"Do tog cilja nije lako doći"

General Milomir Savčić, šef istražnog tima odbrane bivšeg predsjednika RS govorio je za Novosti. rs o novoj presudi.

Republika Srpska 31.03.2019 | 11:44
"Do tog cilja nije lako doći"
"Najpravednije bi bilo da Radovan Karadžić služi kaznu u Srbiji. Znamo da do tog cilja nije lako ni jednostavno da se dođe, ali ćemo to izričito zahtijevati u Organizaciji ujedinjenih nacija, kod generalnog sekretara", kaže za „Novosti“ general Milomir Savčić, šef istražnog tima odbrane bivšeg predsjednika RS, aktuelni predsednik Boračke organizacije RS, koji se, upravo, vratio iz Haga.

Budući da je ova presuda, na doživotnu robiju, teža od predhodne, ističe Savčić, „evidentno je pravo na žalbu i pripreme uveliko teku.

"Dr Karadžić je sav posvećen, i dalje predmetu, napisao je na engleskom jeziku odgovore na svaki paragraf presude izrečene na doživotnu robiju. Spremaju se verzije na srpskom i drugim jezicima, što je samo početak rada na novom dokazivanju njegove uloge u ratu. Neshvatljivo je, u pravnom i bilo kom smislu, da Žalbeno vijeće, nije uvažilo valjano činjenicu da je dr Karadžić, kao vrhovni komandant Vojske Republike Srpske, izdao 72 naređenja jedinicama VRS da se ne dejstvuje po civilnim ciljevima, što, posebno, važi za region Sarajeva. To je fakat, dokaz i te kakav, ali je Žalbeno vijeće ignorisalo sve to, što je neshvatljivo", dodaje Savčić.

Savčić podsjeća da je teška presuda donijeta zasnivanjem na izjave dva svjedoka koji su sklopili sporazum o priznanju krivice i jednim zaštićenim svjedokom, “koji su svjedočili onako kako je dobro za njih i Tužilaštvo, bez ikakve istine o stvarnim događajima i ljudima koji su bili u njima, prije svega Karadžića. 

"Dr Karadžić je neumoran, bavi se svakim detaljem, analizira sve navode optužnice podupirajući obimne dokaze koje ima odbrana, a nije ni čudo što je kazna irečena preglasavanjem 3 prema 2", ističe Savčić.

"Lično mislim da Karadžić neće biti upućen na izdržavanje kazne dok se ne okonča drugostepena presuda u predmetu generala Mladića. U Hagu su, i dalje, Stojan Župljanin i Mićo Stanišić, čije su presude odavno pravosnažne. Kad budu presudili generalu Mladiću, mislim da će onda da potpuno isele i sudnice i ćelije. Znamo da konačnu odluku o upućivanju na izdržavanje kazne donosi predsjednik suda, ali siguran sam da ćemo pred generalnog sekretara OUN izaći sa argumentima, koji će biti snažni, jaki i potpuno uvjerljivi", priča Savčić.

Bolno je, ako kaže, kakve se stvari stavljaju Srbima na teret, uključujući i Karadžića, bez ikakvih dokaza, „na osnovu lažnih izjava kojekakvih svjedoka“.

"A, evo danas u Brodu, na godišnjicu zločina hrvatskih snaga nad Srbima u Sijekovcu, imamo dokument hrvatske vojske, praktično, revers kojim pomoćnik komandanta jedne od hrvatskih jedinica daje, na noć, zarobljene Srpkinje, radi seksualnog iživljavanja i ujutru ih na revers prima", ističe Savčić. – E,to nikoga ne interesuje, a tu nema rekla kazala, već postoji dokument čiju validnost niko ne može da ospori.

Izvor: Novosti

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Hot

31.03.2019 09:55

Ako ne Srbija onda nek sluzi robiju u Rusiji..

ODGOVORITE
Name

Druže

31.03.2019 11:41

Kad bi se ja i ti pitali mi bi njega oslobodili. Ali nažalost

Name

Re Hot

31.03.2019 13:33

Ne u Americi.Oni su ga placali da srusi komunizam.Pa sad neka ga tetose.Srusio im je.

Name

re

31.03.2019 09:57

Drugi nisu imali pravo ni da im se sudi pa su ih po kratkom postupku..Ovaj ratni zlocinac barem ima to pravo..Htio je da ostvari svoje prijetnje da ce muslimanski narod nestat. Previse se umislio da ima oruzja . Ne bije bitku oruzje nego srce.

ODGOVORITE
Name

re re

31.03.2019 10:41

ne bije bitku oruzje nego stran vele sile

Name

Sneki

31.03.2019 10:26

Svijet vam se smije.

ODGOVORITE
Name

Vojnik

31.03.2019 10:27

Neka mi neko kaze kako cerka Radovana Karadzica i ljudi iz njene maticne stranke mogu sjediti u istoj prostoriji sa Dodikom ? Cak nesto i pregovaraju . Odgovor je isto kao sto Mladicev sin moze doci na miting podrske Dodiku . Za ovo narod kaze prodao bi i mamu i tatu . Sta mi koji im nismo nista imamo ocekivati ? Srbi nebeski narod . Hahahhahahahha

ODGOVORITE
Name

Vlad Tepeš

31.03.2019 11:50

A zašto bi želio služiti u Srbiji? Srbija ga je i isporučila u Hag.

ODGOVORITE
Name

realno

31.03.2019 12:49

Jeste za vas najbolje da ga premjeste u Srbiju, ali realno, on bi trebao odlezati kaznu u BiH jer je gradjanin BiH

ODGOVORITE
Name

istina

31.03.2019 13:05

OTRIJEZNITESE PROSLO je30 godina niko nije pobijedio narod ode moja djeca nece da cuju za tu balkansku mafiju

ODGOVORITE
Name

B.J.S

31.03.2019 15:39

Ako bude srbija do Tokia kako ste govorili mozda bude sluzio u srbiji. Predsjednice dug zivot ti zelim barem jos 70 godina da Zivis.

ODGOVORITE
Name

D

01.04.2019 03:20

Misliš da mu slabo želiš ,bolje će živjet u zatvoru nego 50% građana u BiH.