudac menja percepciju i povišava nivo šećera u krvi. Prejedanje je opasno koliko i pijanstvo. Znate već kako se kaže posle obilnog ručka: „Varim, sad ne mogu da razmišljam“.

Zaboravite na narodnu "klin se klinom" izbija. Još alkohola ujutru samo će odložiti mamurluk. Nije rešenje ni kafa, jer kofein dehidrira organizam, pa će simptomi mamurluka biti samo pojačani. Pijte što više vode, a jedini pravi lek je - vreme.

B 92
foto:internet

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.