Kako se ide u diplomatiju BiH!?

- Ne treba se tome čuditi, nismo mogli očekivati neku drugu praksu, nego da članovi Predsedništva pošalju svoju rodbinu, prijatelje, partijske funkcionere ili neke sponzore, finansijere i tome slično, komentariše menovanje novih bh. ambasadora u svijetu sociolog Ivan Šijaković.

Bosna i Hercegovina 20.04.2019 | 19:19
Kako se ide u diplomatiju BiH!?
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u srijedu je donijelo odluku o imenovanju ambasadora i konzula.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik na mjesto konzula Bosne i Hercegovine u Istanbulu je imenovao Sinišu Mihailovića, koji trenutno obnaša funkciju urednika Informativnog programa Radio-televizije Republike Srpske.

Nekadašnji Dodikov savjetnik Aleksandar Vranješ, imenovan je za ambasadora BiH u Zagrebu.

Kada je riječ o imenovanjima Željka Komšića, ambasador BiH u Crnoj Gori biće Branimir Jukić. Jukić je bio ambasador BiH u Crnoj Gori i u vrijeme Komšićevog mandata u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine u periodu od 2010.-2014. godine.

Danka Savić, nekadašnja novinarka, na osnovu imenovanja Željka Komšića, biće ambasadorica u Španiji. Savić je, takođe, u drugom Komšićevom mandatu od 2010.-2014., bila ambasadorica u Češkoj. Nakon toga je bila zaposlena u Ministarstvu spoljnih poslova BiH.

Bivši savjetnik Željka Komšića u Predsjedništvu BiH (mandatni period od 2006. do 2010. godine) Vanja Filipović imenovan je za ambasadora u Velikoj Britaniji. Filipović je jedno vrijeme radio kao šef kabineta ministra komunikacija i prometa BiH Slavka Matanovića (iz Demokratske fronte Željka Komšića), kojeg je Komšić nedavno imenovao za ambasadora BiH u Italiji.

Posebno je iznenađujuće imenovanje Svena Alkalaja, nekadašnjeg ministra spoljnih poslova koji će, na prijedlog Komšića, predstavljati Bosnu i Hercegovinu u misiji UN u Njujorku.

Protiv Alkalaja, naime, Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu 2015. godine u kojoj ga je teretilo da je kao službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, u svojstvu ministra spoljnih poslova BiH donio rješenje o isplati novčane nagrade zamjenici ministra za rad u NATO koordinacionom timu Savjetu ministara Bosne i Hercegovine, čime je, kako se navodilo u optužnici, 'svjesno prekršio Odluku Savjeta ministara po kojoj novčana naknada ne pripada rukovodiocu i zamjeniku rukovodioca institucija BiH i time prouzrokovao štetu budžetu Bosne i Hercegovine u iznosu od 13.418,59 KM (6709 eura). Godinu dana kasnije, Sud BiH je Alkalaja oslobodio optužbi.

Istovremeno, prema odluci Predsjedništva BiH, Dragan Jaćimović biće ambasador u Sjevernoj Makedoniji, Bojan Vujić u SAD, Mitar Kujundžić u sjedištu NATO, a književnica Martina Mlinarević u Češkoj.

Aida Smajić je imenovana za ambasadoricu u Srbiji, Elvira Dilberović ide u Švedsku, Sidik Spahić u Egipat, Tarik Bukvić u Kinu, a Igor Žontar u Vatikan.

Tarik Bukvić je ranije bio ambasador BiH u Maleziji i Indoneziji, a radio je kao savjetnik u ambasadama BiH u Dohi, Kataru, Rijadu i Otavi.

Diplomatski predstavnik BiH pri Svetoj Stolici biće Igor Žontar, prema informacijama dostupnim na internetu, je radio kao profesor etike u Katoličkom školskom centru Sv. Josip u Sarajevu.

Sociolog Ivan Šijaković za RSE kaže kako su imenovanja ambasadora naslijeđena praksa, kao i u svim drugim oblastima. Prema njegovim riječima, radi se o jednoj vrsti simpatije ili nagrade za neku lojalnost.

"To je osnovni kriterij, a kriterij znanja i sposobnosti je u drugom planu. Pošto je Bosna i Hercegovina neka vrsta privatne države onih koji su trenutno na vlasti, onda se po tom kriterijumu i određuju diplomate ili funkcioneri. Ovde ne postoje kriteriji neke ozbiljne države, sa ozbiljnom tradicijom biranja, a posebno diplomata. Ne treba se tome čuditi, nismo mogli očekivati neku drugu praksu, nego da članovi Predsedništva pošalju svoju rodbinu, prijatelje, partijske funkcionere ili neke sponzore, finansijere i tome slično", poručuje profesor Šijaković.

