Sunčanje uopšte nije zdravo

Među navikama koje su očigledno i dokazano štetne, a mnogima i dalje primamljive, jeste sunčanje. O štetnosti solarijuma, kao ekstremnog načina potamnjivanja kože govori se godinama. Proleće, kratki rukavi i otkrivene noge, međutim, pokazuju da je i dalje dosta onih koji su opomene nadležnih prečuli.

Zdravlje 23.04.2019 | 09:32
Sunčanje uopšte nije zdravo
Od početka ove godine, solarijum je zabranjena zona za osobe mlađe od 18 godina u Srbiji. Osobe starije od 18 godina, ukoliko žele da koriste usluge solarijuma, moraju da potpišu informisani pristanak u kome su jasno naglašene sve štetnosti izlaganja kože UV zračenju.

Tako bi trebalo da bude. To je doneto u Pravilniku na inicijativu struke“, naglasio je, profesor doktor Željko Mijušković, načelnik Odseka za funkcijsku dijagnostiku VMA, dodajući da maloletne osobe, bez obzira na pol, ne bi smele da koriste usluge solarijuma.

U Pravilniku se navodi i da je neophodan oprez pri korišćenju solarijuma za osobe koje koriste određene lekove, osobe koje boluju od određenih bolesti, imale maligni tumor.

U poslednjih nekoliko decenija svedoci smo porasta broja obolelih od malignih tumora kože.

„Pre svega, zato što građani izlažu svoju kožu tokom čitave godine jer žele da imaju taman ten i mnogo više izlažemo kožu nego prethodnih decenija. To je dovelo do toga da je značajan porast malignih tumora kože, pre svega melanoma kao najmalignijeg“, objasnio je dr Mijušković istakavši da su neophodni koraci da se zaštite građani Srbije.

Maligne bolesti kože su mnogo ređe kod osoba mlađih od 18 godina. Ipak oprez je neophodan jer opekotina od sunca, to jest svako crvenilo kože koje je posledica izlaganja UV zračenju, kasnije je faktor rizika za nastanak malignih tumora kože.

„Ukoliko je neko dete u osmoj, desetoj, petnaestoj godini dobilo crvenilo od sunca, to je kasnije faktor rizika za nastanak malignih tumora kože. Takođe, studije su pokazale da je solarijum glavni faktor rizika malignih tumora kod žena između 18. i 29. godine“, istakao je dr Mijušković.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se lampe menjaju, to je poseban oprez u zastarelim solarijumima, međutim, na području na kojem živimo, dobićemo dovoljno UV zračenja boravkom u spoljnoj sredini tokom 10 do 15 minuta.

„Mi dobijamo u solarijumu veliku količinu UV zračenja u kratkom vremenskom roku. Nije dobro ni sunčati se u spoljnoj sredini, a nije dobro ni ići u solarijum“, poručuje dr Mijušković.

Najrigidnija pravila važe u Australiji, Brazilu i još nekim zemljama u kojima je upotreba solarijuma potpuno zabranjena.

„Najviše pažnje se posvećuje u Australiji s obzirom na to da je to zemlja koja ima veliki problem sa karcinomima kože. Oni su ustanovili da je najbolje da se prevenira nastanak raka kože i oni su zabranili solarijume. Ako idemo ka tome da zaštitimo građane, moramo da preduzmemo određene mere kako da zaštitimo njihovo zdravlje. Jedna od tih mera je i ova“, navodi dr Mijušković.

Prema njegovim rečima, struka je jednoglasna - solarijum je štetan i ne treba da se koristi u Srbiji. 

Ni solarijum ni plaža!
„Sunčanje generalno nije zdravo. Ako osoba krene, bilo u solarijum, bilo na plažu, sa namerom da se sunča to nije dobro i to je štetno. Svaka promena boje ukoliko osoba potamni, bilo na moru, reci ili u solarijumu je štetna. Poseban oprez je potreban kod solarijuma jer osoba dobije veliku količinu zračenja, pa samim tim je još štetnije. Ići na plažu bilo da je reka ili more, sa namerom da neko pocrni je štetno“, naglasio je dr Mijušković.

RTS
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Rajvosa

23.04.2019 14:26

A barba u Dalmaciji u devedesetoj upali brodicu,ode kaže malo navigat, a baci se malo i parangal, mozak mu radi ko da je student elektrotehnike i nema pojma šta je to melanom.

ODGOVORITE
Name

sosanaa

24.04.2019 06:31

To je davno dokazano, trend cjelodnevnog prženja na suncu je teški idiotizam, nametnut od kompanija koje proizvode kreme upravo za sunčanje odnosno za zaštitu od sunca, oni su nametnuli trend da je izgorijela koža IN. Tijelo treba veoma umjereno izlagati suncu, poznati dermatolog kaže: dugotrajno i bespotrebno izlaganje suncu je izazivanje sudbine.

ODGOVORITE