Slijede kazne za skrivanje nasilja

U Republici Srpskoj u narednom periodu biće novčano kažnjavane osobe koje ne prijave nasilje u porodici.

Republika Srpska 07.04.2019 | 16:00
Slijede kazne za skrivanje nasilja
Novim zakonom propisane su kazne i do 5.000 KM (oko 2 500 evra) za zaposlene u organima zaštite, koji dođu do saznanja da je učinjeno, ili da postoji i najmanja sumnja da je učinjeno nasilje u porodici, kao i građane i članove porodice koji ne prijave nasilje u porodici, prenosi Fena.

Biće kažnjen i policijski službenik koji ne postupi u skladu s obavezama iz ovog zakona, a koji će biti razmatran na sednici Narodne skupštine RS-a 16. aprila.

Omogućeno je i pravo žrtve na pratnju osobe u koje ima poverenje pri preduzimanju svih radnji u postupcima u kojima ostvaruje svoja prava, odnosno obaveza subjektima zaštite da omoguće prisustvo te osobe.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici predviđeno je izricanje hitnih mera zaštite žrtve, a u periodu od 30 dana mogu se izreći (ako za to postoje osnovi) i zaštitne mjere.

"Istovremeno, omogućava se primena zaštitnih mera kojima se učiniocu pruža pomoć tako što mu se omogućava da nauči nenasilne forme ponašanja u kriznim situacijama i da nauči da kontroliše svoje agresivne porive, te da se izliječi od određenih bolesti ovisnosti ", navedeno je u predloženom zakonu.

Uvodi se obaveza svim subjektima zaštite da obaveste žrtvu, na njoj razumljiv način, o svim pravima koja ima u skladu s ovim i drugim zakonima i o institucijama, organima, pravnim osobama i organizacijama koje pružaju pomoć, podršku i zaštitu, kao i mjera da se po svakoj prijavi nasilja u porodici, procenjuje rizik od ponavljanja nasilja i da se, u skladu s ovom procenom, planira preduzimanje potrebnih radnji i mera u pravcu sprečavanja učinioca da ponovi nasilje i zaštiti žrtva.

(Agencije)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Zoran

07.04.2019 14:25

Nestalo para u budzetu pa izmiljaju nacin kako da dodju do njih

ODGOVORITE
Name

Re

07.04.2019 17:17

Pa ovo je u redu,samo sto su trebali prije 20 god zakonski urediti.

Name

DAJ BOZE

07.04.2019 14:34

MALO KO CE TO DA PRIJAVI ..IZ MNOGO RAZLOGA...NE VJERUJEM OVOJ VLASTI OVOM SUDSTVU..SOCIJALNIM SLUZBAMA..

ODGOVORITE
Name

Re Zoran

07.04.2019 15:09

POTPISUJEM.NISTA VLAST NE RADI ZA DOBRO LJUDI NEGO U SVOJU KORIST..

ODGOVORITE
Name

DA

07.04.2019 15:55

SAMO SJEDE I SMISLJAJU KAKO DOCI DO NOVOG PRILIVA NOVCA.

Name

Tuš

07.04.2019 15:37

Oni tj policija može da bije i ubija kad hoće i koliko hoće a bračni par se ne smije ni posvađati a da ne kažem pofajtati. Oni su tu da vas oslobode nekih 5000 KM ako to uradite, i možete opet ako imate novca. Ako nemate novca morate odležati u zatvoru i na konto toga izgubiti radno mjesto jer vlasnik firme će primiti nekog drugog koji će raditi jer vi ne dolazite na posao. Nakon izlaska iz zatvora vi ćete živeti skladno bez novca i zaposlenja.

ODGOVORITE
Name

Zrtva

07.04.2019 16:16

Dobije batine, ne prijavi i dobije kaznu. To samo moze kod nas..

ODGOVORITE