Na naš upit kolika je šteta po Bosnu i Hercegovinu i njen kredibilitet u svijetu, ako se bh ambasadori biraju po principima koje navodi, Šijaković kaže:

"Mislim da nema ni štete ni koristi. Diplomatija Bosne i Hercegovine je jedna nevidljiva, pomalo beznačajna kategorija i sumnjam, i da pošaljete najbolje univerzitetske profesore, ne bi mogli da mnogo učine u smislu kontakta te zemlje i Bosne i Hercegovine. Njihovo delovanje je podređeno političkom trenutku i političkoj hijerarhiji u zemlji. To bi opet zavisilo od partijskih vođa, lidera, članova Predsedništva. Dok se ne promeni princip izbora i princip merenja rezultata, ne možemo očekivati ništa", zaključuje Šijaković.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na vanrednoj sjednici polovinom decembra 2018. smijenilo 21 ambasadora i šest šefova misija i konzula. Tada su opozvani ambasadori BiH u Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Egiptu, Grčkoj, Izraelu, Japanu, Kanadi, Rumuniji, Sloveniji, Srbiji, Švajcarskoj, Belgiji, Hrvatskoj, Italiji, Mađarskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji.

Opozvani su i ambasador BiH pri Svetoj Stolici, šef Stalne misije BiH pri UN-u u Njujorku, šef Stalne misije BiH pri Vijeću Evrope u Strazburu, šef Misije BiH pri OSCE-u i Kancelariji UN-a u Beču, generalni konzul BiH u Istanbulu u Turskoj, generalni konzul BiH u Milanu i počasni konzul BiH u Tel Avivu.

(RSE)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

007

20.04.2019 17:20

Samo se nastavilo sa starom praksom.

ODGOVORITE
Name

Blago

20.04.2019 18:33

Zovu ga blago iz dubice. Jer blage veze o poslu nema. Ali je veran i lojalan

Name

Pazevi

20.04.2019 20:03

Ovo je diplomatija pazeva.Uglavnom budala koje rade samo za svoj kabinet i redovno se javljaju samo svom kabinetu uglavnom sa tracevima.A i nema sta predstavljati iz propale zemlje.Skupo placene gluposti.Imenovanje gangstera Alkalaja koji je javno izjavljivao da mrzi Srbe je poseban biser taj je kompletan idiot kojim rukovodi Haris Silajdzic.Bio je poznat po pjanskim seansama sa mrznjom prema Srbima. Cijela carsija prica anegdotu- Koja iz Harisovog kabineta izadje poderanih stramplica, garant je sutra ambasador.

Name

re

20.04.2019 20:36

Nešto najgore je kad ovakvi kabintski nastavnici, koji ne smeju proviriti iz mišje rupe ovde uzmu pa sole pamet, a nikad ništa u životu nisu uradili, parazitiraju na narodnoj grbači, bave se nemkkvim ispraznim i sterilinim terijama, zapravo stvaranjem lažne teorije koje nema veze sa životom a sve sa ciljem opravdavanje postojećeg stanja u društvu, upravo su ovakvi tipovi koji nosa ne smeju promoliti, i koji su ceo život proveli u svojoj mišjoj rupi i doprineli do smo tu gde smo, pa kako to da se BL univerzitet ne sme javiti, ni jedan profesor ni da pisne, a krčmi se društvena i narodna imovine, sva privreda srušene, opljčkane, prirodni resurisi oteti, rudnik Stanari oteti i okupirani a niko od njih, pa ni šijaković nije smeno da se javi, nemaju hrabrosti, čuvaju parazitske kabinete po tim njihovim fakulteltima.

Name

Re re

20.04.2019 21:59

Jel tebi sad ovaj necastan.Ajde ti na svoju Sirokacu.

Name

brecalo

20.04.2019 17:30

Sve po stranckoj stranci odlaze u abasadore a skolovani kadar napusta bih za bolje sutra gdje ovo vodi

ODGOVORITE
Name

bozedragi

20.04.2019 17:31

hahaha pa normalno da jes... takva nam je drzava

ODGOVORITE
Name

PONAVLJAČI - DIPLOMATE

20.04.2019 17:44

U ZEMLJI ČUDESA - BiH.

ODGOVORITE
Name

S

20.04.2019 17:47

Jos jedna u nizu bruka, kao i dokaz da je ovo privatna drzava vlasnistvo raznih budala. Ovo vise stvarno ne vodi nikuda. Samo je pitanje ko ce ugasiti svjetlo

ODGOVORITE
Name

jbg

20.04.2019 18:09

Zlo i naopako,Mihajlović i Vranješ,jebeš diplomatiju,naprijed crveni mundiri

ODGOVORITE
Name

Mile Mile

20.04.2019 18:18

Ovo je strašno, odlazim odavde ova je država dotakla dno dna.

ODGOVORITE
Name

Kosta

20.04.2019 19:05

Po Nani.

