Kako se zaštititi od pesticida u ranom voću i povrću

Nema roditelja koji svojoj deci ne želi da priušti prve jagode i ostalo rano voće i povrće koje se uveliko može naći na zelenim pijacama. Da li im kupovinom prvih plodova čine veću štetu nego korist izlažući ih povišenoj količini pesticida i drugim štetnim hemijskim sredstvima i kako se zaštititi?

Zdravlje 15.04.2019 | 10:46
Kako se zaštititi od pesticida u ranom voću i povrću
Prvih dana proleća kupce na pijacama iznenađuje drastična razlika u ceni jagoda. Dok domaće iz Grocke koštaju oko 500 dinara, za one iz uvoza treba izdvojiti i do 200 dinara manje po kilogramu.

Takva razlika u ceni može da ukazuje na to da imamo skuplju proizvodnju, ali i na to da su naše jagode bezbednije.

Fitopatolog Pilja Dakić savetuje da pri izboru ne treba da gledamo miris i ukus ploda.

„Gledamo da li je (jagoda) vizuelno dobra, gledamo cenu i ono što je osnovno, gledamo proizvođača ima li neka iskustva od prošle godine“, savetuje Dakić.

Prema njegovim rečima, rano voće je interesantno da se koristi i logično je da je ono što je uvezeno prošlo sve kontrole.

„Proizvođači snose veliku odgovornost jer su koristili pesticide u cilju zaštite od bolesti i štetočina po uputstvu proizvođača i poštovali karencu – to je period koji mora proći od poslednje upotrebe preparata do berbe jagoda“, objasnio je Dakić.

Budući da su se na tržištu pojavili ilegalno uvezeni pesticidi koji nisu na listi dozvoljenih, uvek je bilo i biće hrane koja je njima tretirana.

„Proizvođači se snalaze u jeku setve da proizvodi ne ostanu nezaštićeni i onda pribegavaju nabavci i takvih preparata. Preporučujemo poljoprivrednim proizvođačima da se ne oslanjaju na takve preparate nego da nabavljaju u poljoprivrednim apotekama i zadrugama čiji su kooperanti“, navodi fitopatolog. 

Pesticidi nisu štetni već su „lek“ za biljke kada se pravilno koriste. Ipak, savet stručnjaka je da, kada god smo u mogućnosti, kupimo voće za koje smo sigurni da nije prskano ili sertifikovano organsko voće i povrće.

Dok pesticidi vezuju vodu, organski proizvodi sadrže daleko više suve materije tako da i kad pojedemo manje, zapravo jedemo više. 

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar