RVI teško do radnog mjesta

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović razgovarao je danas u Banjaluci sa predstavnicima Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida RS.  Ratni vojni invalidi poručuju da Vlada RS treba imati u vidu problem nezaposlenosti ovih kategorija, jer jako teško dolaze do zaposlenja kako zbog godina života, tako i zbog povreda iz rata.

Republika Srpska 19.03.2019 | 20:43
RVI teško do radnog mjesta
Usvajanje Uredbe o stambenom zbrinjavanju jeste bitan korak u pomoći RVI, ali se isto tako pomoć mora obezbijediti i na druge načine, prvenstveno prilikom zapošljavanja ovih kategorija, poručuju iz Saveza RVI RS.

Brojka od 1.600 RVI koliko ih je prijavljeno u Zavodu za zapošljavanje RS nije konačna, jer dobar dio njih nije ni prijavljen.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Dragan Vrhovac kaže da oni više teško mogu naći zaposlenje na tržištu rada upravo zbog godina koji imaju, jer poslodavci nerado primaju nekoga ko ima 50-60 godina, ili 40.

"Ako pođem od toga da je 24 godine prošlo od završetka rata, znači onaj koji je imao na kraju rata 20 godina, sada ima 44-45 godina", kaže Vrhovac.

U poslednje tri godine za rad Saveza RVI Vlada RS izdvajala je po 70 hiljada KM, kao i sedam hiljada KM za projekte.

Iz resornog ministarstva su svjesni da to nije dovoljno, ali kažu da su to trenutne mogućnosti.

Ministar Milunović poručuje da će Vlada RS već u narednom periodu povući određene korake koji bi trebali pojednostaviti mogućnosti pronalaska posla za ove kategorije. Prvo je neophodno proučiti registar Zavoda za zapošljavanje u opštinama i gradovima.

"Predaćemo to i organizacijama koje su zainteresovane, prije svega Savezu RVI takve spiskove, a isto tako tražiti od Zavoda za zapošljavanje da pozove te ljude i da im predoči kakve planove imaju, akcione planove i kakve su mogućnosti. I ako je neko u mogućnosti da se u tome nađe, kroz program možda samozapošljavanja ili zapošljavanja, to ćemo mu približiti na jedan drugi način nego što je to do sada činjeno", kazao je on.

Iz Saveza RVI RS najavili su krajem prošle godine da će tražiti povećanje boračkog dodatka u iznosu od 10%, ali o ovom pitanju danas se nisu oglašavali. Prije mjesec dana o boračkom dodatku govorio je i ministar Milunović, rekavši da je u ovoj godini za ove namjene predviđeno oko 50 miliona KM, ali i da će biti neophodna dodatna sredstva kako bi svi bili isplaćeni.

Pravo na mjesečni borački dodatak imaju borci od prve do pete kategorije i taj iznos se kreće od 23 do 103 marke.



BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Banja luka

19.03.2019 20:00

Bitno da ima para da Stankovic pravi auto puteve da kradu na stotine miliona a za invalide nista sta ce im bitno da ima krme debelo i ostala nepismena bagra

ODGOVORITE
Name

m.m.

19.03.2019 20:35

Kako nemaju para za povecanje borackog dodatka? Neka preusmjere novac za boracki dodatak, od Igara na srecu.Novom izmjenom zakona,ocekuje veliki priliv novca u budzet.

ODGOVORITE
Name

Д

19.03.2019 22:26

Шта је са борачким на годишњем нивоу јадни борци

ODGOVORITE
Name

Vrijeme za buđenje

20.03.2019 07:43

Borci ne trebaju biti jadni, za svaku su osudu, jer su dozvolili da ih vode "slučajevi i uhljebi", koji godinama sjede po lokalnim organizacijama, a mnogima je upitno ratno učešće. Savčić je katastrofa, gleda samo svoj interes, on je razočarenje do užasa, nije vrijedan riječi trošiti. Omladina bježi vani da nađu posao, a demobilisani i Rvi su potcijenjene kategorije, prvo od svog rukovodstva, dok vladajući samo gledaju gdje su dobri. Ne treba biti ni borački, da li će se borci probuditi konačno???

Name

Poslednji kineski car

20.03.2019 04:31

Prošao je voz za zapošljavanje boraca i RVI. Mi smo tu priliku propustili davno, a sada smo svi sa 50 i više godina. Ni ja ne bih nikog primio da mi radi sa tim godinama a uz to smo svi narušenog zdravlja. Sada je pitanje kako naći posao za našu djecu, o tome vodite računa jer nam djeca idu iz RS za koju smo ginuli i krvarili.

ODGOVORITE