ODGOVORITE
Name

Aek

20.04.2019 19:13

Smjesna drzava pa i ambasadori. Milica Krstic ambasador ahahhahahahahahha, e dje smo mi

ODGOVORITE
Name

ZNANJE

20.04.2019 20:03

Sve je ovo što je napisao profesor Šijaković istinito , sem jedne stvari a to je da u bosanskoj diplomatiji ništa ne mogu uraditi ovi koji su lojalni, ali nesposobni, kao i da su to najbolji univerzitetski profesoro. Univrzitetski profesori su previše ugledani u sebe. Danas oni ni slučajno nisu najsposobniji kadrovi. Danas svako može biti univerzitetski profesor, ali svako se ne može baviti primjenjenom nauko i konkretnim razvojni projektima. Ti nikako ne mogu univerzitetski profesori koji nikad nisu radili u praksi. Kad su u pitanju ambasadori i druge diplomate, ima mnogo ljudi u raznim praktičnim oblastima koji bi taj posao obavljali mnogo kvalitetnije neg najbolji univerzitetski profesor.

ODGOVORITE
Name

Ok i ne

20.04.2019 20:03

Nije toliko ni loš tekst, ali čovjek malo živi u iluziji. Njegova konstatacija"da se pošalju i naj... univerzitetski profesori"... Je velika glupost. Kakvi naši profesori. Gdje su naši Univerziteti? Na kojim listama? Samo poslovne ljude treba slati. Univerzitetski profesori u cijeloj BiH su generalno šljam.

ODGOVORITE
Name

Sale

20.04.2019 21:28

Sve rodbina, kumovi,dokaz da je ovo privatna drzava, zato i prave rezervni sastav kako bih zataskali sutra sav kriminal i novac koji iznesu iz drzave, a uz to dobice 5000 glasaca vjerni, pa nisu to budale, pametni su oni..

ODGOVORITE
Name

re

20.04.2019 21:48

Ugledali se na Čavića kada je jednom ranije u svom mandatu rekao, kada stavim na to mjesto konja ima da bude konj.

ODGOVORITE
Name

Mesko

20.04.2019 23:19

Pa eto nista novo . navikli smo na ovakve slucajeve pa cak i gore . jedino u svemu do sada pa i jos uvijek sto je zanimljivo jeste to d'à narod , bez obzira na vjeru i porijeklo, a narocito oni nacionalisti, vec jednom ne prestanu biti slijepi i lakovjerni, pa ne prestanu birati za predsjednike ove nacionaliste. Dokle god budu takvi vodili drzavu , jedan navlaci za srbe, drugi za bosance ( musulmane) , treci za hrvate , a ne za sve narode podjednako kako i prilici jednoj drzavi , nece nam biti dobro . Zalosno je i to sto moram u zagradi napisat "muslimani" , a takodje srbi i hrvati , e ne kako bi prilicilo i kako se radi u svakoj normalnoj zemlji , d'à se narod priziva Pô imenu drzave , TJ, bosanci iz bosne. A napisao sam tako zbog onih glupih nacionalista. A takodje je i zalosno kad nam jedan od predsjednika , kao sto je Dodik a nije jedini nema ono osnovno sto treba imat jedan predsjednik, a to je kultura i obrazovanje . Pa tu je i drzava sa tri predsjednika koji vrte i gule zemlju , kako il naumpadne . E moj narode bosanski ,,,,,,

ODGOVORITE
Name

Magistra vitae

21.04.2019 05:39

Od profesora BL i IS univerziteta nema se šta očekivati. Ni u kakvoj oblasti društvenog života i rada, ni u kakvoj društvenoj djelatnosti. Svi su u orkestru Dodik Milorada i njegovih razbojnika. Objeručke prihvatili filozofiju, pravila i praksu te družine, use-nase etc.. Pogledajte samo kakve se grčevite bitke vode za stolice dekana i rektora..??!! Nekada te stolice im nisu ni bile važne, nisu baš ništa značile. Profesor je tada bio profesor, vrlo uvaženi, poštovani član društva. A sada..??!! Sve se srozalo. Pa i ta diplomatija.

ODGOVORITE
Name

BOBA

21.04.2019 11:13

POZDRAV ŠILJAKOVIĆU KOJI NIŠTA BOLJE I VIŠE NE ZNA OD NARODA KOJI POSMATRA DEŠAVANJA NA POLITIČKOJ SCENI.ON JE SAMO DOBIO MEDISKI PROSTOR KOJI NAM UKAZUJE NA DEŠAVANJA KOJA NAS OBASIPAJU SVAKIM DANOM .ALI MI SMO SVI ANALITIČARI.LIČNO MISLIM DA JE NAJGORE ONOM KO POZNAJE LJUDE.ONDA OSTAJE BEZ DAHA.A TOLIKO SMO MALI DA SMO SE SVI ISPREPLELI KAO PAUKOVA MREŽA I VRLO DOBRO ZNAMO KO SMO, ŠTA SMO, KO SMO BILI I ŠTA SMO SADA.ZA MENE BITI AMBASADOR U JEDNOJ OGROMNOJ DRŽAVI I PREDSTAVLJATI JEDAN MALI NAROD OBEZGLAVLJEN JE NEŠTO VELIKO U NORMALNOJ DRŽAVI ALI OVI LJUDI U OVAKVOJ NE UREĐENOJ DRŽAVI JE DNO DNA.DO TAKVE FUNKCIJE TREBA DOĆI PAMEĆU A NE ODANOŠĆU . SRETNO.

ODGOVORITE