SOA prisluškivala u Sloveniji

SOA u svojim izveštajima ne spominje aktivnosti u Sloveniji.

Region 03.04.2019 | 20:16
SOA prisluškivala u Sloveniji
Iza prisluškivanja slovenačkog predstavnika u Arbitražnom sudu Jerneja Sekoleca i slovenačke zastupnice pred sudom iz Ministarstva spoljnih poslova Simone Drenik 2015. godine stoji Davor Franić, sekretar i šef kabineta direktora SOA Daniel Markić.

To je danas objavio slovenački portal 24ur.si navodeći da je Franić poznat kao "mehaničar Davor" iz afere "Špijuni" s pokušajem vrbovanja salafista za krijumčarenje oružja u BiH.

Prema izveštavanju bosanskih medija i pouzdanim izvorima slovenačkog portala u stranoj obaveštajnoj službi tvrde da je jasno ko je prisluškivao slovenenačkog sudiju i zastupnicu pred sudom, uprkos pretpostavkama da iza toga stoji nemačka ili američka obaveštajna služba koja time disciplinuje Sloveniju za koketiranje sa Rusijom.

Portal tvrdi da je Franić odgovoran za niz skandala i pretnji koje je vršio po uputstvima hrvatskog rukovodstva i podseća na objavu zagrebačkog "Večernjeg lista" iz 2015. godine koji je pisao da poseduje audio-snimke koji pokazuju da je postupak na Stalnom arbitražnom sudu u Hagu u slučaju razgraničenja Hrvatske i Slovenije izašao iz okvira normalnog ponašanja u arbitražnom postupku.

Slovenački mediji sada navode da iza ilegalnog prisluškivanja kontinuirano stoji SOA (Sigurnosno-obavještajna agencija), a da je Franić, kao i u aferi u BiH bio vođa operacije.

Portal navodi kako je prva naznaka da SOA stoji iza aktivnosti u Sloveniji bila izjava bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića, koji je ranije rekao da SOA i tadašnji direktor Dragan Lozančić treba da dobiju državnu nagradu za svoj rad u arbitraži.

Lozančić je imenovao tada malo poznatog Franića za šefa svog kabineta, dok SOA u svojim godišnjim izveštajima za 2015, 2016. i 2017. uopšte ne pominje aktivnosti u Sloveniji ili na području arbitraže.

Slovenački mediji navode da iza Franića stoji Božo Petrov, lider MOST-a i bivši predsednik Hrvatskog sabora, koji je "politički kum Franića".

(Telegraf.rs/24ur.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar