Ima li spasa za ergelu Borike

Pitanje da li će uskoro početi stvaranje nove ergele bosansko-brdske i arapske pasmine na Borikama kod Rogatice postavlja se nakon šoka izazvanog kod Boričana i svih ljubitelja ovih plemenitih životinja, kada je vlasnik prodao i preostala 33 grla i tako, poslije 125 godina postojanja, zatvorio štale i manježe na visoravni.

Republika Srpska 01.05.2019 | 22:45
Ima li spasa za ergelu Borike
Iako je Zavičajno udruženje "Borike" sakupilo oko 2.000 potpisa da se ergela spasi, iako su se obraćali republičkim i opštinskim vlastima, pustim livadama i poljima na Borikama ne njište više konji sa ergele, koja je preživjela tri rata, ali ne i privatizaciju.

Nekoliko domaćina pokušalo je da spasi što se spasiti može, pa su na početku rasprodaje ovih rasnih životinja, kupovali po jedno ili dva grla, da ostane trag da su ovdje konji postojali više od jednog vijeka.

Ukrotitelju Branu Кušiću, godinama zaposlenom na ergeli, novi vlasnici dijela ergele iz Foče poklonili su konja Miška, koji je bosansko-brdske pasmine, a Nebojša Erić iz sela Plješevice je odlučio da spasi jedno od najpoznatijih grla čuvenog Gazala.

“Čuveni Gazal 319 bio je u tako lošem stanju zbog neuhranjenosti i nebrige da je bilo pitanje dana kad će uginuti. Molio sam tadašnjeg vlasnika ergele da mi ga pokloni, ali mi je on odgovorio da nije socijalna ustanova. Onda smo se pogodili da mi ga proda za 500 КM. Pozajmio sam novc i kupio Gazala. Toliko je bio iscrpljen da smo ga jedva utovarili na kamion. Dovezao sam ga kući, oporavio, izliječio i sad je u dosta dobrom stanju”, priča Erić pokazujući pastuva kako se igra na njegovoj livadi.

On objašnjava da je tako kupio i kobilu Ružu, koja je, kao i Gazal, arapske pasmine, a sa teško povrijeđenom nogom, i prijetilo joj je da završi u klanici.



"I nju sam oporavio, veterinari su joj zaliječili rane i pogledajte je kako je lijepa, umiljata i pametna", kaže Nebojša.

O ovome se vrlo brzo pročulo kod uzgajivača konja, pa je tako Enver Žiga iz Sarajeva, i sam vlasnik ergele, poklonio Eriću kobilu Кadinu koja je iz boričke linije "Luna".

Još tri domaćina su uspjela da otkupe po jednog ili dva konja iz sad već bivše ergele.

Erić kaže da su sadašnji vlasnici dijela ergele iz Foče voljni da mu nakratko pozajme jednog od najpoznatijih pastuva sa ergele Borike, Siglava, kako bi oplodio njegove dvije kobile.

"Oni su spremni da nam pomognu i oko oživljavanja drugih linija, a bilo ih je pet ženskih i pet muških u ergeli", objašnjava Erić.

Eriću je i dalje neshvatljivo zašto su vlasti u Rogatici dozvolile da se ergela proda i ugasi.

"Izračunato je da jedan konj pojede dnevno hrane u vrijednosti kutije skupljih cigareta. Znači da je opština iz budžeta trebalo da izdvoji minimalna sredstva za održavanje ergele ili kupovinu od bivšeg vlasnika. Uostalom, konj sa Borika se nalazi još uvijek na grbu Rogatice”, zaključuje Erić.

(BN televizija)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Direkt

01.05.2019 21:00

Zakon o privatizaciji, koji je stetan, a koji je i dan danas na snazi, napravio je od svih nas konje i jos pravi.

ODGOVORITE
Name

Миленце

02.05.2019 04:37

Само да је профитабилан посао ја би то купио.

Name

Duduk

02.05.2019 05:06

Ovakvu pustoš nisu Turci paravili, uzimali su 1/3, a sad 2/3, m...ku im Dodikovsku i drugu.

Name

...

01.05.2019 23:58

Све ће то Насер Орић добити, као што и добија.

ODGOVORITE
Name

Dj

02.05.2019 02:48

DA IMA ZAKONA U ZEMLJI BILO BI I SPASA LOPOVI SAMO SEBE GLEDAJU SVE SU UNISTILI STO JE NROD VIJEKOVIMA STVARO

ODGOVORITE
Name

@Роки

02.05.2019 04:32

Систем је пао одавно. Функционисање државе је као организам живог бића. Одавно смо на инфузији (кредитима) .

ODGOVORITE
Name

Sanjo

02.05.2019 05:40

E moj Jagodicu, sve si unistio i rastjerao iz Rogatice sram te bilo.

ODGOVORITE
Name

Zh

02.05.2019 14:08

DRZAVO BH I RS STIDI SE OVOGA SLJAMA FUJ

ODGOVORITE