Poziv vlasnicima oružja u Srpskoj

Poreska uprava Republike Srpske obavještava obveznike poreza na registrovano oružje – fizička lica, da je rok za podnošenje poreskih prijava za registrovano oružje za ovu godinu 31. mart 2019. godine.  

Republika Srpska 21.03.2019 | 10:49
Poziv vlasnicima oružja u Srpskoj
– S ciljem unapređenja usluga i stručne pomoći poreskim obveznicima, Poreska uprava RS je u ime poreskih obveznika pripremila i unaprijed popunila poreske prijave za registrovano oružje za 2019. godinu. Iz tog razloga pozivamo poreske obveznike poreza na registrovano oružje – fizička lica, da dođu u mjesno nadležne područne jedinice Poreske uprave RS, preuzmu primjerke odštapanih prijava i na licu mjesta utvrde ispravnost prijavljenih podataka. Nakon što se u prisustvu i stručnu pomoć poreskog službenika, utvrdi ispravnost podnesenih prijava, poreski obveznici potpisuju preuzete prijave i jedan ovjeren primjerak zadržavaju za sebe. Poreska uprava RS će potom u službenim evidencijama izvršiti unos podataka sa podnesenih prijava, čime se za poreske obveznike utvrđuje poreska obaveza za registrovano oružje u 2019. godini – objašnjavaju u Poreskoj upravi RS.

Protiv poreskih obveznika, koji u zakonom propisanom roku ne izvrše podnošenje poreskih prijava za registrovno oružje, Poreska uprava RS će podnijeti prekršajne naloge sa propisanim iznosom novčanih kazni.

Inače, Poreska uprava Republike Srpske je početkom ovog mjeseca uvela mogućnost predispunjavanja poreskih prijava, odnosno Pre-filling-a za poresku prijavu za držanje i upotrebu oružja koju će u ime poreskih obveznika-fizičkih lica ubuduće popunjavati Poreska uprava RS. U prvoj fazi ovog projekta, Poreska uprava RS će ove prijave popunjavati samo za poreske obveznike-fizička lica. 

Ova nova mogućnost važan je korak ka ispunjenju jednog od glavnih ciljeva Poreske uprave RS u budućnosti, a to je pojednostavljenje procedura.

– Naime, težimo ka tome da Poreska uprava u ime poreskog obveznika popunjava što veći broj poreskih prijava i na taj način im olakša sam postupak podnošenja poreskih prijava, a samim tim olakša i rad svojim službenicima – kažu oni.

Što se tiče ove nove mogućnosti, suština je u tome da službenici Poreske uprave RS, na osnovu podataka koje dobija od MUP-a, popune obrazac PP-RO za poreske obveznike – fizička lica koji imaju registrovano oružje, a koji su obveznici poreza na registrovano oružje za 2019. godinu.

Ove aktivnosti se realizuju u okviru projekta koji poreske administracije u BiH realizuju sa Švedskom poreskom upravom pod nazivom „Jačanje kapaciteta poreskih administracija u BiH“ koji je započeo sa realizacijom polovinom 2017. godine, a završetak je planiran krajem 2020. godine.

(Srpskainfo)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Skeptik

21.03.2019 10:03

...da dođu danas pred Delta mol, imamo posla.

ODGOVORITE
Name

Re

21.03.2019 19:39

Cuvajte oruzje,,trebace vam.ne prijavljujte jer hoce da visokim porezima vratite,bohe se oruzja !! Poreze na oruzje planiraju podici narednih godina da se nikom nr isplati imati

Name

Kum

21.03.2019 10:07

Mislim da je suvisno pisati porez na REGISTROVANO oruzje posto oni koji nisu registrovani valjda neplacaju. Druga stvar je zasto poreska nesalje uplatnice kuci kao za porez na nekretninu i onako se sve vodi u bazi podataka pod JMBG.

ODGOVORITE
Name

Borac prve kategorije

21.03.2019 11:02

Podsjecamo i mi vladu da je duzna da isplati godisnji boracki dodatac(bijedno 160 km) do kraja marta,ali njega nema,valjda cekaju zadnji dan,ko i svake godine,pa nebude para na posti,tako jedva do polovine aprila.ali za vladu nema sankcija niti kakve kazne

ODGOVORITE
Name

luka

21.03.2019 11:20

Koliko li košta ova nova obaveza. Izgleda još na neki način izvući novac od građana koji i onako neznaju kako izići na kraj sa raznim nametima.

ODGOVORITE
Name

re

21.03.2019 17:42

Polako ali sigurno razoruzati i ekonomski unistiti preostale Srbe u RS, a u slucaju nekog iznenadnog rata nama ostaje samo glavu na panj.

Name

Re

21.03.2019 17:56

Cilj je da se narod razoruza