BN: Otvoreni "Dani komedije"

Pozorišni Festival "Dani komedije" u Bijeljini otvoren je večeras predstavom Zvezdara teatra "Generalna proba samoubistva", po tekstu i u režiji Dušana Kovačevića.

Republika Srpska 25.03.2019 | 22:55
BN: Otvoreni "Dani komedije"
Festival je svečano otvorila glumica Svetlana Bojković.

Bojkovićeva je istakla da je počastvovana što je večeras otvorila Festival za njegov 18. rođendan. 

Glumci  Branislav Brstina i Branilsav Lečić istakli su da večeras sa posebnim zadovoljstvom igraju u Bijeljini.  

"Komad Dušana Kovačevića je izuzetno pametno napisan i zanimljiv. Mislim da mu je i dan-danas angažovano tumačenje života u kojem svi živimo i stradamo. Radujem se što ćemo igrati na novoj sceni koju Bijeljina danas ima", istakao je Brstina pred početak predstave. 

"Ovaj tekst osećam kao energiju `jednog poteza`, baš onakvu kakvom ju je Kovačević po povratku iz Portugala napisao. Komad ide takvom brzinom i valja se neka priča, ali i tragedija. Brstina i ja to upravo i volimo - da se `valja tragedija`, da igramo ozbiljno, a da to zapravo bude i smešno", rekao je Lečić. 

U večerašnjoj predstavi igrali su i Igor Đorđević i Dubravka Kovjanić. 

Do 30. marta bijeljinska publika će imati priliku da pogleda još četiri predstave u izvođenju pozorišnih trupa iz Srbije i Republike Srpske koje će biti igrane od 20.00 časova u Centru za kulturu "Semberija", koji je organizator Festivala. 

Drugog dana Festivala biće igrana predstava "Idealna polovina" po tekstu Milene Depolo u izvođenju glumaca beogradske Agencije "Scena". Riječ je o urnebesnoj komediji u kojoj igraju Olga Odanović, Milan Kalinić, Vučić Perović i Anastasija Mandić. 

Predstava "Bračni parastos" banjalučkog Gradskog pozorišta "Jazavac", po tekstu Mata Morilja i u režiji Đurđe Tešić, na repertoaru je 27. marta, a u predstavi igraju Snježana Mišić i Aleksandar Blanić. 

Čuveno djelo Petra Kočića "Jazavac pred sudom" pred gledaocima će se naći 28. februara u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji Žanka Tomića, a u predstavi igraju Daniel Sič, Ivan Tomić, Ervin Hadžimurtezić i Stevan Mrđenović. 

Peta predstava Dana komedije je "Šećer je sitan, osim kad je kocka" beogradskog "Teatra na brdu" u kojoj, po tekstu i u režiji Nikole Pejakovića, igraju Andrija Milošević, Sloboda Mićalović, Viktor Savić i Aleksandra Tomić. 

Festival "Dani komedije" u Bijeljini 2001. godine osnovali su novinar Milan Cvjetinović i tadašnji direktor Doma omladine Milan Radić. 

BN TV 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Rade

26.03.2019 00:37

Komedija je svaki dan u republici srpskoj vladajuca elita se bori protiv britanaca i cijelog svijeta

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

26.03.2019 08:57

Možda je za tebe komedija. Ali za većinu je tragedija.

Name

Jaffa

26.03.2019 10:44

Tragikomedija, i to realna su Mićo, Dakić, Spoma, Stevanović, Kikić, Vojin i njegov sin.....eto kad oni odlučuju o projektima, parama ili strategiji šta bi drugo moglo da bude nego tragikomedija?

ODGOVORITE